Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.10.2018 21:25 - Какво се случи в България при 40 години социализъм и 25 години на демокрация.
Автор: koshava Категория: Други   
Прочетен: 17601 Коментари: 24 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Какво се случи в България при 40 години социализъм и 25 години на демокрация.

1. Населението на България при социализма нарасна от 6 млн. души на 9 млн. души. При демокрацията населението на страната намаля от 9 млн. души на 6 млн. души.

2. Стандартът ни по време на социализма беше средноевропейски, а сега стандартът ни е на най-бедната страна в ЕС.

3. По време на социализма държавният ни дълг беше 7 млрд. долара, а сега е 40 млрд. долара.

4. При управлението на Тодор Живков в страната имаше 0% безработица, а сега тя е 24%.

5. По време на социализма престъпността е била 0,5%, а сега в демократична България е 60%.

6. Употребата на наркотици по време на социалистическа България е било 0,01%, а сега е 30%.

7. По време на социализма са открити над 3000 нови заводи, а по време на демокрацията са закрити над 2800.

8. По време на социализма сме изнасяли 70% тежка промишленост и микроелектроника и 30% селскостопанска техника. Сега изнасяме 70% чистачи на кенефи и болногледачки, и 30% проститутки.

9. Преди сме внасяли машини за производство, а сега внасяме чесън от Египет и мартеници от Китай.

 

10. По време на социализма образованието ни е било на много високо ниво, а сега е на дъното.

11. В социалистическа България здравеопазването е било безплатно и на много високо ниво, а сега е платено и на много ниско ниво.

12. Преди сме имали повече танкове от Гърция и Турция взети заедно, а сега имаме няколко, които са за ремонт.

13. По време на социализма е имало строги закони и смъртно наказание, а сега цари пълна безнаказаност и корупция.

14. Преди сме били лидерска държава с железен ред, а сега сме разграден двор и пълен слугинаж на запада.

Еееее…, нямахме банани! Каква трагедия!

 

Ради Чухлев, Фейсбук

 



Гласувай:
13



1. pando - 100 %
21.10.2018 21:43
ISTINA!
цитирай
2. troina - :)))))
21.10.2018 22:25
оффф, некадърен..парапитек..
виждаме за какво ти е мъка..лузъре провадийски
цитирай
3. leonleonovpom2 - Българинът не беше подлец и мръс...
21.10.2018 22:44
Българинът не беше подлец и мръсник! Знаеше си мястото! Имаше йерархия
Сега е подлец и търпи злото ,причинено на друг! Със задоволство! Простакът учи интелигента и го ръководи!
цитирай
4. starforlife - Винаги съм се удивлявал от глупостта и наглостта на лелеещите по социализма.
21.10.2018 23:17
Социализмът беше строй на кредит!
Гратисният период свърши и сега се плащат главница и лихви и ако на някого му е малко мозъка да го проумее това, си е лично негов проблем.

Но да го кажа по друг начин:
В "победена" Германия има над 3 млн. (три милиона) руски емигранти.
Българските по официални данни са закръглям 84 хил., а по данни от германска страна - над двойно повече.
Какво излиза?
Германия беше "победена" (и тотално разграбена от бившия СССР), но вървейки по "неправилния" (според лелеещите по соца) път, не само успя да се въздигне до една от най-сериозните икономики в света, а да бъде предпочитана дестинация за живот за същите тези "велики победители".
Интересен феномен - "по-лошото" да се е доказало по всички възможни начини (включително темпорално-исторически) като по-добро.
Аз "съм" в ступор от тази "нелогичност" и това "противоречие"!

А сега "глупавото" ми мнение по въпроса защо е така след фалита на социализма в бившите соц държави:
Икономиката в бившите соц държави преобладаващо все още е в ръцете на бивши соц възпитаници, които не са с манталитета да предложат на заетите в нея (икономиката) справедлив дял от плодовете на техния труд, както и да платят данък спрямо него по европейски образец и на европейско равнище, което води до дислокация на обществените системи и инфраструктура спрямо тези на "мерзкия" Запад.

