Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.07.2008 22:28 - Брюксел започва мониторинг на жп-транспорта у нас
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 501 Коментари: 0 Гласове:
0



Железопътният транспорт у нас ще бъде подложен на мониторинг от страна на Европейската комисия, след като преди един месец от Брюксел дойде предупредително писмо, че не сме изпълнили европейското законодателство по така наречения "Първи железопътен пакет". Това обяви във вторник Симеон Ананиев, директор на изпълнителна агенция "Железопътна администрация" на заключителната конференция по проекта "Железопътна безопасност и оперативна съвместимост - практическо осъществяване на законодателството".

Комисията е недоволна не само от България, но и от още 23 държави членки, че в тези страни управлението на инфраструктурата не е независима от железопътните оператори, няма достатъчни стимули за намаляване на разходите и таксите, липсва независим регулаторен орган със силни правомощия в областта на конкуренцията в железопътния сектор.

По отношение на липсата на стимули и зависимостта от операторите, Ананиев даде следния пример. Ако Национална копания "Железопътна инфраструктура" има за цел да съкрати времето за пътуване по една дестинация, тя трябва да инвестира в подобрение на релсовия път, сигнализацията и т.н. Но в момента няма механизъм за финансово стимулиране от страна на държавата при съкращаването на времето за пътуване – инвестицията трябва да се покрие от инфраструктурните такси, които превозвачите плащат.

Отправянето на предупредително писмо е първа стъпка в наказателната процедура на Европейската комисия срещу държава членка на Европейския съюз по проблеми, свързани с прилагането на европейското законодателство.

“Мониторингът ще е непрекъснат. Ние трябва да доказваме с действия и законодателни мерки, че вършим работа”, каза Ананиев. Според него това не е рестриктивна мярка, а начин на “по-пряко управление от Европа в изграждането и управлението на единна железопътна европейска мрежа”.

Няма никаква опасност за спиране на средства от ЕС по проекти за развитие на българските железници, каза още Симеон Ананиев. България има документи по всички проекти, свързани с железниците - проектите са минали през орган за нотификация и имат сертификати за безопасност, точно каквито са изискванията на ЕК, посочи Ананиев.

Българските железници имат техническа и оперативна съвместимост с инфраструктурата на другите европейски държави, посочи Ананиев. Въвеждаме единната европейската система за сигнализация постепенно, като отсечката Пловдив-Свиленград вече отговоря на нейните изисквания. 

(Източник: Медиапул)



Тагове:   Брюксел,   жп,   НАС,   мониторинг,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13033479
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930