Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.07.2008 19:16 - Евродокладът заприлича на залозите в Англия
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 591 Коментари: 0 Гласове:
0



Интервю с евродепутата от ГЕРБ Душана Здравкова

Г-жо, Здравкова, след 2 дни ще чуем доклада на ЕК. За него обаче вече се изговори твърде много предварително – че ни спират милиони, дори милиард – къде е истината?

Истината ще я разберем от доклада. Като съдия искам да припомня, че човек трябва да вярва преди всичко на писаното, на фактите, а не на предположения и на слухове. Този доклад малко започна да заприличва на залозите в Англия. Това е нещо много сериозно, не бива да се подхожда по този начин към него. От друга страна, ако човек следи събитията от приемането на България в ЕС, мисля, че ще бъде наясно със сериозните критики. Но точно какви ще бъдат те и точно какви мерки ще бъдат препоръчани – за това са експертите и хората, които взимат решения в ЕК.

Кои са областите, в които евроинтеграцията ни куца най-много?

Те са ясни. Макар че не мога да кажа, че има определени области, в които куца, и други, в които върви изключително добре. Критиките са някак равномерни, т.е., като цяло има липса на политическа воля да се извършат ефективни конкретни действия, свързани с преодоляване на затрудненията. И в предходните доклади години наред се отправяха определени бележки и критики. Тогава на документи нещата като че ли се подобряваха, но в действителност не се предприемаха сериозни мерки. Ето, продължават критиките в областта на правосъдието, за корупцията няма изобщо какво да говорим. Ние искахме да направим един нормален диалог, защото бяхме наясно, че такъв липсва. А нас ни обвиняваха, че сме доносници, че сриваме имиджа на България… Трябваше да минат 6 месеца, за да дойде Плугчиева и да констатира същото. Но пропуснахме 6 месеца. Поне. Говоря за декември месец за първите сигнали от дирекциите.

По чия вина пропуснахме това време?

Ами това трябва да кажат самите чиновници и техните началници. С влизането на България в ЕС като че ли решихме, че сме отворили вратата на Рая и сме влезли вътре, а такова нещо няма. Виждате колко малко пари са усвоени - малките производители загиват.

Каква е опасността този доклад да се окаже фатален за настоящото правителство?

Не мога да гадая. Правителството само трябва да си даде сметка колко е сериозен докладът по отношение на него. Почтените политици в такъв случай си подават оставката, от чисто морални съображения. Не го казвам с чувство на радост, защото ощетените са българските граждани.

Критиките на Европа ще доведат ли все пак до нов ремонт на кабинета?

Според мен не бива да се правят никакви ремонти. Строителите имат един такъв израз: “Много по- трудно е да ремонтираш една сграда, която е полупостроена, отколкото да започнеш всичко на чисто”. Така че аз смятам, че няма нищо фатално в тава правителството да си отиде. Нито ще е първото, нито ще е последното. Просто така се постъпва в един почтен политически живот.

Според предварителният доклад Румъния се справя по-добре, а у нас няма политическа воля за справяне с корупцията. Това не е ли стряскащо и кой трябва да понесе политическата отговорност за това?

Тези, които досега е трябвало да предприемат съответните действия. А това пак е правителството, но то е назначено от Народното събрание. Затова аз отдавна казвам, че е време да се помисли за смяна на конституционния модел и за сериозни промени. Мисля, че действително е дошло времето за свикване на Велико народно събрание и тотално нова политическа система на България. Ще ви прозвучи много радикално, но това е мое лично мнение.

Прекомерните критики на Европа пораждат и друг въпрос – обективен ли е наистина евродокладът? Възможно ли е преценката на партньорите ни да не е съвсем прецизна?

Ами вижте, преценката на Европа зависи от българските експерти, които отиват и представят България. Пак се връщам на добрата координацията и на информацията, която се поднася. Ние прекалено много се предоверихме на това - идват експертните мисии, те виждат нещо, отразяват - има някаква комуникация, която очевидно не е най-добрата. Т. е. липсва този ежедневен диалог между българските власти и експерти и съответните такива в ЕК. Дори ние евродепутатите трудно можем да се месим в тези двустранни отношения. Понякога, когато задавам въпрос като парламентарен контрол на ЕК, те някак си си държат на тези отношения които имат с дирекциите, и се доверяват повече на тях. И ето ги резултатите. Какво означава това? Че хората от тези дирекции не са си свършили работата.

В последния доклад на ОЛАФ беше въвлечен и президентът Георги Първанов. По този повод той поиска ДАНС да провери твърденията за него. Как обаче ще реагират на това ОЛАФ и ЕК?

Това трябва да питате тях. Те си имат свои вътрешни правила и би следвало да отговорят или да предприемат съответни действия спрямо тези правила. Аз лично не съм запозната с вътрешните правила, с които работи ОЛАФ. Но според мен всеки, който е визиран в съответни изводи, има право да поиска допълнителна информация за тях.

(Източник: Всеки ден)


Тагове:   англия,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13039719
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930