Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.07.2008 22:12 - Александър Божков: Всеки опит за заобикаляне на европравилата лъсва веднага
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 555 Коментари: 0 Гласове:
0



- Г-н Божков, как ще се отрази върху икономиката на страната ни едно евентуално спиране на европарите за България ?
- Трябва да разделим нещата на няколко различни групи. Първата част са парите по предприсъединителните фондове. Там имаме много сериозен проблем основно със САПАРД, тъй като голяма част от средствата вече по някакъв начин са употребени от многобройните български бенефициенти по САПАРД и ако бъдат спрени парите - тези хора, по никакъв начин няма да могат да си ги получат обратно. Те ще влязат в едни тежки отношения с банките, а държавата ще се чуди как да се измъкне. Но както знаем от Брюксел няма да разрешат да се употребяват български бюджетни средства, за да плащаме по проекти по САПАРД, които трябва да се платят Европейския съюз. Там проблемът основно е насочен към бенефициентите, които вече са със завършени проекти и чакат само да си вземат парите по програмата. По отношение на ИСПА и ФАР и евросредствата за пътищата, положението е много специално в момента, защото се усеща едно желание в българското правителство да използва български пари, там, където са спрени европейските. Тук трябва да се замисли внимателно - след като са спрени европейските пари поради това, че има огромни съмнения за корупция, защо българските пари ще се дават с такава лекота, точно там, където има съмнения за корупция? Дали изобщо трябва с такава лека ръка да се дават бюджетни средства за проекти, по които от Брюксел ясно ни казват, че са спорни и опасни като изпълнители и създават възможности за корупционни схеми и за кражба на пари?

- Да не би управляващите се опитват да ни заблудят? 
- Има нещо такова. Под претекста, че магистралите са много нужни, че пътищата са много важни, че трябва да се завършат, независимо дали има европейски пари или не - управляващите се канят да изсипят в тези пътища голямо количество пари от нашите джобове и то точно там, където има най-много съмнения, че проектите не се употребяват правилно. Затова мисля, че преди изобщо да се вземат такива решения за плащания от националния бюджет, трябва ясно да се види за какви проекти става дума и защо те не се финансират с европейски пари. Тук навлизаме в един важен и фундаментален въпрос - защо всяко евро, дошло от Брюксел се проверява внимателно, изследва се как се използва и за какво се използва - а българските бюджетни средства изобщо не подлежат на такъв контрол - там се харчи, дава се някакъв отчетен документ и всички са доволни. Никой, никъде не отчита какъв е резултатът от изразходването на българския бюджет. Това се случва, защото българската законова процедура по разходната част на бюджета не предвижда кандидатстване по проекти, доказване на изразходването на парите ефективност, ефикасност, целесъобразност. Единственото, което се изисква е да се покаже законосъобразност, т.е. има ли фактури и платежни документи. Какъв резултат се е получил и какъв резултат е търсен преди това - никой, никога не знае. Когато едно министерство кандидатства за пари от Министерството на финансите, то не обяснява какъв резултат ще получи от тези пари и как се измерва този резултат и така не се знае какво се е случило след похарчването на парите. В момента ние сами си спираме оперативните програми поради това, че ситуацията, в която се намира в момента българската администрация, натоварена с европейските пари - а тя е същата и по предприсъединителните и по оперативните програми, в момента е затрупана от проверки, затрупана е с подозрения - къде основателни, къде не толкова основателна. В момента се занимава с ровене на стари проекти, влизат и някакви полицаи, ГДБОП, ОЛАФ и т.н. Представете си точно тази администрация каква смелост и каква сигурност ще има, за да работи активно по одобряване и изпълняване на проекти по оперативните програми. Мога да ви гарантирам, че в края на 2008 г. България ще се окаже в последна и провалила се държава по отношение на Структурните и Кохезионния фонд. Това ще се случи по простата причина, че администрацията ни ще бъде напълно запушена, а пък и ще лисва политическа воля за бутане напред, тъй като всеки опит в сегашната ситуация с това правителство, с тази администрация да се движим напред с европейските фондове, ще бъде гледан под лупа от Брюксел и чиновниците ще предпочитат да не правят нищо, отколкото да ги хващат в нови лъжи и далавери. 

