Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.07.2008 20:22 - Строителството на Дунав мост II и жп линията Пловдив- Свиленград ще бъдат ускорени
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 634 Коментари: 0 Гласове:
0



Транспортното министерство се опитва да ускори изграждането на втори Дунав мост при Видин- Калафат и модернизацията и електрификацията на жп линията Пловдив-Свиленград, които се финансират от програма ИСПА и да бъде наваксано натрупаното до момента закъснение по проектите. Това заяви в сряда пред парламентарната комисия по транспорт и съобщения транспортният министър Петър Мутафчиев. Двата проекта трябва да приключат до 2011г. 

До момента строителството на моста закъснява с шест месеца, а на първата отсечка от линията Крумово Първомай с осем месеца. Изпълнители са испанската FCC и гръцката компания ТЕРНА. През юли миналата година за втората част на електрификацията от линията Пловдив- Свиленград бе избрана за изпълнител италианската компания Асталди. Пред депутатите Мутафчиев обясни, че всеки месец получава доклади за състоянието на проектите и прави срещи с представителите на компаниите. За моста той имал уверенията от ръководството на FCC, че закъснението ще бъде наваксано.

На среща с областния управител на Видин Кръстьо Спасов представителят на компанията Рикардо Буено заяви, че едновременно се работи по съоръжението и прилежащата инфраструктура. В момента се тестват излетите пилоти на моста, а през септември ще започне работа по фундаментите. FCC вече е получила необходимите строителни разрешения.Областният управител каза, че при строителството на прилежащата инфраструктура ще съдейства пред държавните органи за осигуряване на обходни маршрути, тъй като ще се налага отбиване на движението. В момента се работи по бъдещите надлези на околовръстния път на Видин с отклоненията за Брегово, Кула и Ново село.

От седмица функционира и интернет сайт на FCC за България / www.fccbg.com /, където също ще се дава информация за проекта. Транспортният министър съобщи пред депутатите, че има оскъпяване на инертните материали, които се използват, защото са карат отдалеч. Според него ускоряване на строителството на жп линията може да има, ако след завършването на определени отсечки веднага започне да се монтира сигнализацията. ТЕРНА вече е положила 12 километра релси от общо 37 километра."Алсталди"  е разделила трасето на два участъка като в момента се работи по отсечката Първомай- Димитровград.

(Източник: Дневник)


Тагове:   пловдив,   дунав,   жп,   мост,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13042373
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930