Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.07.2019 15:44 - Франк Запа: ирония, облечена в звуци
Автор: lion1234 Категория: Други   
Прочетен: 3056 Коментари: 1 Гласове:
16


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

Има една турска поговорка: нерде чоклук, орда боклук или преведено на български – където е количеството, там е боклукът. И без съмнение количеството и качеството традиционно са във вражда. Тук се сещам за ироничната вметка на проницателния Далчев по отношение на събратята му по перо, че ако са писали малко по-пестеливо са имали шанса да оставят нещо ценно за идните поколения.

Да, но както знаем, всяко правило си има изключения. Такова едно изключение се явява виртуозният американски китарист, певец, композитор, режисьор и сатирик Франк Винсент Запа/ 1940-1993/, чието внушително по обем творчество – повече от 60 албума, композирани и продуцирани в по-голямата си част от него самия – изобилства от великолепни шедьоври. За да не бъдем голословни, е достатъчно да споменем такива негови творби като Uncle Meat/ 1969/, Hot Rats/ 1969/, Apostrophe/ 1974/, Zoot Alure/ 1976/, Sheik Yerbouti/ 1979/, Joe"s Garage/ 1979/, Tinsel Town Rebellion/ 1981/, The Man from Utopia/ 1983/ Jazz from Hell/ 1986/, The Yellow Shark/ 1993/ и др.

Тук следва да отбележим, че парадоксалното при Запа съвсем не се затваря само по линията количество – качество. По-скоро целият живот, както и творчеството на този талантлив музикант и композитор са буквално пронизани от феномена на Сократ, доразвит по-късно от Киркегор – иронията. Древноръцкият опит ни сочи, че иронията е понятие, описващо ситуации, в които едно уверено очакване не се оправдава. Тя, както знаем, служи за осмиване на лични и обществени недъзи. Присъщи й са разнообразни похвати: гротеската, карикатурата, парадоксът, пародията и др. Днес тя се използва и в по-широк смисъл, включващ непреднамерено възникващи ситуации, напр,, летни температури през зимата.

В тази връзка малко известен факт, напр., е, че Запа започва музикалната си кариера като... барабанист в местни групи. По-късно в групата Mothers, преименувана от него самият в Mothers of Invention/ Майки на изобретението/, се налага като китарист фронтмен. Слабостта му към барабаните обаче не изчезва, предвид богатите ударни секции, включващи перкусии, тимпани, ксилофони в бъдещите му изяви както на сцената, така и в частното му студио.

Дали е плод на етническата му пъстрота/ гръцко-арабска кръв от бащата и италиано-френска – от майката/ или пък е лека закачка, свързана с името на групата му/ Майки на Изобретението/, но в творбите му ,,мирно съжителстват"" прогресив рокът, джаз-фюжънът и класиката. Музикалните критици и до днес се затрудняват да класифицират жанрово творчеството на автора, доколкото споменатите по-горе жанрове, често се преплитат. Фактът, че Запа осъществява съвместни проекти с известни джазмени като Джордж Дюк/ Inca Roads/, Жан Люк понти/ King Kong/, с авангардния композитор и диригент Пиер Булез/ The perfect Stranger/ и Лондонският симфоничен оркестър/ London Symphony Orchestra Vol. 1, 2/ красноречиво потвърждават жанровото многообразие и широкия диапазон от иновации, характерни за този даровит музикант и композитор.

Иронията и насмешката на Запа съвсем не е адресирана само към жанровата ,,чистота"". Неин адресат са и държавните институции, политическият елит, фалшът и лицемерието в американското общество, прословутата ,,американска мечта"", ако щете/ Bobby Brown/. Така, напр., през целия си живот той е критично настроен срещу общественото образование, а през септември 1985г. в реч пред Американския Сенат остро критикува т.нар. Родителски Музикален Център, основан от съпругата на тогавашния сенатор Ал Гор, който според него не само че не помага с нищо на младежта, но и нарушава граждански свободи.

Накрая, Запа не щади и себе си, често самоиронизирайки се по време на концертите му, явяващи се на практика твърде забавни шоу спектакли: в тях можете да го видите с диригентска палка в ръка или пък в безброй комични превъплъщения. Впрочем комичното е заложено още в самата му фамилия: на италиански zappa се превежда като...,,мотика"". И в известен смисъл той наистина е пълна ,,мотика"", след като част от творбите му хрумват, бидейки в...тоалетната, а пък тв интервютата му са осеяни с червени точки, заради нецензурни думи.

Комичното обаче в никакъв случай не омаловажава сериозността и талантът в творчеството му, а напротив – подсилва ги. Тук може би иронията се ,,затваря"", доклокото хуморът си е...сериозно нещо.










Гласувай:
16



Следващ постинг
Предишен постинг

1. level6661 - ха ха ха, ош гелдин, Ханъм!
03.07.2019 16:19
бабе, ти не си ли на Яхтата вече, или аварира с ..Метлата
язък, толкозз писах, и се смяххх, смяхх.. смяххх )))))
цитирай
2. lion1234 - Нещо бъркаш половете,
03.07.2019 16:50
но това са подробности, ха-ха-ха-х!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lion1234
Категория: Други
Прочетен: 1511332
Постинги: 169
Коментари: 2907
Гласове: 25303
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031