Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.04.2008 22:49 - Плажовете на Синеморец - разказ
Автор: lubara Категория: Изкуство   
Прочетен: 6686 Коментари: 12 Гласове:
3

Последна промяна: 21.05.2013 06:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

     От сега бързам да кажа , че който се надява да се потопи в разказ за девствени , 
едва познали човешки крак пусти и безлюдни плажове ще бъде разочарован . Това време вече безвъзвратно си е отишло . Цивилизацията си е пробила трайно път и в най-далечните кътчета по морето и връщане назад няма . Все пак мисля , че ще бъде интересно за всеки , който още не е стъпвал по тези места да прочете идващите редове .

     Синеморец посреща нетърпеливия курортист след доста тесен и зле поддържан път от Царево насам . Главната улица на селото е единствената асфалтирана , отстъпвайки място в средата си на малко паркче с оскъдни дръвчета . Всички къщи стоят сякаш нахвърляни тук-там , като това отначало дразни , но после завладява с някакво особено очарование .Триетажни нови хотели с малки басейни се редуват със схлупени къщета, които се мъчат да отстояват спокойствието и

тишината отпреди двадесетина години .Тази битка обаче е вече загубена . Тук може да се видят изоставени и буренясали дворове , някои с големи цветни табелки за идващото през есента строителство. Синеморец  все още мами дори само с името си . Назъбени и неизмазани калкани , причудливи триъгълни фасади , няколко къщи в созополски стил с дървена  външна обшивка , цветно разнообразие , това се вижда навсякъде . Мирис на печени чушки , узрели смокини и домашни манджи се разнасят от морския бриз , който се вихри свободно из този лишен от голяма растителност скат , където е краят на нашето Южно  Черноморие …

     А сега за самите плажове . Те са три , разположени далеч един от друг , може би за да не се смесват предпочитанията на посетителите им .

     Северният плаж . Най- добре може да се стигне от северозападната част на селото . Тук стръмният бряг се втурва на три страни , бързайки да се слее с морето .В средата  е силно издълбан , изглежда в тази си част е най- нетърпелив да срещне вълните . Река Велека се е изморила  и вече е много кротка , спокойна и дори зелена , сякаш й е прилошало от дългия път .Някакви тръстики се гушат из плитките й пазви , мушици и бръмбари жужат из синкавата мараня . Следват ниски пясъчни дюни , малко ситен жълто-бял равен  пясък и изведнъж започва дълбокото.Тук нямате право да пробвате своите несигурни плувни умения . Вълните са прорязали силно брега и са го стеснили до самата река .

     В южния край на плажа скалите се сливат с морето . Следва закътан равен пясък , няколко плетени  ракитови чадъри  и една дървена барака , кацнала на отсрещния бряг . Бръмчи агрегат , но по-важно е , че бирата ще я пиете студена . Гледката надолу си заслужава стръмния и прашен път , който трябва да изминете с търпение под слънце и вятър . Всичко наоколо е шир .

      Плажът на цивилизацията – Бутамята . На това място веднага се чувства намесата на модерното време . Паркингът е една гола поляна , но срещу две левчета . Първото заведение до входа се нарича  Куцата медуза . Голяма табела ви осведомява , че само тук има пици , за разлика от това , че из целия плаж ще срещнете голи  .… сещате се какво най-лесно се римува с тях . Интересно е заведението на другия край , в което вечер танцуват нестинари . В Странджа сме все пак . Самият плаж е много приятен , равен и чист , с добре подредени в четири реда , макар и малко избелели чадъри . Но самата изненада са няколкото големи и модерни хотели от едната страна на пътя . Белла Виста е комплекс не лош , със странна и леко кичозна архитектура , но със всички съвременни удобства . Външен басейн за мързеливци и не обичащи солената вода , амфитеатър за забавление преди всичко на малчуганите . Макар чужденците да са болшинство  има и българи . Персоналът е особено благосклонен към тях , нали трябва да се защитава национално достойнство . А  от добре поддържаната градина се открива красива гледка към Бутамята , плажът който помни  далеч по- спокойното и безметежно време , без джетове , сърфове и малко дразнещата немска реч . От горния край на пясъка има поляна , отъпкана от хора и машини . После започва гората от габър , сутрин и вечер хлад подхваща бързо това все пак приказно място .

     Най- опасният и див плаж на юг – Липите . Бях там , не разбрах защо си е спечелил тази репутация . Интересен е пътят до него . В южния край , където свършват чадърите се изправя стръмна скала , по която всеки що- годе здрав крак ще се изкачи на двадесетина метра нагоре . После започва едно пътуване край морето , което е лесно , все пак толкова хора преди нас са били любопитни и са очертали ясни пътечки . И след малко наближаваме фиордите , скали опасващи много спокойно малко плажче за любители на плитчините . Закътано , обрасло с водорасли и мидички местенце за най-големите любители на уединението . Следва още малко изкачване и спускане и ето ни на плажа Липите . Няма липи там , но това има ли значение , когато липсват  спасители и чадъри и никакви капанчета не се срещат наоколо .На мен не ми направи по-силно впечатление от Северния плаж , но и тук  морето си има своите почитатели. Коли обаче има достатъчно, добрали се по някакви си само те си знаят пътища . Да , и сърфове се срещат из вълните .