По-просто казано: Когато икономиката на бившите соц държави премине изцяло в ръцете на настоящите 20-25 годишни, които нямат нищо общо с фалиралия социализъм, тогава бившите соц държави ще поемат по пътя на държавите, които "победени" в миналото, сега приютяват "победителите" си като недоносени чада.
Тоест, след още 20-25 години, България (и въобще бившите соц страни), ще е (са) в изходната позиция на "победена" Германия след ВСВ (примерно).
Тогава, когато червеният цвят ще е просто цвят, а не политическа окраска и то мимикрираща.
цитирай
5. leonleonovpom2 - Голям идеалист си , Стар!
21.10.2018 23:56
Тези 20-25 годишни не са научени на такъв труд Те са научени на лесни пари Някой друг да работи, те да прибират парите и да живеят от рентиерство А ти знаеш ли, че децата на фабрикантите са почвали като обикновени работници ввъв фабриките на бащите си Изучавали са всичко, за да могат пълноценно да управляват На тебе, сега ако ти предложат да влезеш в борда на директорита на "Лукойл", ще приемеш или не? Ако приемеш, какви полезни за производството идеи имаш? Познаваш ли го ,поне частично? Работил ли си в него?...


Каква икономика ще управляват такива, със сбъркано мислене, насочено да причиняват вреда на другите!? Нямам предвид тебе, аз дори не те познавам!

Не, не ме бъркай с друг !
Не съм бил комунист ! Никога! Но работата си я вършех Не съм живял на чужд гръб Дори напротив Това да сложиш етикет ,че си капиталист, фабрикант , не значи нищо!
цитирай
6. leonleonovpom2 - Не говоря празни приказки!Свако ...
22.10.2018 00:30
Не говоря празни приказки!
Свако ми, баща чу е бил собственик на фабрики в Пловдив и в Перник , като гимназист и студент през лятото е работил във фабриките, като шлосер Имаше две висши Учил в Германия, Испания и Франция!Гимназията е във Франция!
Но какво говоря? Прадядо ми е имал най- много земи в Поморие
Слез войната, за кратко, до създаване на ТКЗС ги е управлявал баща ми Да , имало е ограничение Но той ти знаеше прекрасно,къде са, в какви граници Сам се убедих, за една спорна земя, след промянатаТой беше болен Потърсихме тези, които са я работили Объркаха се Тогава взехме баща ми Аз се опъвах, да не се разстрои Но той веднага показа мястото и тогава работилите си спомниха, че е там наистина!
Ще дръпнем само с можещи и знаещи хора! Не с празнодумци!
А от червените няма как да се отървем, капиталисти са децата и внуците им!

Лека нощ!

