Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.07.2008 22:45 - Имотите на армията - продавани като на битак
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 703 Коментари: 0 Гласове:
0



Срещу бившия министър на отбраната Веселин Близнаков е започнала проверка в Софийската градска прокуратура за сделки с военни имоти. Прокурори обясниха, че ако се докажат престъпленията, имунитетът на Близнаков, който в момента е депутат от НДСВ, може да бъде свален. Разпитан е и Симеон Трифонов, началник на кабинета на предшественика на Близнаков, също от НДСВ, Николай Свинаров. По неофициална информация тече проверка и срещу бившия зам.-министър Радослав Бозаджиев. Той напусна два месеца след смяната на Близнаков, а дотогава отговаряше за продажби и замени на имоти. В правомощията му влизаше и възлагане на оценки на имущество с лицензирани оценители.

Още в първите дни след като встъпи в длъжност, новият военен министър Николай Цонев, също от НДСВ, се закани, че ще изнесе цялата информация за имотите на ведомството, но скоропостижно би отбой и заяви, че "няма да се занимава с вече приключили неща, които така или иначе са били извършени законно". Междувременно беше излязъл докладът на Сметната палата за разпореждането с имоти в МО в периода 1998 - 2005 г., който предизвика обичайния вече за нашите ширини скандал. Темата влезе и в дневния ред на комисията по борба с корупцията в парламента, която събра над 30 случая със злоупотреби и ги даде на прокуратурата.

Проверяват се шефът на Военната академия "Г. С. Раковски" ген.-майор Евгени Манев, както и подп. Димитър Ватралев, зам.-началник на направление "Финанси" при Главния щаб на Сухопътните войски.

Разследването за най-драстичните злоупотреби - със замените и продажби на недвижими имоти от МО, от които щетите са поне 10 млн. лв., все още се води срещу неизвестни длъжностни лица. Няма данни за проверка на бившия министър Свинаров (сега лидер на отцепилата се от НДСВ партия БНД), въпреки че някои от най-скандалните сделки, описани в доклада, са подписани лично от него.

В разгара на скандала президентът и главнокомандващ Георги Първанов обяви, че също "чувал" за далавери с военни имоти, но не знаел подробности, защото от министерството не му предоставяли информация. Одиторите на Сметната палата са описали схемите за продажби, но без купувачите, тъй като и на тях не им давали информация.

Не стана ясно дали президентът и одиторската институция са се възползвали от възможността, предоставена им от закона за достъп до информация, но именно по него "Дневник" получи данни за 10-те топ сделки от общо 32-та имота на военното дружество "Воинтех" от доклада на Сметната палата. Одиторите изрично посочват, че тогавашният министър Свинаров ги е продавал чрез "пряко договаряне" (разрешено от Закона за обществените поръчки само "при определени обстоятелства"), като и до днес не е изяснено какви са били мотивите да се заобиколи изискването за търг. Констатацията, че голяма част от имотите са продадени на двойно и тройно по-занижени цени спрямо данъчната оценка, се потвърждава и от нотариалните актове, с които са удостоверени продажбите и с които "Дневник" разполага.

Свинаров обясни, че е подписвал документите за продажбите само като "принципно съгласие". По думите му отговорността за процедурата носи бившият директор на "Воинтех" Петър Цветков, заемал длъжността от 2002 до 2005 г., след което дружеството е обявено в несъстоятелност и оттогава се управлява от ликвидатори.

Най-големият удар с имоти на "Воинтех" през 2003 г. са направили две дружества - "Блясък" и "ПРИМА ХИМ", регистрирани на един и същ адрес - София, ул. "Стефан Караджа" 2. Там е регистриран и холдингът "Химимпорт", както и други свързани с варненската ТИМ компании.

"Блясък" ЕООД с управител Магдалена Тихолова е придобило срещу 464 хил. лв. без ДДС цял комплекс на военните във Варна, чиято данъчна оценка е за 2.3 млн. лв. С прибавеното ДДС стойността на сделката излиза близо четири пъти под данъчната оценка. Загубите за държавата стават още по-големи с изчислението колко би струвал имотът, ако беше продаден на търг по пазарни цени.

Драстично разминаване между цена и данъчна оценка има и при продажбата на имот в Пловдив, продаден също "по договаряне" на "ПРИМА ХИМ", регистрирана на същия адрес и представлявана от Мария Бонева. Според документите имотът включва 14 масивни сгради и сглобяеми конструкции с данъчна оценка общо за 4 226 201 лв. Продажната цена обаче е за 1 550 000 лв. без ДДС. В случая държавата е понесла загуби от занижение с около 2 и половина пъти под данъчната оценка, без да се броят пропуснатите ползи от непроведен търг.

Друга голяма сделка с имот на "Воинтех" е продажбата на комплексна база мотописта в София. Тя е придобита от Велика Манджукова чрез дружеството "Международна туристическа компания" ЕООД. Теренът е бил продаден за 913 300 лв. без ДДС

(малко над 1 млн. лв. с данъка), а данъчната му оценка е за 1 679 672 лв.

Според публикация на в. "Труд" от 2003 г. съвпадението с фамилията на Петър Манджуков е случайно, а кандидат за имота е била и мощна израелска компания, която възнамерявала да инвестира минимум 15 млн. долара, за да изгради голям семеен център за спорт, култура и отдих.

