Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.06.2018 16:29 - КАКВО СЕ СЛУЧВА С ТЯЛОТО ВИ, КОГАТО ЯДЕТЕ ГЛУТЕН?
Автор: zahariada Категория: Други   
Прочетен: 2265 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  КАКВО СЕ СЛУЧВА С ТЯЛОТО ВИ, КОГАТО ЯДЕТЕ ГЛУТЕН? 26 май 2018 г. image
    http://www.wakingtimes.com/2018/05/26/what-happens-to-your-body-when-you-eat-gluten/

Д-р Меркола , часовете за събуждане на гости

Думата "глутен" се превърна в такава дума в последните години, най-вероятно поради внезапната популярност на диета без глутен, която е одобрена от известни личности. Преди да обмислите да опитате тази диета, първо прочетете тази страница, за да научите повече за глутена и как това може да окаже отрицателно въздействие върху тялото и здравето ви в дългосрочен план.

Какво е глутен?

Един вид протеин, глутен, се състои от глутенин и глиадин молекули, които образуват еластична връзка, когато се смесват с вода. Глутенът е силно забелязан с лепилните си способности, които могат да поддържат компактна структура за хляб и кексове заедно и да осигурят по-гъста текстура. Тази способност не е изненадващо, като се има предвид, че думата "глутен" произлиза от латинската дума "лепило".

 

 

Въпреки че прави чудеса за тези храни, същото не може да се каже за вашето тяло. Изследванията показват, че глутена може да бъде доста вредно за вас поради огромното разнообразие от усложнения, които то може да причини (повече за това да дойде от време на време).

Какво прави глутен за вашето тяло?

Основно предупреждение, свързано с глутен, е неговата тенденция да възпрепятства правилното разграждане и абсорбиране на хранителните вещества от храните, независимо дали имат глутен или не. Това може да попречи на правилното храносмилане, тъй като излишъкът на глутен води до образуването на залепена заедно запечатана бучка в червата. След това нехигизисният глутен подтиква имунната система да атакува вили или пръстите като проекции, които обграждат тънките черва. 1  Това може да доведе до странични ефекти като   диария  или запек, гадене и коремна болка.

Прекомерната консумация на глутен и допълнително увреждане и възпаление на тънките черва могат да предразположат човека към хранителна недостатъчност, недостиг на хранителни вещества, анемия, остеопороза, други неврологични или психологични заболявания и усложнения, свързани с кожата, черния дроб, ставите, нервната система и др.

Какви са видовете храни, които съдържат глутен?

Глутенът се среща предимно в цели зърна като ръж, ечемик, тритикале и овес; в сортове пшеница като шлам, камут, farro, durum; и в други продукти като булгар и грис. 2  Брашна и странични продукти на основата на пшеница, които също съдържат големи количества от този протеин включват: 3 , 4 , 5 , 6

Брашна на пшеница Пшенични странични продукти

•  Бяло брашно

• Пълнозърнесто брашно

•  Греъм брашно

•  Тритикале

•  Пшеничен зародиш

•  Пшенични трици

•  Макаронени изделия

•  Кускус

•  Хляб, хляб и крутони

•  Тортили от брашно

•  Бисквити, торти, кифли и сладкиши

•  Зърнени храни

•  Крекери

•  Бира

•  Грей, превръзки и сосове

•  Конвенционален овес (има голям шанс да бъде замърсен по време на етапите на отглеждане, прибиране на реколтата или преработка

Ако има друга непреодолима причина, поради която не трябва да ядете  преработени храни , това е така, защото тези продукти често съдържат глутен. Ето примери за храни с глутен, въпреки че не са направени от зърнени храни: 7 ,8

Преработени бульони и кутии за бульони 9

Пържени храни Candies Обяд меса и хот-дог

Студено рязане

Кнедли

Птицевъдство със самочувствие

Раци торти

Имитация на риба

Подправен ориз 10

Matzo

Модифицирано нишесте за храни 11

Салата превръзки

Подправени чипове и други подправени закуски

Преработено кисело мляко 12

Сладоледени конуси

Още по-лошо е, че производителите мамят клиенти, като "скриват" продуктите от глутен като пшеница под други имена в етикетите на хранителните продукти, като: 13 , 14

 Малти

 Нишесте и други производни

 Хидролизиран растителен протеин (HVP)

 Хидролизиран пшеничен протеин 15

 Текстуриран растителен протеин (TVP)

Чести признаци на "глутенова алергия", която трябва да внимавате

Консумирането на твърде много глутен може да предизвика различни усложнения, като алергия към глутен, при която имунната система произвежда "оръжия" за борба с глутена във вашата система. Въпреки това, глутен алергия не трябва да се бърка с глутен непоносимост, глутен чувствителност 16 или  цьолиакия . 17  Това е доста подобно на други хранителни алергии, тъй като всички те са отговор на определен алерген. Някои от най-честите симптоми на алергия към глутен са:

Кашлица

Запушване на носа

Кихане

Стегнатост на гърлото

астма

Изтръпване

Сърбеж

Оток на езика и / или гърлото

Метален вкус в устата

Болка в корема

Мускулни спазми

повръщане

диария

 

