Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.08.2008 20:09 - ГЕРБ започна двойна игра с опозицията
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 499 Коментари: 0 Гласове:
0



Партията на столичния кмет Бойко Борисов вече набира предизборна скорост и се захвана с ново политическо упражнение. ГЕРБ като че ли са решили да поддържат темпото с двойна игра спрямо българската опозиция. Във вторник кметът категорично заяви, че ако няма достатъчно депутати в следващия парламент, той ще прави коалиция само с партии-членки на ЕНП. Най-големите сред тях са СДС и ДСБ. Преговори за членство в ЕНП обаче вече води и “Атака”. Ако до изборите “Атака” стане член на ЕНП, ще има нови разговори с тях, каза по-рано днес самият Бойко Борисов.

“Веднъж-два пъти ми направи впечатление, че евродепутатите на ГЕРБ и Атака работят в една посока”, довери пред “Всеки ден” български народен представител в Страсбург. По много въпроси се забелязвала паралелна схема между тях. Според повечето депутати хората на Сидеров нямат никакъв шанс да влязат в ЕНП, но е много възможно ГЕРБ въпреки това да лобира за тях, защото иска да си осигури мнозинство именно чрез “Атака”. “А ако е така, това означава, че Борисов не е искрен в желанието си за коалиция с партиите-членки на ЕНП”, коментират сините. Българските десни не изключват възможността ГЕРБ да потърси по-лесния вариант - коалиция с “Атака” и минаване през улицата. “А там разликите между популистките, националистическите и проевропейските партии се размиват и тогава няма значение кой кой е”, твърдят от опозицията.

Евродепутатът от партията на Сидеров Димитър Стоянов пък обясни, че “Атака” ще продължи да води преговори с ЕНП. “Двете делегации с ГЕРБ работим добре и мисля, че е възможно да получим някаква подкрепа от тях на принципна основа”, каза той. Конкретни разговори обаче все още не са водени. “Със сигурност в един момент ще стигнем и до това, да получим съгласието на ГЕРБ за присъединяването ни към ЕНП”, убеден е Стоянов. Според регламентите в Европарламента, когато една формация кандидатства за членство в голяма група, ръководството й се допитва и до партиите-сънароднички на въпросната формация. На въпрос дали “Атака” ще постигне тази цел преди изборите в България, Димитър Стоянов обаче отговори така: “Не мога да чета мислите на хората от ръководството на ЕНП”.

Междувременно във вторник ГЕРБ, СДС и ДСБ се договориха за съвместни действия срещу българското правителство. На 6 септември трите формации стартират национална подписка в знак на протест срещу настоящото управление на страната. На 22 септември пък партиите организират широк обществен дебат с участието на синдикатите и неправителствени организации. В определен период от есента ще се проведе и протестен митинг. Датата за него обаче все още не е ясна. “Вече имахме бойкот – овцете бойкотираха правителството”, припомни след срещата зам.-шефът на ДСБ Петър Москов. Зам.-председателят на СДС Любов Панайотова пък нарече днешните разговори много сериозна крачка за показване на алтернативна управленска възможност. “Тези срещи трябва да продължат постоянно”, предложи председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.



Тагове:   игра,   опозицията,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13043773
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930