Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.07.2019 19:32 - Картина на Майстор Бертрам показва истинския образ на Луцифер
Автор: anthroposophie Категория: Изкуство   
Прочетен: 908 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 05.08.2019 14:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image   
Майстор Бертрам (1340 - 1415), “Грехопадението” (ок. 1380)

Из лекция на Рудолф Щайнер, изнесена на 4. април 1916 и включена в CC 167 “Съвремие и минало в човешкия дух”  

“... от пети до ХIV век сл. Хр. хората са имали такова устройство, че етерното им тяло е било много, много по-чувствително, отколкото във времето от ХIV век насам. То е можело да възприема много повече от онова, което ни заобикаля. А когато етерното тяло възприема, то забелязва елементарния свят, то не възприема само така, както физическото тяло възприема минералите, растенията, животните, водата, въздуха и т.н., а наистина забелязва онова, което живее в растенията, животните, минералите. Когато хората в онези времена говорели за коболди, за същества, подобни на гноми, които те възприемали в планините и които им се разкривали в процепите на мините, то днешният човек казва: “Е, това е художествено изобразяване.” Но за хората в споменатите векове това не е било художествено изобразяване. Тези хора наистина са знаели нещо за наличието на свят на елементалите зад физическия свят.   Искам още веднъж да обърна внимание на нещо, защото може би не всички, които седят тук, са чули това - днес може да се докаже дори с външни документи, че до сравнително скоро хората са имали знания за елементарния свят. Това може да се докаже с външни документи и аз искам да спомена един такъв документ - мисля, че вече съм го споменавал тук, но ще кажа пак, че в Хамбургския музей можете да го видите на една картина. Картината изобразява Грехопадението, тоест онова събитие, за което четем в началото на Стария завет. Когато днес един художник рисува Грехопадението, той представя райското дърво, отляво и отдясно Адам и Ева, повече или по-малко красиви, но най-често грозни, нали, и по средата змията, истинска змия. Но това наистина ли е реално, скъпи приятели? Можем ли да наречем това реално? Макар естествено Ева да не е била толкова умна и интелигентна като съвременните жени, даже и за нея не можем да предположим, че би се оставила да я прелъсти една пълзяща по земята змия, за да извърши онова нечувано нещо, към което е била прелъстена. Това не може да бъде реално.  

Но ние знаем, че прелъстителят е бил Луцифер. Луцифер не е същество, което може да се види с днешните физически очи, а трябва да се види със събуденото етерно тяло, със събуденото ясновидство. Тогава той се разкрива като онова същество, което е изостанало по времето на Старата Луна. По време на лунното развитие ние сме получили вече малко или много физическото си тяло, каквото то е днес, само че тогава то не е било физически, а само етерно видимо.  По отношение на главата днешният човек е отражение на главата, налична още на Старата Луна. Но тялото на човека, прикрепено към нея, още не е било в същия вид, а е съществувало само като змиевидно продължение - като това, което днес имаме като гръбначен мозък. Тъй че ако бихме искали да изобразим Луцифер, както той е изостанал по времето на Лунното развитие, би трябвало да го нарисуваме с човешка глава и висящ на нея гръбначен мозък, тоест тяло с формата на змия.  

Точно така го е нарисувал художникът Майстор Бертрам през XIII-XIV век на картината в Хамбург, която изобразява Луцифер; не така, както го прави днешният художник, а както трябва да бъде в правилния смисъл на духовната наука. Можете да видите картината в Хамбургския музей и да се убедите, че през XIII-XIV век художниците още са рисували нещата такива, каквито са в действителност. Само че днес хората са прекалено интелигентни, за да разберат наистина какво ни разкриват тези документи. Но това е документ, който ни показва, че хората действително до споменатото време още са познавали елементарния свят, те още са можели да възприемат този свят.”  



Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: anthroposophie
Категория: История
Прочетен: 819316
Постинги: 456
Коментари: 15
Гласове: 6097
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031