Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.07.2008 19:14 - Ремонтират и модернизират Централна гара в Пловдив чрез публично-частно партньорство
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 636 Коментари: 0 Гласове:
0



„Реконструкцията и модернизацията на Централна жп гара - Пловдив, е елемент от цялостната политика на Министерството на транспорта и националната компания „Железопътна инфраструктура“ за подобряване на условията за пътниците и уеднаквяване на проектирането на приемните сгради в градовете от Европейския съюз.“ Това заяви Антон Гинев, генерален директор на НКЖИ, по време на представянето на проектите от конкурса за обемно-устройствено проучване на Централна гара - Пловдив. На докладването присъстваха министърът на транспорта Петър Мутафчиев, главният архитект на Пловдив Румен Русев, представители на архитектурната и инженерната колегия, общественици, експерти и журналисти. Бяха представени визиите за пловдивската жп гара, класирани на първите пет места.
Конкурсът за обемно-устройствено проучване бе обявен от НКЖИ през март 2008 г. Това бе вторият опит на ведомството да набере идеи за възстановяването на знаковото място в Града под тепетата и да придобие приблизителна представа за необходимите средства. Документи закупиха 11 фирми и архитектурни бюра, а седем от предложенията са изпълнили всички условия. Проектите бяха оценявани от експертно жури под председателството на арх. Хубена Салджиева, представител на Камарата на архитектите в България. Конкурсната програма и методиката за оценяване бяха съгласувани с Камарата и Съюза на архитектите в България и община Пловдив. Първопремиран бе проектът на „Арконт-А“ ООД с ръководител арх. Илко Николов. Концепцията на колектив под ръководството на арх. Веселин Дончев бе класирана на второ място. Трети е проектът на екип с ръководител арх. Александър Шинолов. На следващите места бяха подредени разработките на „Никонсулт“ ЕООД - София, „Колорит проект“ ООД - Пловдив, архитектурно бюро „Михайлови“ - Пловдив, и „Архус дизайн“ ООД - София.
Проведеният конкурс съкращава значително времето до реалния старт на реконструкцията на гарата, подчерта министър Мутафчиев. Предстои технологичен анализ на съвместимостта между архитектурното решение и функциите на гарата. Трябва да бъде изготвен и подробен устройствен план. Идеите ще бъдат подложени на финансова и икономическа оценка, тъй като финансовото изражение на отделните конкурсни проекти в зависимост от сложността и съдържанието варира от 120 млн. евро до 30 млн. лв. Едва тогава може да се пристъпи към конкретно договаряне за реализация на проекта, поясни на свой ред изпълнителният директор на НКЖИ Антон Гинев. Възможните финансови източници са европейските фондове или републиканският бюджет. Най-реалният вариант обаче е публично-частното партньорство. Ще се използва законоустановената процедура за учредяване на възмездно право на строеж върху прилежащите територии срещу ремонта и реконструкцията на приемното здание на Централна гара - Пловдив, и изграждането на нови обеми. (Източник: Строителство Имоти)



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13030305
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930