- Фондовете на Европейския съюз са предназначени, за да догоним стандарта на по-старите членки...
- Това не е така! Това е една голяма заблуда, която ние непрекъснато повтаряме. Оперативните програми са изработени на базата на Националната стратегическа референтна рамка. А какво означава тя - ние виждаме кои са българските приоритети, знаем кои са европейските приоритети и там, където и българските и европейските приоритети съвпадат, ние имаме възможност да ползва европейски пари, за да може да се развива общо Европейският съюз, включително в тази част от него, наречена България. Там, където си имаме проблеми и са си чисто наши и не са европейски, не можем да ползваме европейски пари. Никой не разбира в България, че оперативните програми у нас провеждат, изпълняват и финансират европейските приоритети. Това, че ние си имаме някакви вътрешни проблеми, с които сме закъсали, те се финансират от българския бюджет. 

- Спирането на кои от програмите ще рефлектира най-сериозно върху българската икономика?
- Всички програми ще дадат отражение. Разбира се пряко погледнато програмата “Конкурентноспособност” ще има директно отражение върху фирмите, защото без съмнение тя е насочена към фирмите, към повишаване на конкурентноспособността на българската икономика, тоест подпомагане на фирми да могат да станат конкурентноспособни на единния европейски пазар. Там директно се въздейства върху икономиката. Обаче нима по-малко е въздействието на оперативна програма “Регионално развитие”, където всъщност развитието на отделните региони, на общините, на пътната мрежа в общините, на болниците, на администрацията на общините, на развитието на инфраструктурата на местно ниво има огромно значение за развитието на местната икономика. Да погледнем оперативна програма “Транспорт”. Всъщност тя е с малко на брой проекти. Повечето от тях държавни, но практически без транспортна инфраструктура, без качествена транспортна инфраструктура не може да има качествена икономика. Ами оперативна програма “Околна среда”, където всъщност са заложени всички големи проекти, в които българските големи предприятия ще могат да отговорят на изискванията за една нормална екологична среда, която е съответстваща на европейските изисквания иначе ще бъдат? Също програмата за човешките ресурси. Нали всички знаем, че най-големият проблем в момента на българския бизнес е недостигът на квалифицирани хора. Тази програма предлага възможност за квалификация на хората за бързо на закъснението, изоставането в квалификацията на работниците. И програма “Административен капацитет” и “Техническа помощ” индиректно по същия начин въздействат на икономиката. Така че неизпълнението на програмите ще даде индиректно, отрицателно въздействие на икономиката.

- Тоест един вид това ще е удар върху нея ...
- Абсолютно. Да. Това е така. 

- Според вас откъде Брюксел знае толкова добре какво се случва у нас? Заявява се много често, че Брюксел не пропуска нищо от това, което се случва у нас?
- Връщам се на това, което говорехме преди малко, че всяко евро по оперативните програми, по предприсъединителните фондове се проследява от първия до последния момент по ясни правила и отработени механизми от органите на Европейската комисия и изобщо на Европейския съюз. Това означава, че изобщо нашите не особено успешни и добри опити да заобиколим спазването на правилата, попълването на необходимите документи, подреждането на отчетите винаги, лесно се хваща. Винаги, когато една система е документално добре подредена, всеки опит тя да бъде заобиколена лъсва веднага. 

- Мислите ли, че в България има административен капацитет за усвояване на европейските средства, но се краде прекалено много?
- Донякъде съм съгласен. Че се крадат пари, се крадат, но не мисля, че има административен капацитет. Причината е точно в това, за което ще продължа да настоявам - не може едни и същи хора от администрацията, дали на централно или на местно ниво, да работят през куп за грош с българските отчетни документи, защото такава е българската система, и на същите хора да им кажеш е сега тука има едни европейски пари, които трябва по съвсем друг начин да ги отчиташ много подробно и много точно... Той винаги си мисли, че след като в продължение на десетилетия е правел мазало с българските отчетни документи, че това също е европейска практика и лесно можем да ги излъжем за милиарди. Просто отчитането на българските бюджетни средства е само проформа, то никога не влиза по същество, никога не става ясно за какво са похарчени парите и какъв е резултатът от това и администрация си мисли че и европейските пари така се харчат. Европейският съюз веднага хваща, че отчетите им не са както трябва, а заровят ли се в отчетите вече откриват и фалшивите фактури и измамите, и некадърността и всичко друго. 

- Можете ли да направите една прогноза до края на мандата какво ще се случи с това правителство?
- То се е провалило вече това правителство според мен и дали ще изкара мандата или ще си отиде преди края на мандата, то ще си отиде като провалено правителство. 

(Източник: Агенция Фокус)


Тагове:   опит,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12995038
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031