Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.07.2008 18:04 - Прокуратурата създава ново звено срещу организираната престъпност
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 443 Коментари: 0 Гласове:
0



Специализирана структура, която да разследва организираната престъпност под административното управление на прокуратурата, може да бъде създадена до месец. Това каза главният прокурор Борис Велчев, цитиран от БТА. Той участва в кръглата маса "Действието на новия Наказателно-процесуален кодекс - мониторинг, изводи и необходимост от законодателни промени" в София.
    
Велчев обясни, че предвижда да бъде създадена специализирана структура в прокуратурата, която да се занимава с разследванията срещу организираната престъпност, тъй като до този момент е видно, че само силите на МВР и прокуратурата на стигат. По думите на главния прокурор работата на това звено трябва да бъде запазена в тайна, за да се избегне изтичане на информация за неговата дейност.
   
Борис Велчев смята, че в рамките на шест месеца, ако бъде осигурен необходимият комфорт за работа на това звено, ще има реални резултати.
   
Сега, лятото, ще помислим върху структурата на това звено, с кои други държавни органи освен МВР и ДАНС то трябва да сътрудничи, за да бъде дейността му ефективна, и наесен очаквам то да бъде създадено, каза Велчев.
   
Главният прокурор каза още, че е крайно време да се приеме нов НПК, който да бъде работещ.
   
По думите му е крайно време да се отделят тежките от леките престъпления, тъй като, ако не се вземат мерки и не се разтовари системата, тя ще се "задръсти". По думите на главния прокурор работата на един дознател или прокурор е "чудовищна" - 300-400 дела, които разследват годишно, създават илюзията, че делата "потъват" и по тях не се работи.
   
Необходимо е да се създадат условия за нормална работа на прокурорите и дознателите, смята Велчев. Според него няма облекчен процесуален ред, по който да се наказват по-леките престъпления и по този начин системата се "затлачва".
   
Според министъра на правосъдието Миглена Тачева на дневен ред стои въпросът за работата на следствието. Не е правилно 550 добре подготвени юридически следователи на практика да са скъпо платени безработни, коментира Тачева. Според нея трябва да се направи всичко възможно следствието да бъде натоварено и да подпомогне работата на съдебната система.

(Източник: БГФактор)


Тагове:   ново,   организираната,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13034901
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930