Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.07.2008 17:44 - Повреда в ел. табло е причина за пожара във влака Пловдив - София
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 779 Коментари: 0 Гласове:
0



Техническа неизправност е причината за снощния пожар в пътническия влак Пловдив-София, съобщи началникът на транспортна плолиция Пловдив Кръстю Кънчев. Днес полиция, прокуратура, следовател и експерти на БДЖ направиха втори оглед на изгорелите снощи 2 вагона на влака. Техническа неизправност в елтаблото на втория вагон е причина за инцидента, за това вече са събрани доказателства, подкрепени и от показанията на свидетелите. Жена във вагона първа е видяла да излиза дим от таблото и е алармирала персонала, уточни шефа на траспортан полиция Кръстю Кънчев. Началника на транспортна полиция бе категоричен, че няма външна намеса, човешка грешка или злоумишлена намеса, включително бе отхвърлена версията за пожар, възникнал от цигара. Пожарогасителите са били в изправност, а ЖП персонала е действал адекватно и навременно, като пътниците бързо са били евакуирани без да се допусне паника, обобщи Кръстю Кънчев. Той уточни, че все пак предстои окончателна тройна експертиза.

Дознание срещу неизвестен извършител е образувано за пожара в пътническия влак София-Пловдив, съобщиха от пресцентъра на Апелативната прокуратура в Пловдив. Оттам уточниха още, че веднага след постъпване на информация за станалото произшествие на мястото на инцидента е пристигнал екип от дознатели, дежурен прокурор, представители на Службата за противопожарна и аварийна безопасност.
До настоящия момент е извършен първоначален оглед на местопроизшествието и са разпитани свидетели-очевидци - основно част от длъжностните лица при БДЖ, които са обслужвали влаковата композиция. Обезопасен е районът на произшествието, като днес преди обед е започнало извършването на повторен оглед с участието на представители на прокуратурата, ДОТИ, Национална следствена служба , Министерство на транспорта, както и вещи лица и специалисти-технически помощници. Предмет на огледа са както влаковата композиция, така и околната пътна инфраструктура - жп линията, надлеза и др. В хода на огледа, който приключи току-що, са иззети и приобщени към делото множество веществени доказателства, в това число и намиращите се във влака пожарогасители; изискана е документация относно техническата изправност и извършените технически прегледи на влаковата композиция.
Предстои назначаване на пожаротехническа експертиза, стоково-оценъчна експертиза; експертиза от ДОТИ за леснозапалими и взривни вещества; извършване на рентгеноструктурен анализ на проводниците; обследване на техническата годност и изправност на пожарогасителите; както и разпит на всички останали свидетели-очевидци.
От Апелативната прокуратура в Пловдив уверяват, че по делото се работи изключително интензивно, по него са ангажирани представители на различни служби и те работят в пълен синхрон.
Категорично е установено, че няма пострадали при инцидента лица. image

Изпълнителният директор на БДЖ Христо Монов заяви, че служителите от горящия снощи влак София-Пловдив са реагирали абсолютно адекватно, което е една от основните причини за липса на жертви при инцидента.  Късо съединение е най-вероятната причина за пожара във влака. Огънят е тръгнал от шкаф с електрическо оборудване. Върху изясняване на причините работи комисия, назначена от Националната компания "Железопътна инфраструктура" и държавните железници. Композицията, която горя, е все още на железопътната линия на пловдивския квартал Прослав, тъй като се водят следствени действия. Огънят е лумнал десет минути след потегляне на влака от гара Пловдив. Машинистът спрял влака и заедно с екипа е започнал да гаси пожара. Движението в участъка е възстановено в едната линия и влаковете се движат с дизелови локомотиви. Монов е издал заповед за извънреден технически преглед на 30 електромотриси. Той трябва да бъде направен за 10 дни. Тези, които не отговарят на определени изисквания, ще бъдат спрени от движение, каза Монов. Освен това ще бъде засилен и контрола на ремонтните дейности на влаковете.  От тази година приключва договора на БДЖ с държавата за предоставяне на железопътна обществена услуга, за модернизацията на железниците е необходима инвестиция от 1 500 000 лева, която БДЖ не е в състояние да осигури.

(Източник: Радио Пловдив, Агенция Блиц)


Тагове:   Пловдив,   табло,   повреда,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13047299
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930