       Та това са плажовете на Синеморец . Ако сте любители на още по- неизвестни местенца , след последния плаж  се намира този на Силистар . Там едноименната река се влива в морето между скали , дивотия , но и покрай капанче , което сигурно изглежда като Куцата медуза . Така поне казват хората , били там .

       Тези места ми харесаха , както много други по нашето Черноморие . Мисля , че видях достатъчно , ако бе по-малко населено както преди няколко години може би щеше да ме превзе ме повече. Сигурно вече не ще се върна там. Или пък някой ден …

        

 

 

14 септември 2007                                  Любомир Николов



Тагове:   разказ,


Гласувай:
3



1. donichka - :-)))
09.04.2008 22:56
Обичам Синеморец, въпреки че много се промени!!!

цитирай
2. venercheto - а аз още повече заобичах Силистар. . ...
09.04.2008 23:23
а аз още повече заобичах Силистар...но и мен ме е страх да се върна там- не знам какво ще видя сега.
цитирай
3. possible - Помня преди 7 години любимото място ...
09.04.2008 23:42
Помня преди 7 години любимото място на мен и семейството ми беше плажа на Бутамята...Беше диво и красиво..беше разкош за хора , които не държат на лукс...а спомените няма равни на тях...най-красивите ми изживявания...най-красивите и големи вълни...най-чистото място...най-красивите скали...помня го добре...върнах се там преди 2 години и все едно някой махна с ръка и заличи всякакви красиви спомени за това място...няма да се върна повече там , за да мога да съхраня и малката красива гледка останала в моята главица...
цитирай
4. apollon - taka e - devstvenost otdavna nikade ...
10.04.2008 09:09
taka e - devstvenost otdavna nikade njama
цитирай
5. анонимен - минало-бешело
10.04.2008 09:17
тази статийка е с доста преувеличено-оптимистичен тон. Първо-не се споменава за огромното циганско гето на входа на селото. Тия мангали ги докара бившия кмет от някакви села в Сливенско за да гласуват за него и ги остави да се заселят там /концесийки, разрешителни, туй-онуй/. Бутамята беше хубав плаж едно време-сега е навалица дива. Хотел Буена Виста е някакво недоразумение на баснословни цени, на всичко отгоре между него и морето едни руски мутри стоят още четири хотела-така че гледката изчезва. От една кръчма в селото се натровихме 6 човека-хигиената е непозната за сметка на високите цени. това е. Ще ходим в Гърция-там получаваш това за което си платил.
цитирай
6. elineli - EL :)))
10.04.2008 18:34
" Мирис на печени чушки , узрели смокини и домашни манджи се разнасят от морския бриз ..."

Хей,Лю върна ме в двора на баба ми с нейната печена лютеница и сладко от дюли.Много,много благодаря :)))))))))))))))))))
цитирай
7. justsmile - :)
12.04.2008 12:00
Да... бих казала, че доста добра е описано това райско кътче... :) Най-много, като че ли, съм съгласна с дразнещата немска реч, която се чува навсякъде около теб, особено ако се настаниш на плажната ивица близо до бившата ВИП ЗОНА, тоест то хотела Белла Виста. Волейболната мрежа там може да се ползва от всички, но когато бях това лято мрежата беше заета с часове от немските туристи. А след като те си тръгнеха, тогава пък идваше най-топлата част от деня, към 2-3 часа. Всичко това беше много дразнещо за мен. Дразни ме, че всичко се променя толкова бързо... и то не в добрата насока, разбира се. Всичко, с което се прекалява, става отблъскващо! Година, след година виждам колко нови стоителства за започнати, недовършени... или довършващи се в разгара на летния сезон. Всичко това за мен е много жалко, защото харесвах Синеморец, харесвам го и сега, но не знам колко дълго ще продължат симпатиите ми... След като вижам темпото, с което се унищожава всичко...
цитирай
8. lubara - Отговор
21.04.2008 22:35
Моето усещане за Синеморец най-вече е споделено от последния коментар .
На всички благодаря .
цитирай
9. alexooo - Липите е любимият ми плаж по цялото ...
27.02.2009 17:34
Липите е любимият ми плаж по цялото ни Черноморие! Там за пръв път правих диво къмпингуване с жена си!
цитирай
10. lubara - А на мен Каваците. Между 94 и 2003.
27.02.2009 17:40
А на мен Каваците. Между 94 и 2003 .
цитирай
11. zvezdichka - Спомена ми за
17.07.2010 12:22
Синеморец от далечната 2002 г. и ми е скъп. Имаме намерение тази година да се разходим натам и ще видя какво е останало от хубавия спомен и красивата природа :). А и Странджа ни е непозната... Искаме да се докоснем и до нея :).
Много хубав разказ Любо!
Поздрави!
цитирай
12. lubara - Поздрави, zvezdichka !
18.07.2010 19:07
После ще разказваш!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lubara
Категория: Изкуство
Прочетен: 4575902
Постинги: 689
Коментари: 9099
Гласове: 19614
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031