Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.07.2008 19:52 - Година след "триумфалното" завръщане, медиците от Либия “ги е срам от държавата”
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 464 Коментари: 0 Гласове:
0



Точно година след "триумфалното" завръщане на българските медици, прекарали осем и половина години в либийски затвор, розите, сълзите и всенародната радост вече са забравени, а Снежана Димитрова, Валя Червеняшка, Валентина Сиропуло, Нася Ненова и Кристияна Вълчева, д-р Здравко Георгиев и палестинският лекар с българско гражданство д-р Ашраф ал Хаджудж се срамуват от България.

На предвидения за четвъртък протест на медиците пред Министерския съвет, където по същото време тече правителственото заседание, се появи единствено Росен Марков - координатор на фондация "Шести май". Пред правителствената сграда той постави седем пластмасови стола, колкото е и броят на медиците, и обясни, че те няма да дойдат на обявения протест, тъй като "се срамуват от отношението на държавата към тях". Марков съобщи, че конкретните претенции и искания на медиците ще бъдат обявени на специална пресконференция.

Причината медиците да се срамуват правителството и в частност от премиера била, че за година от връщането им, Станишев не намерил време да се срещне дори веднъж с тях.

Вместо на протеста, медиците отидоха на молебен, отслужен за тях в столичния храм "Света София". "Вярата в Господ и в хората, които ни подкрепяха, ни даде сили да оцелеем. Благодарен съм на новата си държава", каза Ашраф. Валя Червеняшка пък обясни отсъствието на медиците от протеста пред Министерския съвет с това, че са предпочели да благодарят на Бога.

На заседанието на кабинета миналата седмица беше гласуван проект на закон, който урежда осигурителните и здравните права на медиците. Според текста държавата ще плати за осигурителните и здравните права на седемте за времето, в което са били в либийския затвор. Тъй като те ще бъдат осигурени на минимална работна заплата, вноските няма да се отчитат при определяне размера на пенсията, но ще важат за определяне на трудовия и осигурителния стаж. Ако някой от медиците има годините за пенсия, може да се пенсионира. Медиците обаче не са доволни от забавянето, с което това се случва, и напомниха, че след завръщането им министър Емилия Масларова им обеща, че всички те ще бъдат пенсионирани с максимална пенсия - 490 лв.

Преди дни медиците се срещнаха с началника на кабинета на президента Георги Първанов Никола Колев. Те очакваха да бъдат приети от президента, за да споделят с него проблемите си. 

(Източник: Медиапул)



Тагове:   срам,   медиците,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13044467
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930