Тъй като книгата "Без глутен за манекени" допълнително подчертава, алергията с глутен може да доведе до нежелани ефекти като анафилаксия или анафилактичен шок, който може да засегне различни органи. Хората могат да получат възбуда, копривна треска, проблеми с дишането, намалени нива на кръвното налягане, припадане или дори смърт, ако реакцията е много тежка. 18

Предупредителни признаци за непоносимост към глутен

Ако имунната система има необичаен отговор на глутена във вашата система, тогава може да е знак, че имате непоносимост към глутен. 19  Понякога може да се заблуждава за целиакия (друго заболяване, свързано с глутена) или пшенична алергия. 20  Основната причина за непоносимост към глутен не е напълно разбрана, въпреки че е свързана с храносмилателната система, в сравнение с целулиазата, при която е открита генетична връзка. 21

Типичните симптоми на непоносимост към глутен включват подуване, коремна болка, диария, умора и общо усещане за неразположение. Някой с непоносимост към глутен също може да изпита тези показатели, въпреки че те са по-рядко срещани и вече засягат области извън червата:

Болка в ставите или мускулите

безпокойство

главоболие

гадене

объркване

скованост

Ако Вие или някой, който познавате, почувствате някой от тези симптоми, незабавно потърсете медицинска помощ. Това ще ви помогне да определите дали имате непоносимост към глутен или ако симптомите се появят поради други здравословни причини. Това важи много, ако вие или някой, когото познавате, страдате от болки в корема. Екстремното стомашно болка не е признак на непоносимост към глутен, така че може да се дължи на друго потенциално опустошително заболяване, което може да наложи незабавно лечение.

Проследяването на симптомите, свързани с червата, може да бъде от полза, тъй като множество заболявания, които са насочени към червата, могат да се припокриват с други заболявания. За щастие те могат да бъдат изследвани по време на преглед и Вашият лекар може да изключи други причини. Обърнете внимание, че симптомите на непоносимост към глутен са като цяло подобни на тези при целиакия, въпреки че реакциите, които хората с тези състояния изпитват, не са идентични.

За да диагностицирате непоносимост към глутен, важно е да продължите да ядете обичайните си ястия, особено ако е обилно в храни с глутен. Това може да помогне на лекаря да определи основната причина за симптомите. Неправилна диагноза може да възникне, ако пациентът реши да спре да яде глутентова храна преди или по време на консултация. 22

Общи показатели за чувствителност на глутен

В различни проучвания, чувствителността към глутен се нарича още чувствителност на не-целиакия глутен (NCGS), тъй като пациентите, страдащи от колаиеви заболявания, също са чувствителни към глутен. Разликата между чувствителността на глутена и целякия е, че първото може да бъде предизвикано не само от пшеницата, но и от други зърна като ръж и ечемик, тъй като тези зърна са известни с протеини на глутенин и глиадин (или протеинови фрагменти) също намерени в пшеницата. 23

Типичните симптоми на чувствителност към глутен включват гадене, дразнене на кожата, подуване на корема и газ, мозъчна мъгла и умора. Тези показатели обаче могат да се различават значително и могат да се проявят и в съчетание с гинекологични състояния, непоносимост към лактоза и синдром на раздразнените черва. 24

Тъй като няма специфичен лабораторен тест за чувствителност към глутен, вашият лекар ще трябва да изключи други възможни причини. В някои случаи може да се наложи пациентите да бъдат проверени за алергия към пшеница или за целиакия. Ако резултатите от теста са отрицателни, може да се посъветва с диета без глутен. 25  Въпреки това, ако някое от посочените по-горе тестове доставят положителни резултати, тогава може да искате да продължите да ядете глутен храни, богати на по-точна диагноза. 26

Защо работи без глутен диета

Диета без глутен е важен курс на действие за борба с нарушенията, свързани с глутена, и вземането на храни без глутен е първата стъпка в това. Тъй като има храни, които са неправилно означени като "без глутен", в началото може да е доста трудно да изберете правилните елементи. Набор от указания за правилните стандарти за етикетиране без глутен, издадени през 2013 г. от Администрацията по храните и лекарствата (FDA), може да помогне. Организацията заявява, че за да може един хранителен продукт да носи етикета без глутен и да се счита за такъв, той трябва да бъде:

• Естествено без глутен:  Райс, царевица без генно модифицирана царевица, киноа, сорго, ленено семе и амарант са естествено глутен.

• Рафиниран за отстраняване на глутена:  Глутетът трябва да бъде отстранен от всяко глутеново зърно. По този начин крайният продукт не трябва да съдържа повече от 20 части на милион (ppm) глутен.