цитирай
7. starforlife - ~ 6. leonleonovpom2
22.10.2018 00:47
Не, не съм идеалист, а трезво мислещ индивид.
Аз лично познавам СТОТИЦИ младежи, които не се вписват ама изобщо в шаблона, който ти представяш. Който не казвам, че е грешен, напротив - съгласен съм с мнението ти като преобладаваща част от младото поколение.
Но...
НО!
Първо - самите капиталистически отношения отрегулират това, спрямо което ти си песимист.
Един необразован и недалновиден младеж ще наследи фабриката от баща си - бивш комуняга... Но в един момент по-умният и по-можещ друг младеж просто ще измести не него от поста, а въобще фабриката му от пазара.
Това е факт, доказващ се постоянно в западните икономики, колкото и сега някои да ми се присмеят и изкарат разни конспиративни теории.
А за "Лукойл"... Не, не бих приел работа, която не мога да върша професионално именно защото мисля трезво и съм наясно, че ще "изпадна". И това съм го доказал поне 3-4 пъти.
Във фирмата, в която вече от около година и половина съм технически мениджър, постъпих преди... 4 години. Още на интервюто ми предложиха позиция, доста по-лека като работа (но с по-високи отговорности и съответно заплащане) от тази, за която кандидатствах, но аз отказах. Приех да съм "обикновен" инженер по... "поддръжката" (хардуерна и софтуерна).
Отказах с думите, че не мисля, че е редно именно по допирателната спрямо думите ти, че се започва от ниското и върви нагоре.
Е... За няма и 3 години надскочих предложението от интервюто. Ако тогава бях приел (заради няма и 1000 лева по-висока заплата) - нямаше да имам шанса да се докажа на ниво, което да ме постави на настоящия ми пост.
И стигаме до второ: Така, че - ти си прав по принцип, но именно това при чистия капитализъм (а не побългарения) не върви - протекциите и шуробаджанащината.
Там се държи изключително и единствено на Професионализма и именно затова капитализмът е двигател на съвременния (и не само) прогрес.
А Професионализмът, се определя почти изцяло от количеството вложен труд (Има ли още толкова посредствен човек, който да не е наясно с теорията за 10-те хиляди часа?), почиващ на солидна основа като знания и компетенции.
Нещо, което мамините синчета просто не могат да съвместят в себе си и затова ти грешиш в мнението си, че... аз греша - ха ха ха.
цитирай
8. starforlife - Всъщност, Леон, пропуснах да кажа:
22.10.2018 01:06
За мен лично е ама изобщо без значение дали даден фабрикант (примерно) е син или внук на "червен" (както ти се изрази).
За мен същественото е той/тя да е както казах Професионалист и да следва това, за което писах в първия си коментар, а именно:
Да притежава манталитета да предостави на работниците и служителите си справедлив и достоен дял от плодовете на техния труд, както и да плаща данъци по европейски образец и на европейско равнище.
Защото тогава всеки ще може да си купи например нов автомобил и по перфектни пътища да отиде като бял човек на заслужена почивка.
Както и да влиза в магазина без предварително съставен списък за покупки, а просто да пазарува с удоволствие.
За съжаление в настоящия момент само и единствено именно плютите западни компании го дават това на българина.
Ако някой не е съгласен с мен - нека ми назове тази българска (или руска) компания, която на своите инженери (примерно) дава заплати по 4-5 хил. лева, с които написаното по-горе е просто факт и се живее по европейски. Защото аз мога да назова над 20 западни които го правят. И то не с по 20 човека персонал, а с по 2000 и нагоре.
цитирай
9. bojil - Всъщност се случиха съвсем други ...
22.10.2018 03:29
Да говориш лъжи винаги е по-лесно,отколкото да ги обориш но няма да е честно ако не кажа,че всъщност се случиха съвсем други неща:

1. Раждаемостта при цоцализма продължи да расте по инерция от царско време,а накрая съвсем спря. На 99% от хората им бе забранено да бягат от глупостите на системата и когато "демокрацията" (маскиран цоцализъм) им отвори границите,те се юрнаха да бягат по силата на инерцията,създадена от комунизма.

2. Стандарт на живот при цоцализма нямаше- по партийно нареждане обаче се пишеше,че "имало" такъв.

3. При цоцализма явния ни дълг бе 7 млрд. а скрития- 20 млрд. Системата временно възпираше инфлацията чрез "държавен",т.е. партиен наркотрафик с негри и араби и незаконна търговия с оръжие,но това не можеше да трае вечно и когато му дойде края,самата "Партия" направи вътрешен преврат,за да ни вкара "демокрация".

4. При Димитров за пръв път у нас се появи реална безработица,каквато през царско време почти никак не е имало. При Живков тя нарастна неимоверно и когато паразитстващите станаха повече от работещите,цоцализма изяде сам себе си. Единствено "Партията" изчисляваше делът на безработицата обаче а тя не можеше да каже на хората че се е провалила и криеше истината от тях.

