Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.07.2008 21:26 - Съдът ще разследва сам и отначало убийството на Чората
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 484 Коментари: 0 Гласове:
0



Софийският военен съд, който заседава по делото за убийството на Ангел Димитров (Чората), реши в петък вечерта да се възобнови следствието по казуса.

Делото бе върнато от Военно-апелативния съд с указания да се използва същият обвинителен акт, то не може да бъде върнато за доразследване, поради което съдът трябва да свърши работата на съдебните органи и сам да събира доказателствата. Отново ще бъдат разпитани експертите, направили първата аутопсия на трупа на Ангел Димитров, който почина на 10 ноември 2005 г. в центъра на Благоевград при задържането му от полицаи в рамките на спецакцията "Респект". От полицията твърдяха, че Чората е починал от сърдечен удар. Това бе потвърдено и от първата експертиза, която впоследствие отпадна заради натиск на влиятелни роднини на Чората, свързани с ДПС, за нова експертиза.

Подсъдими по делото са майор Мирослав Писов, капитан Иво Иванов, старши лейтенант Борис Механджийски и сержантите Георги Калинков и Янко Граховски

Ще се проверява достоверни ли са твърденията на бащата на Чората Райчо Димитров, че полицаите, участвали в операцията, са имали личен конфликт със сина му и затова са го преследвали тенденциозно.

От Окръжната следствена служба в Благоевград ще бъде изискан тефтерът, за който бащата на Чората твърди, че е съдържал имена на подкупни полицаи и че това е причината Ангел Димитров да бъде убит. Бившият шеф на областната полиция в Благоевград твърди, че е виждал такъв тефтер, който е бил притежание на Васил Горчев - Кьоравия.

Ще бъде изискана и справка от Адвокатската колегия в Благоевград за това дали съпругата на един от подсъдимите по делото - Мирослав Писов е адвокат и дали има договор между нея и съпругата на Кьоравия.

По-рано в петък прокуратурата поиска съдът да наложи на обвиняемите присъдите, произнесени през ноември м.г. от друг състав на Софийския военно-окръжен съд за общо 91 години затвор. Защитниците пледираха "невинен".

Делото ще продължи към края на септември.

В началото на ноември миналата година Софийският военно-окръжен съд постанови общо 91 години затвор при първоначален строг режим срещу петимата обвиняеми. Тя бе отменена на втора инстанция, а делото върнато за ново разглеждане с мотив, че съдия, участвал във взимането на решението е бил предубеден.

Най-голяма присъда от 19 години затвор тогава получи ръководителят на екипа от Регионалното звено за борба с организираната престъпност в Благоевград майор Мирослав Писов. Другите четирима получиха по 18 години затвор.

Освен присъдите бившите спецполицаи заедно с Областна дирекция на полицията в Благоевград бяха осъдени да изплатят общо 180 000 лева обезщетения на родните на Димитров.


(Източник: Медиапул)


Тагове:   Отначало,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13041127
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930