Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.07.2008 20:36 - Петя Ставрева: Виновните трябва да бъдат наказани
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 430 Коментари: 0 Гласове:
0



В доклада на Европейската комисия ясно се казва, че България трябва да покаже категорична воля за борба с корупцията и престъпността, а това означава, че когато има виновни, трябва да има и осъдени, а не благодарение на високопоставени покровители тези хора да продължават да се изплъзват от правосъдието. – Това каза в Пловдив евродепутатът Петя Ставрева и допълни, че специално агросекторът у нас е необходимо да се ориентира адекватно, спрямо новите реалности.

„Оказа се, че при преговорите по глава „Земеделие” има сериозни пропуски и националният интерес не е бил отстоян в някои много важни детайли.” – подчерта българският евродепутат. Според Ставрева е лошо, че по три предприсъединителни програми България има блокиран европейски ресурс. Страната ни не получи предпазна клауза, но основният сигнал от Брюксел е, че ако не спазваме правилата и не заработим по европейските норми и стандарти, има възможности и за по – сериозно санкциониране – смята Петя Ставрева. Тя изрази съмнение, че българското правителство може да се справи с посочените от Брюксел слабости, тъй като то имало на разположение три години, за да заработи на европейски обороти, но не го е направило. Ставрева припомни, че сега се пишат на конвейр екшън-планове, но е по-важното е те да се приложат, тъй като Еврокомисията иска да види конкретни мерки, които ще се вземат на място.

Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент ще посети България в периода от 28-ми септември до 2-ри октомври – съобщи в Пловдив евродепутатът Петя Ставрева, която също е член на тази комисия. Тя припомни, че бюджетната еврокомисия прави най–много по едно или две посещения годишно и то в страни, за които има съмнения за нередности при удвояването на еврофондовете. При посещението си в България евродепутатите ще имат официални срещи с министри и вицепремиера по усвояването на европейските фондове, но освен това е предвидено и посещение на обекти, които са реализирани със средства по програма САПАРД.

„Засега е сигурно, че ще бъдат посетени такива обекти във Варненски регион, но аз се опитвам да организирам срещи и със стопани от Пловдивско, които имат проекти по САПАРД.” – каза Петя Ставрева. Тя подчерта, че се надява Комисията по бюджетен контрол на Европарламента да се запознае и с положителни примери у нас при усвояването на европейски средства. „Страната ни има нужда да излъчва и положителни сигнали, а не само негативни.” – коментира в Пловдив българският евродепутат.

(Източник: Радио Пловдив)


Тагове:   наказани,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13039300
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930