5. При цоцализма престъпността беше с 20% по-висока от сега,но не й се даваше гласност а днес много цоцалисти умишлено правят престъпления,за да й се качва процента.

6. Наркоманията бе непозната през царско време. След 1970 г. за пръв път у нас се появи 10% скрита (неотчетена от партята) наркомания,а при "демокрацията" 70% от младите,които не бяха наркомани побягнаха от "убавините" на червената система,затова делът й относително се увеличи.

7. "Новите заводи" на цоцализма работеха за Сесере а когато то фалира и заводите фалираха.

8. При цоцализма 70% от износа на промишленост,електроника и селска техника бе за Сесере. Когато то фалира износът естествено спря,понеже промишлеността ни бе далеч под нивото на западната.

9. Цоцализма разори Българското село,затова почнахме да внасяме дори краставици от Египет,което значи да внасяш вода от пустинята.

10. При Живков образованието ни бе по-близко до своето ниво през царско време а днес е по-близко до нивото си при цоцализма. Това е така,понеже тогава ни обучаваха царски учители а днес- социалистически.

11. В соц. България средната продължителност на живота у нас бе с 3 г. по-малка от сега- от това личи какво е било нивото на здравеопазването. Тази статистика обаче не е приятна за червените медии- затова нито една от тях не я цитира!

12. Преди у нас имаше доста руски танкове,които трябваше да пазят фланга на Русия а сега нямаме дори армия,понеже партийците изнесоха богатствата ни в чужбина и няма с какво да издържаме армията.

13. При цоцализма имаше строги закони и смъртни присъди,които пазеха "Партията" от гнева на хората. Днес тия неща вече ги няма,понеже "Партията" вече не е начело и стана уязвима,а хората вече са по-свободни и може да й потърсят справедливост.

14. Преди бяхме "лидери" на всички цигани и негри и пълен слугинаж на Ссесерето,затова всички кражби бяха под съвецки контрол. Днес съвецкия контрол го няма или не е така постоянен и логично се превърнахме в разграден двор,от който всеки мошеник или съвецки человек с партийни протекции може да ни вземе всичко,което си поиска. Не че преди не можеше- напротив,но преди на тия неща не им се даваше гласност.

Е-ее,имахме и банани- годишно по три в устата и триста- отзад. Днес тези отзад ги няма а онези в устата са четири. Имаме обаче свобода да избягаме от системата,която от 1944 до 2014 г. привикна да ни краде и ще й е много трудно докато отвикне!
цитирай
10. leonleonovpom2 - Здравей, Божиле!
22.10.2018 08:28
напомни ми за нещо от детството,когато бях няколко годишен- безработицата!
Бях много молък, но усещах, че нещо не е в ред
Нещата ми се изясниха по- късно Ту майка ми, ту баща ми оставаха без работа На майка ми е било забранено да упражнява учиттелска професия, заради участие в БЗНС- Никола Петков-Младежки съюз Била е на 24-години, директор на Стопанско училище Изселена е!
Да не говоря на какви унижения е била подлагана и тормоз- открих ги в архива Във вразка с работа в" Чистота"!?А беше съвършен учител, когато и възстановиха правата,преподава и на мен!
Баща ми човек с качества на организатор, можещ и знаещ!?
Не бяха нужни с качествата си, а с подчинението!
Имаха големи възможности, но малко бяха използвани
Имало е и много други такива!, за съжаление!

