Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.08.2008 10:38 - На пазара за ловно оръжие най-евтини са руските карабини
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 11830 Коментари: 0 Гласове:
0



Какво може да намери на българския пазар за запаления и начинаещия ловец и може ли да се говори за модни тенденции на пазара за ловни оръжия и принадлежности – за отговор на този и други въпроси Агенция „Фокус” потърси мнението на Цветан Кръстев, консултант в столична верига магазини за ловни оръжия, принадлежности и облекло за лов.


image
Може ли да се каже кои са най-търсените ловни оръжия в България и кои са най-достъпни за българския ловец?
Категорично мога да кажа, че най-търсено е руското ловно оръжие и по-конкретно ИЖ. Това са известните от миналото „ижовки”, които са на нашия пазар повече от 50 години и са най-разпространени.

Тоест те имат традиция тук...
Един път е традицията. От друга страна преди 50 години, като страна от източния лагер, съвсем логично България е търгувала предимно с тогавашния СССР. В момента има много богат избор на оръжия, но цените са фрапантно различни. Най-определящо в търсенето на ловно оръжие е цената от гледна точка на това, че руското оръжие е 3-4 пъти по-евтино от западните аналози. Качеството му в същото време е на високо ниво. Това не е най-елегантното оръжие, но е достатъчно здраво, върши работа и е на много приемлива цена.

След руското оръжие кое е най-търсено?
От няколко години насам турските оръжия са много разпространени на пазара. Турция има голяма оръжейна промишленост, като от известно време насам произвежда и ловно оръжие. Турското оръжие обаче е със сравнително ниско качество. Разбира се, не дотам, че да е опасно. Цените на турското ловно оръжие са изключително ниски. Там става въпрос за оръжия до два пъти по-евтини от руските, като това е най-ниският ценови клас сред ловните оръжия. Това е компромис за много хора, които нямат възможност за по-скъпо оръжие.

Вероятно Китай залива пазара с ловно оръжие...
Не, китайско производство няма. Китайците имат военнопромишлен комплекс, разбира се, както и ловно оръжие, но при тях ловното оръжие много по-малко е застъпено в производството. Другата най-вероятна причина за това е и че законово тези неща не са уредени в Китай по отношение на износа.
 
Кои са марките най-скъпо оръжие на българския пазар?
Като цяло този пазар у нас се разрасна, така че в това отношение е трудно да се каже кое е най-скъпо, като дори не можем да говорим и за таван. Тук вече говорим за степен на лукс, за ръчна изработка, за единични бройки, за уникати и т.н. Но например след руското и турското оръжие следва оръжието западно производство. На запад тази промишленост е силно развита. Тук става въпрос предимно за европейско и американско производство. В момента в България може да се намери почти всичко, което се произвежда в тази област. Американските оръжия са следващи като ценови клас. Американският пазар е много развит и там оръжието е много евтино при тях. Европейското оръжие е по-скъпо. 

Може ли да се говори за една определена марка ловно оръжие, която е доминираща в качеството си на пазара?
Не бих казал, че това може да се твърди за някоя марка. Може да се твърди за 10-20 марки, които са много напред технологично. Не бих могъл да твърдя, че една определена е по-добра.

Колко би струвало на начинаещия ловец, ако трябва да си набави само най-необходимото?
И това е доста относително, тъй като по отношение на аксесоари и оборудване се предлагат доста неща, които не са най-належащи, но минимумът е около 1500 лв.


А какво може да се закупи с този минимум?
В него се включва ловният курс, явяването на изпит, процедурата по изваждане на разрешителното, закупуването на пушка и закупуването на най-необходимите аксесоари. Но облекло има за 200 лв. има и за 2000 лв. Има руски пушки, които са по-евтини, но има и западни, които могат да струват и 3000 лв.

А как стои въпросът с българското ловно оръжие?
В момента завод “Арсенал” произвежда една ловна карабина, която е едно към едно “Калашников”, но е модифицирана за лов, като модификацията представлява малко по-различен приклад, малко по-удобен за ловни цели и единична стрелба, и малък пълнител. Всичко друго е като при бойната карабина, единствено има една особеност при пусковия механизъм – направен е за единична стрелба. Но като калибър не е толкова подходяща за лов.

А за какъв дивеч се използва най-вече?
Повечето хора я използват за всякакъв, защото тя е изключително евтина. Тя струва около 500-600 лева, няма друга толкова евтина карабина, но не е най-удачна. Калибърът й е малък и не е подходяща за едър дивеч.

Предлагат ли магазините у нас някакви лизингови схеми при продажбата на оръжие
Обикновено работи на принципа на кредитните карти т.е. бързите кредити, които предлагат банките и се кандидатства за одобрение, но за чиста лизингова схема, предлагана от самия обект, не съм чувал.

Може ли да се каже, че в зависимост от сезона има различна посещаемост в ловните магазини? Кога е най-голямо натоварването?
Определено, ловът е типично сезонен. Най-голямото натоварване е сега, защото откриването на сезона по закон е сега - в средата на август. Всяка година експерти от МОСВ решават на коя дата точно ще е откриването на лова. Откриването започва с пилешки лов, който лов е на пъдпъдъци и затова сега е най-голямото натоварване, защото така се организират и курсовете за ловци. Те започват през пролетта, за да може през лятото новите ловци да са завършили курса, за да имат време да си подадат документи за разрешение за оръжие, което се издава от полицията. После през есента се открива и ловът за едър дивеч, който е през октомври. Второто полугодие е всъщност активният сезон на лова и на подготовката за него.

Може ли да се говори за някакъв сезонен хит сред ловците, да речем всяка година да има нещо по-ново и по-различно, като определен тип оптика или някакъв аксесоар?
Да, има такива артикули, и по отношение на оптика, на оръжие и муниции. Наскоро една българска фирма пусна нова серия ловни облекла и ловни аксесоари като калъфи, патрондаши. Напоследък станаха много популярни полските оптики. Винаги излиза по нещо интересно на пазара на пазара, но той в общи линии е малък и много бързо се засища. /Фокус


Тагове:   оръжие,   най,   карабини,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13030730
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930