Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.07.2008 22:58 - Облигационерите осъдиха "Кремиковци" в Лондон
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 553 Коментари: 0 Гласове:
0



Комитетът на облигационерите, притежаващи 51% от дълговите книжа на "Кремиковци", осъдиха металургичния производител и дъщерното му дружество "България стийл файнанс БВ" да изплатят незабавно дължимите главница и лихви по емисията (общо около 347 млн. евро). Това съобщи отлично информиран източник на "Дневник" късно в понеделник, когато е било и съдебното заседание на британския върховен съд със седалище в Лондон. Решението му потвърди обявяването на емисията за предсрочно изискуема поради нарушения от нейния попечител "Лоу дибенчър тръст корпорейшън" през пролетта. Оттогава насам бе пропуснато и плащането на лихвения купон за 19 млн. евро, което бе допълнително нарушение и даде безусловно основание за плащане на главница плюс лихви преди падежа на емисията през 2013 г. Сега по нареждане на лондонския съд облигационният заем трябва да бъде трансформиран от дългосрочен в краткосрочен дълг в баланса на металургичния комбинат. На делото пък не са присъствали нито представители на "Кремиковци" в качеството на гарант по заема, нито хора от транзитната дъщерна компания "България стийл файнанс БВ", която е регистрирана в Люксембург специално за целите на облигационната емисия през 2006 г. Въпреки това обаче съдията Пърл е постановил издаването на специален сертификат, подобен на българския "изпълнителен лист", който има сила във всички държави от Европейския съюз, а съдебните разходи също са за сметка на ответниците.

Следващата стъпка на облигационерите ще бъде да предявят своята претенция пред ръководството на компанията и синдиците, уточниха източниците на "Дневник". Те щели да направят постъпки и на 29 юли да бъдат допуснати в делото за несъстоятелност на "Кремиковци" в Софийския градски съд. Самото решение на английския съд не подлежи на обжалване, тъй като неплащането на лихвения купон е неоспоримо нарушение.

Юристи коментираха, че следващата стъпка, която се предприема в такива случаи, е издаването на "екзакватура" от Софийски градски съд, която да се представи на съдия-изпълнител. Преди да се премине към отчуждаване на заложените като обезпечение активи обаче, той ще трябва да провери в Агенцията за държавни вземания дали комбината има неплатени дългове към държавата. Самият факт, че облигационерите имат статут на обезпечен кредитор първи ранг по английското законодателство, обаче усложнява нещата, тъй като при несъстоятелност според българския Търговски закон първо се удовлетворяват държавните вземания. Както е известно, "Кремиковци" е под заплаха държавата да предяви допълнителни претенции в размер на 400 млн. лева. Това е сумата на опростени преди приватизацията дългове към нея срещу ангажименти за инвестиции, посочени в индивидуалния план за жизнеспособност. Ако те не се изпълнят, а това вече е констатиран факт, Европейската комисия може да обяви опрощаването на дълга като непозволена държавна помощ и да изиска тяхното плащане. Съгласно проспекта по емисията "Кремиковци" е гарант с добивното си производство и линията за непрекъснато леене, а солидарни длъжници са мажоритарният собственик "Финметалс холдинг" със своите 71% от капитала на комбината, които обаче са блокирани със съдебно решение от 2005 г., и "Глобал стийл холдинг" със своите 100% от акциите на "Финметалс холдинг". Може обаче да настъпи разрив по въпроса чий съд ще има върховенство и дали облигационерите ще могат да си получат активите на комбината преди всички останали, коментираха юристи.

(Източник: Дневник)



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13030495
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930