Хубав ден!
цитирай
11. predatorkapredatorka - колега куш, и кошава...
22.10.2018 09:53
извинявай острия ми език..
но, един Човек създава Сам своята среда,Битие и Просперитет..
няма значение, къде ще го..заведе Съдбата..
това искам да повторя, казвам го..всеки ден.
да ме прощава Дядо Маркс/ който НЕ е никакъв кОмунист, камо ли..социалист
Съзнанието определя Битието..
/просто преди имаше тотален контрол, пропаганда и манипулации
/вкл и статистики.. за “фалшивата“ ни цоциализация и Успехи..
плюй си на ръцете, байно, и недей търси кусури..
..абсолютно точни добри коментари са дали божил и жоро..
поздрави на всички!
цитирай
12. gothic - Гепено от нета:
22.10.2018 10:13
РУСОФИЛ ИЛИ ОБИКНОВЕН ОЛИГОФРЕН

През последните години изключителният български журналист Антон Тодоров се откроява като един от най-креативните експерти в областта на слабо представената дисциплина русология. Той е създател на следния забавен тест:

1. Руска кола ли караш?
2. Говориш и пишеш ли на руски свободно, без грешки?
3. Децата ти учат ли в Русия?
4. Държиш ли спестяванията си в рубли, в руска банка?
5. Ползваш ли руски смартфон?
6. Ползваш ли руски компютър?
7. Почиваш ли ежегодно през лятото в Крим, а през зимата в Камчатка?
8. Предпочитате ли ти и семейството ти руски дрехи, аксесоари, обувки, парфюми и стоки?
9. При сериозно заболяване в Русия ли ще се лекуваш?
10. Можеш ли да изброиш петима художници, архитекти, композитори, писатели и техните произведения от дореволюционна Русия ( без справка в Google, защото не е руски)?
11. Можеш ли да изброиш пет постижения, изобретения и нови технологии на руската наука от последните 20 години?
12. Можеш ли да изброиш 5 световноизвестни руски търговски марки, ползвани в целия свят?
13. Пишеш ли повече в руския Вконтакте, отколкото в американския Фейсбук?
14. Имаш ли вещи и предмети у вас, на които пише "Сделано в России" / Мade in Russia?
15. През последните 10 години Русия ли посещаваше по- често или държавите от ЕС?

И така, ако гордо твърдиш, че си русофил, но нямаш повече от един отговор "ДА", то ти не си русофил, а обикновен олигофрен.
цитирай
13. blackpredator - туй,
22.10.2018 10:36
да цитираш Антон Тодоров си е мноо як кретенизъм..
цитирай
14. starforlife - ~ 14. blackpredator
22.10.2018 11:09
blackpredator написа:
туй, да цитираш Антон Тодоров си е мноо як кретенизъм..

Истината обаче, недоклатеняко, е, че който и да е Антон Тодоров (предполагам написалият перфектния списък от 15 въпроса над бездарната ти полюция, която ти определяш като... як коментар) - сигурно е известен на поне хиляда българи и е някакъв фактор в нещо.
А ти си оставаш един никому неизвестен чикиджия, който от време на време избива "якия си кретенизъм" чрез изблейкването на подобни червени лайна на известната на не повече от 200 човека "първа" на блог.бг.
Толкова за "много якия кретенизъм", защото нямаш капацитета да осмислиш, че когато не можеш да напишеш нещо релевантно (и ноторно - и ноторно) - по-добре си стой в последната дупка на последния кавал, кавал с кавалите.
цитирай
15. bojinkata - 1989 г. Бг- 9 милиона. Сирия - 8 ми...
22.10.2018 12:47
1989 г.
Бг- 9 милиона. Сирия - 8 милиона.


2013г.
Бг- 7 милиона и надолу. Сирия - 20 милиона. Не й го простиха! Но пак ще са 20 милиона!!! А, ние?????
цитирай
16. blackpredator - да бе,
22.10.2018 13:31
и аз тъй мисля
селянинът с марковото колело акъли да раздава..
Антошка, ЯГД..
цитирай
17. predatorkapredatorka - :))))) блякчуКофичко, и той за Свирка се натиска..
22.10.2018 14:18
/по-добре си стой в последната дупка на последния кавал, кавал с кавалите.

