Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.08.2008 17:13 - Руската авиация бомбардира предградия на Тбилиси
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 556 Коментари: 0 Гласове:
0



Руската авиация бомбардира тази сутрин военно летище близо до международното летище на грузинската столица Тбилиси, съобщи секретарят на грузинския Съвет за сигурност Александър Ломая, цитиран от Франс прес.

Кораби на Черноморския флот на Русия, в това число ракетният крайцер “Москва“, се намират в акваторията на Черно море на границата на териториалните води на Грузия. Това предаде Интерфакс, като цитира източник на главния щаб на военноморския флот. Според източника на военните моряци е поставена задачата да не допуснат доставки в Грузия на въоръжение и военна техника по море. Руските военни части са поели контрола върху южноосетинската столица Цхинвали, предаде АФП, позовавайки се на съобщение на грузинския вътрешен министър Шота Утиашвили.

По-рано Грузия съобщи, че 10 000 руски войници са навлезли в Южна Осетия и Абхазия, а абхазката армия е започна да се предвижва към границата с Грузия. От грузинското външно министерство съобщиха, че Грузия изтегля своите войски от Южна Осетия, но руските миротворци опровергаха това съобщение. “От постовете на миротворческите сили се вижда наличие на подразделенията на Министерството на отбраната на Грузия, личен състав и техника на грузинската армия, по-специално бронетехника и артилерия,” каза помощник-командващият смесените сили за поддръжка на мира, капитан Владимир Иванов.

Командващият руските войски, изпратени в подкрепление на сепаратистите в Южна Осетия, е бил ранен в престрелка с грузински войски вчера, предаде Ройтерс, като цитира руската телевизия. Генерал-лейтенант Анатолий Хрульов бил ранен при обстрел на грузински сили срещу колона бронетранспортьори на неговата 58-а армия край Цхинвали, съобщи тази сутрин телевизионният канал “Вести-24″. Не бе уточнено дали генералът е тежко ранен.

Леко ранени са журналист и оператор от руската телевизия РТР, които отразявали боевете, добавя Ройтерс.

Съветът за сигурност на ООН приключи неофициалните си разговори за военните действия между Русия и Грузия в отцепилия се грузински регион Южна Осетия без да постигнат съгласие за призив за временно прекратяване на огъня, съобщиха източници. “Стигнахме до заключението, че ще бъде много трудно, ако не невъзможно, да намерим обща позиция за становище“, заяви белгийският посланик Жан Гролс, цитиран от АФП. Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун призова за незабавно спиране на военните действия в Грузия и слагане на край на конфликта чрез преговори. Той заяви, че е “дълбоко обезпокоен”от засилването на напрежението в Абхазия и призова всички страни да проявят “максимално въздържане”, както и да гарантират сигурността на военните наблюдатели на ООН.

Руските военни действия срещу Грузия може да влошат отношенията между Европейския съюз и Русия, която трябва да зачита грузинските граници, се казва в изявление на френското председателство на ЕС. Евросъюзът “твърдо стои зад своите ангажименти към суверенитета и териториалната цялост на Грузия и международно признатите й граници и призовава Русия да ги зачита”, се казва в изявлението.

Кандидатите за Белия дом Барак Обама и Джон Маккейн разкритикуваха руските военни действия в Грузия, призовавайки Москва да изтегли своите войски, а международната общност да спомогне за мирни разговори, предаде Ройтерс.

Най-полезното е да консолидираме една силна и действена европейска позиция за конфликта, заяви пред БНР вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин. Той припомни и ясно изразената позиция на страната ни още в първите часове след конфликта. В непрекъснат контакт сме с грузинската страна, както и европейските ни партньори. В следващите два дни в Москва ще бъде френският външен министър Кушнер и с председателстващия ОССЕ. Посланието, което ще занесат в Тбилиси и в Москва, ще бъде общо, с единна позиция на ЕС, каза още Калфин.

Заместник-министърът на външните работи Милен Керемедчиев прие в МВнР по негова молба посланика на Грузия в София Михеил Уклеба, съобщиха от МВнР. Грузинският посланик запознал заместник-министър Керемедчиев с последните данни и информация за обстановката в Грузия, както и за предприетите действия от Тбилиси. Посланик Уклеба отправил официална покана към българската страна, като член на ЕС, да изпрати свой представител на място, който да се запознае със ситуацията.

Заместник-министър Милен Керемедчиев уверил грузинския посланик, че Грузия е стратегически партньор на България и на ЕС. България ще играе своята роля и като страна, чийто външнополитически приоритет е Черноморския регион за урегулиране на конфликта чрез мирни преговори, допълнил Керемедчиев.

Според бившият външен министър Соломон Паси - ако интеграцията на Грузия към НАТО била по-напреднала, отколкото е в момента, до този конфликт нямало да се стигне. „Винаги съм смятал, че колкото по-малко отлагаме интеграционните процеси, толкова по-добри ще бъдат резултатите от тях”, заяви Паси, цитиран от “Фокус”. За да се тръгне към решаване на такъв конфликт, преди всичко трябва да бъдат спрени военните действия. Не може в условия на военни действия да се водят преговори, пояснява бившият първи дипломат.

България има специални отговорности пред ЕС и НАТО по отношение на Грузия. Българското посолство и българският посланик са адресите за кореспонденция на ЕК и НАТО, заяви пред БНР зам.-председателят на ДСБ Димитър Бъчваров.

Именно във връзка с тези отговорности българското правителство трябва да излезе с адекватна на своите ангажименти позиция за прекратяване на конфликта и гарантиране на териториалната цялост на Грузия. Българското правителство не бива да се ослушва, както за Косово. От своя страна Русия претърпя пълен провал като мироопазваща сила и разкри, че тя никога не е била такава сила. Мълчанието в този случай е знак за съгласие или за безсилие, посочи Бъчваров.

(Източник: Всеки ден)



Тагове:   авиация,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13030927
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930