Блогрол
1. Александър Божков
2. Евгений Тодоров
3. Иван Бедров
4. Иво Инджев
5. Калин Манолов
6. Мартин Заимов
7. Николай Караиванов
8. Николай Младенов
9. Пламен Асенов
10. BLITZ
11. BPOST
12. FROGNEWS
13. R.E.D.
14. СВЕЖО
15. Ян Бибиян
16. ОРИНАВИ
17. Стефан Бонев
18. Петя Ставрева
19. Александър Секулов
20. Оринави
21. Веско Петров
22. Сантов
23. Силви Стефанов
24. Христо Гагов
25. Пламен Славов
26. Bulgaria_news
27. Елена Емануилова
28. Mese4inkata
29. Първа блогерска среща - 24.07.2009
30. Георги Цанков
2. Евгений Тодоров
3. Иван Бедров
4. Иво Инджев
5. Калин Манолов
6. Мартин Заимов
7. Николай Караиванов
8. Николай Младенов
9. Пламен Асенов
10. BLITZ
11. BPOST
12. FROGNEWS
13. R.E.D.
14. СВЕЖО
15. Ян Бибиян
16. ОРИНАВИ
17. Стефан Бонев
18. Петя Ставрева
19. Александър Секулов
20. Оринави
21. Веско Петров
22. Сантов
23. Силви Стефанов
24. Христо Гагов
25. Пламен Славов
26. Bulgaria_news
27. Елена Емануилова
28. Mese4inkata
29. Първа блогерска среща - 24.07.2009
30. Георги Цанков
Постинг
25.07.2008 20:52 -
Млечните продукти се правят от вносно кондензирано мляко
Използването на кондензирано мляко за производство на млечни продукти се е превърнало в масова практика у нас, започнала от миналата година след тежката млечна криза. Почти всички млекопреработвателни предприятия вече масово използват вносно кондензирано мляко, за да правят сирене или кашкавал. Причината за това е, че суровината е значително по-евтина от българското краве мляко, обясни пред Агенция “Фокус” пловдивският млекопроизводител Атанас Къцов, който е и председател на контролния съвет на Асоциацията на млекопроизводителите.
Кондензираното мляко се образува след извличането на маслеността на истинското прясно мляко. Това, което остава, е остатъчен белтък, който по принцип в Европа се използвал за храна на телета. У нас обаче с него се хранят и хората, коментира фермерът.
Българските преработватели внасяли кондензираното мляко най-често от Германия и Австрия. Литър от него струвал от 35 до 45 стотинки. За производството на даден млечен продукт - преработвателите го разреждали и с вода. За да бъде направено сирене или кашкавал от въпросното мляко, трябвало обаче да бъде добавена и допълнителна мазнина, която често била с неясен произход, посочи Къцов като се позова на специалисти. “В момента хората масово консумират млечни продукти, направени от кондензирано мляко, без да знаят какви са мазнините в тях”, коментира той. Интересното в случая е, че вкусовите качества на продуктите, произведени с кондензирано и с истинско мляко не се различават.
Фермерите вече са сигнализирали за проблема Националната ветеринарномедицинска служба. От там за заявили, че всичко било въпрос на търговия. Млекопроизводителите са поискали на етикетите на млечните продукти да се посочва изрично от какво е направен продуктът и каква е неговата основна суровина. Това обаче не се спазва и се заблуждават потребителите на млечни продукти.
Освен, че остатъчният белтък е предимно храна за животни, кондензираното мляко сериозно подбива цените на истинското българско мляко, коментира Къцов. Произведеното прясно краве мляко у нас се изкупува от 45 до 70 стотинки за литър.
Той обясни, че причината да се прибегне до използването на остатъчни белтъци, е продължителният недостиг на достатъчно количество произведено българско мляко през миналата година след лошата реколта и високите цени на фуражите у нас. Тогава фермерите излязоха и на продължителни протести. От друга страна обаче ниската цена на кондензираното мляко е примамлива за млекопреработвателите, които се стремят към конкурентноспособност с останалите европейски млечни производители.
В момента млекопроизводителите се справят, тъй като до юли и август има паша за животните им. Но оттам насетне обаче ще започнат да изпитват трудности с осигуряването на храна за животните, обясни пловдивският фермер.
След протестите си млекопроизводителите останаха само с обещанията за целогодишна субсидия за литър качествено мляко, тъй като от Европейската комисия все още не са потвърдили подпомагането им. По думите има Къцов от земеделското министерство само манипулирани стопаните с обещания.
(Източник: Агенция Фокус)
Кондензираното мляко се образува след извличането на маслеността на истинското прясно мляко. Това, което остава, е остатъчен белтък, който по принцип в Европа се използвал за храна на телета. У нас обаче с него се хранят и хората, коментира фермерът.
Българските преработватели внасяли кондензираното мляко най-често от Германия и Австрия. Литър от него струвал от 35 до 45 стотинки. За производството на даден млечен продукт - преработвателите го разреждали и с вода. За да бъде направено сирене или кашкавал от въпросното мляко, трябвало обаче да бъде добавена и допълнителна мазнина, която често била с неясен произход, посочи Къцов като се позова на специалисти. “В момента хората масово консумират млечни продукти, направени от кондензирано мляко, без да знаят какви са мазнините в тях”, коментира той. Интересното в случая е, че вкусовите качества на продуктите, произведени с кондензирано и с истинско мляко не се различават.
Фермерите вече са сигнализирали за проблема Националната ветеринарномедицинска служба. От там за заявили, че всичко било въпрос на търговия. Млекопроизводителите са поискали на етикетите на млечните продукти да се посочва изрично от какво е направен продуктът и каква е неговата основна суровина. Това обаче не се спазва и се заблуждават потребителите на млечни продукти.
Освен, че остатъчният белтък е предимно храна за животни, кондензираното мляко сериозно подбива цените на истинското българско мляко, коментира Къцов. Произведеното прясно краве мляко у нас се изкупува от 45 до 70 стотинки за литър.
Той обясни, че причината да се прибегне до използването на остатъчни белтъци, е продължителният недостиг на достатъчно количество произведено българско мляко през миналата година след лошата реколта и високите цени на фуражите у нас. Тогава фермерите излязоха и на продължителни протести. От друга страна обаче ниската цена на кондензираното мляко е примамлива за млекопреработвателите, които се стремят към конкурентноспособност с останалите европейски млечни производители.
В момента млекопроизводителите се справят, тъй като до юли и август има паша за животните им. Но оттам насетне обаче ще започнат да изпитват трудности с осигуряването на храна за животните, обясни пловдивският фермер.
След протестите си млекопроизводителите останаха само с обещанията за целогодишна субсидия за литър качествено мляко, тъй като от Европейската комисия все още не са потвърдили подпомагането им. По думите има Къцов от земеделското министерство само манипулирани стопаните с обещания.
(Източник: Агенция Фокус)
Косопад и Акне
По-добре мляко в хладилника, отколкото к...
Отровно мляко: Режим забрани независими ...
По-добре мляко в хладилника, отколкото к...
Отровно мляко: Режим забрани независими ...
Следващ постинг
Предишен постинг