стига ти виртуалната на бабаделласамодела..и на мараОбщата..
виж, квак,реалната „свирка“, е за реални мъже..
допитай се до г-н Стар..
цитирай
18. blackpredator - бе то хубоу
22.10.2018 14:50
да ми каже кавал некой контрабас, а не продухана флигорна..
праи му свирки на тоя пъпкуващ се тюфлек и не се занимавайте с мен
цитирай
19. getmans1 - . . . Аде, тоя сдаде багажа. . . сам си ...
22.10.2018 15:14
... Аде, тоя сдаде багажа ... сам си заврял греблото в задника.


blackpredator написа:
да ми каже кавал некой контрабас, а не продухана флигорна..
праи му свирки на тоя пъпкуващ се тюфлек и не се занимавайте с мен

цитирай
20. blackpredator - аде
22.10.2018 15:33
и делиорманският дудук се фключи у оркестъра..
поклонник на Панагюрски Буда
будала..
цитирай
21. radostinalassa - Трябва ви по - глобален поглед към процесите в света
22.10.2018 16:28
Хубава новина - Тръмп изисква полът на детето да се определя по половите му признаци и да не се променя. Или в краен случай да се изследва ДНК.
цитирай
22. oia - Защо не проумявате, че идеологии ...
22.10.2018 20:33
Защо не проумявате, че идеологии като социализъм, комунизъм, демокрации, и каквото още се сетите са продукт на едни и същи. Едни и същи стоят от всякъде и навсякъде. Имат и цикличност, която се състои в следното----
За да осъществяват меркантилното си щение в различни краища на земята, трябва да поддържат земното население в различни състояния---едни в имане, други в нямане, а къде, кога и как да става това, решават сатрапите. Когато оставят да се развива определен регион от държави,
внимателно следят развитието и събраните средства, на измисления и натрапен социално солидарен принцип-----по-лесно се краде от събран куп,
от колкото на дребно. Когато има достатъчно събрани средства, се започва брожение, което прокламира, колко пагубен и узурпаторски е този строй
за дадена държава, или сбор от държави. Започват манипулациите, чрез отрочетата си----наричани благозвучно---ПАРТИИ, които загрижени за "благополучието и свободата" на населението на дадената държава, започват да служат на подли и коварни твари, които ги наставляват,
и им вменяват и властолюбие, а ги потупват и по гърба, за добре свършената работа срещу народ и държава, след като вече всичко е
ограбено. Интервала е от 45 до 50 години---събиране в дадена държава,
и след това горе долу това е и интервала на ограбване, след, което следва--един период--нито на имане, нито на нямане. През всичкото това време---едни и същи се разпореждат и дирижират процесите. Този модел на функциониране е познат като; ТЕЗА, АНТИТЕЗА, И СИНТЕЗА.
Крайно време е да се излезе от клишетата идеологии , които са продукт
за ограбване, разграждане, и унищожаване на държави и народи. Не бива да се подминават и подценяват и религиите--те са водачите на шествието
заблуда и коварство.
цитирай
23. predatorkapredatorka - точно!!! ...стига червени, зелени, бели и жълти..ТЕ са едни и същи, бе хора..
22.10.2018 20:46
Интервала е от 45 до 50 години---събиране в дадена държава,
и след това горе долу това е и интервала на ограбване, след, което следва--един период--нито на имане, нито на нямане. През всичкото това време---едни и същи се разпореждат и дирижират процесите. Този модел на функциониране е познат като; ТЕЗА, АНТИТЕЗА, И СИНТЕЗА.
цитирай
24. predatorkapredatorka - аре, разкарай си тъпите протежета от Пва, импотент жалък..
22.10.2018 21:11
17. blackpredator - да бе,
13:31


по 25ч си играеш с помпата, сдуханяк клет..
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: koshava
Категория: Други
Прочетен: 1742741
Постинги: 1229
Коментари: 1512
Гласове: 1943
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031