Следващата по големина сделка е за мотостадион с мотел в гр. Шумен, купени от "Виа Монеда" ООД, представлявано от Владимир Владов. Продажната цена е 203 хил. лв. без ДДС, а данъчната му оценка е за 235 110 лв. Проверка в ДАКСИ показва, че банкерът Емил Хърсев има 20% собственост в дружеството чрез "Хърсев ко."

"Воинтех" продава и имот в "Комплексна база Земляне" в София за 330 хил. лв. Данъчната му оценка е близо два пъти повече - 563 718 лв. Сделката е сключена с Иванка Антонова Сербезова, която представлява дружество - "КА-5" АД.

В разпродажбата на военни имоти по процедурата "пряко договаряне" се е включила и независимият депутат Мария Капон, член на създадената неотдавна партия ЕНП. Тя е купила от "Воинтех" чрез фирмата "Нупсън" ООД имот за 139 хил. лв. без ДДС, като данъчната му оценка е за близо 93 хил. лв. Само в този и още един случай - за имот във Велинград, са платени повече пари от данъчната оценка. Но остава проблемът с евентуалните загуби от факта, че не е бил проведен търг.

Пред "Дневник" Капон обясни "по памет", че сделката е сключена законно, а "Нупсън" се явила на "свободен конкурс" заедно с други фирми. Тя уточни също, че от 2005 г., когато станала депутат, вече не била в управлението на дружеството.

Следващият в ранглистата имот - в Асеновград, е бил продаден на едноличния търговец "Ангел Запрянов - 63". Сделката е за 284 хил. лв., без да се уточнява дали в тази цена е включен ДДС. Данъчната оценка на имота е 452 258 лв.

Вторият купувач, платил повече от данъчната оценка, Георгиос Папазоглу - той е придобил комплексна база на "Воинтех" във Велинград срещу 493 хил. лв. без ДДС при данъчна оценка 133 хил. лв. Фирмата, с която е сключена сделката, е "Маунтин ризортс", като лицето, което се е подписало под нотариалния акт, е Сергей Пенев.

"Добрич строй", собственост на Иван Маринов Иванов и Добромир Иванов Маринов, е сключила изгодна сделка за терен в Добрич с данъчна оценка за 137 хил. лв. срещу скромните 57 хил. лв., за които не се посочва дали са със или без ДДС.

Последната продажба от ранглистата е в Сливен - там Анастас Христов Анастасов чрез дружество "Анхрима" ООД е придобил срещу 150 хил. лв. без ДДС военен имот с данъчна оценка за 232 хил. лв. Според ДАКСИ Анастасов е съсобственик и в регистрирана в София фирма "Берилий" с предмет на дейност рециклиране на метални отпадъци.

Нова порция атрактивни военни имоти за продажба готви Министерството на отбраната през август. На пазара ще бъдат пуснати над 240 имота, съобщи миналата седмица военният министър Николай Цонев. От военното министерство обясниха, че докато се подготви пълният списък, Министерският съвет трябва да промени статута на собствеността - от публична в частна държавна собственост. От ведомството поясниха, че се обсъжда дали терените да бъдат продадени, или да се преотстъпи правото на строителство върху тях, като не е изключено и самото министерство да реши да строи за собствени нужди.

Сметната палата изпрати в парламента секретния си одит за пътния фонд

Сметната палата изпрати на парламентарната комисия за борба с корупцията секретния доклад за управлението на фонд "Републиканска пътна инфраструктура", с който одиторите установиха данни за престъпление и го предадоха на прокуратурата още през април, а тя образува наказателно производство. В доклада се потвърждава публикуваната във в. "Капитал" информация за нарушения на шефа на фонда Веселин Георгиев, възлагал поръчки на управляваната от брат му фирма "Биндер", съобщи пред "Дневник" източник, запознат с документа. Отчетени са и много нарушения при управлението на финансите на самия фонд.

Палатата прати в парламента и втория си, вече публикуван доклад за поддържането на пътищата в периода януари 2006 г. - юни 2007 г. Одиторите са открили осчетоводени фактури, в които липсва подпис на разпоредителя на средствата, липсвала и система за отчитане на поръчките по обекти, основни ремонти на пътищата били записвани като текущи и т.н.

Гледна точка
Списъкът, който "Дневник" получи по Закона за достъп до обществената информация разкрива с фактологична точност защо за скандалните сделки с военни имоти е разрешено да се говори кой колкото иска, но да не се засяга въпросът кой точно се е облагодетелствал от тях. И не самите продажби са скандални, а начинът, по който са направени - на тъмно, със заобикаляне на задължителната в тези случаи процедура за търг чред процедурата "пряко договаряне", вероятно облечена в смехотворната вече мотивировка за "националната сигурност".

"Дневник" поиска конкретна информация само за 10 от десетките подобни сделки, чиито механизми са описани в разширения доклад на Сметната палата - и те са достатъчно, за да се спечели бас кои са облагодетелстваните. В интерес на истината обичащите да залагат не са особено затруднени, когато става въпрос за имотното обслужване на фаворитете на властта. Няколко фирми и няколко лица изскачат отвсякъде - независимо дали става въпрос за продажби или замени на държавни имоти.

Изводът, който си струва в случая, е, че истинското състезание между конкуриращите се по богатство представители на "бизнес елита" на практика е колко може не да спечелят, а просто да вземат. От държавата, в която изглежда състезанието е кой с колко може да ощети данъкоплатците.

(Източник: Дневник)


Тагове:   битак,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12999279
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031