 

 

 

Екстремна бдителност е вероятно само ако имате целиака, тъй като излагането на глутен може да причини заболяване и да застраши здравето ви в дългосрочен план. Какво е страхотно за  безглутенова диета  е, че почти всеки може да се възползва от това, независимо дали имате непоносимост към глутен или не. Зърната, дори и цели покълнали сортове, са склонни да причиняват много проблеми поради следните фактори:

Хибридизация на пшеницата

Глутен

Други пшенични протеини

Фруктани

Процес на смилане или печене

Замърсяване с глифозат

Зърната имат високи нетни въглехидрати, така че премахването им от вашата диета може да помогне за подобряване на функцията на митохондриите. Грижата за вашето митохондриално здраве е важна, ако искате да намалите риска от проблеми, свързани с инсулинова резистентност, като например наднормено тегло и високо кръвно налягане, както и болести като диабет тип 2  , сърдечни заболявания и рак.

Преди да започнете безглутенова диета, консултирайте се с диетолог или здравен експерт, който може да даде съвети как ефективно да избягвате храни с глутен, докато ядете здравословна и балансирана диета. 27

Най-добрите храни за ядене след диета без глутен

След като сте получили сигнала "go", за да опитате безглутенова диета, направете резервно копие на тези природни и непреработени храни: 28 , 29

Фасул (при условие, че се опитвате да поникнете и / или да ферментирате бобчетата си, за да намалите съдържанието на лектин, което може да се отрази негативно върху здравето ви в дългосрочен план) Семена ( чай , тиква или слънчоглед) Ядки ( пекани , макадами или орехи)
Органични яйца и яйца, отгледани от пасища Биологично и тревно хранено месо, което не е опечено, покрито с мариновани или мариновано Риби (дива аляска сьомга, сардини, аншоа и херинга), които не са охранени, покрити с батерия или мариновани
Отглеждани по биологичен начин, без плодове и зеленчуци без ГМО Сурово мляко или кисело мляко за трева Здравословни източници на мазнини (сурова трева, подхранвана с масло, кокосови орехи и  кокосово масло , маслини, зехтин и авокадо)

Ако мислите, че отивате на диета без глутен ограничава избора на храна и подготовката, бихте се изненадали да знаете, че няма. Въведете "безглутенови рецепти" на търсачката и ще видите голямо разнообразие от безглутенови рецепти, вариращи от сладки до сладки. Добър и вкусен пример е тази кокосова брашно бадемово ястие палачинки рецепта от MindBodyGreen: 30

Кокосово брашно Бадемово месо Палачинки Рецепта

  • 1/2 чаша кокосово брашно на д-р Меркола
  • 1/3 чаша бадемово брашно
  • 1 1/2 чаени лъжици прах за печене
  • 4 органични яйца, пасирани
  • 1 супена лъжица кокосово масло на д-р Меркола, разтопено
  • 1/3 чаша сурово краве мляко или кокосово мляко
  • 1 чаена лъжичка ванилов екстракт
  • Стискане на хималайската сол на д-р Меркола
  • 1 до 2 супени лъжици биологично, сурово трева, хранено с масло, плюс повече за сервиране
  • Чист кленов сироп за ръмжене (опция)

Упътвания за готвене

  1. В голяма купа смесете всички сухи съставки: кокосово брашно, бадемово брашно, бакпулвер и сол.
  2. Бавно размахвайте влажните съставки: яйцата, кокосовото масло, млякото и ванилията. Разбъркайте докато тестото е гладко. (Ако се чувства малко суха, добавете повече мляко, докато не достигне последователността, която следвате).
  3. Загрейте огромен тиган на средна висока температура. Добавете маслото и го оставете да се разтопи, след това добавете лъжички тесто (около 1/4 чаша всяка) за палачинки от сребърни долари. Гответе за около минута от всяка страна, докато златисто кафяво. Слатчър с масло и крем от кленов сироп по желание.

Тази рецепта прави около 16 малки палачинки.

Време за приготвяне: 10 минути

Време за готвене: 10 минути

Допълнителни напомняния при диета без глутен

Списание "Глутен свободен & повече" подчертава тези важни съвети за хората, които следват безглутенова диета: 31

• Прочетете внимателно етикетите:  Знаейки как да четете етикетите правилно ще ви помогне много, ако следвате диета без глутен. В идеалния случай никога не подозирайте, че нещо не е глутен дори ако думата "глутен" не е никъде в списъка. 32  Както бе споменато по-рано, някои производители нарочно използват други имена, за да се скрие глутен в продуктите си.

• Ако имате съмнения, не купувайте продукта:  Ако не можете да проверите дали продуктът не съдържа зърнени храни, не го купувайте или яжте изобщо. Същият принцип се прилага, ако не можете да намерите списък на съставките на продукта.

• Не забравяйте, че без пшеница не се правят автоматично храни , които не съдържат глутен  Това се дължи на факта, че съставките на шлаката, ръжта или ечемика, които съдържат глутен, могат да се използват в продуктите с етикет без пшеница.

• Въвеждане на нови храни бавно:  Уверете се, че сте включили само една нова храна наведнъж и вземете предвид симптомите, преди да добавите друг елемент.

• Да бъдете "детектив на храна":  Обадете се, пишете по електронна поща или пишете писмо до производителя на храни, за да проверите съставките на продукта. Обърнете внимание на съставката и номера на партидата на храната. След като сте в контакт с представител, ясно заявете вашите притеснения и бъдете постоянни, учтиви и търпеливи.




Гласувай:
3



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39742026
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031