2. Евгений Тодоров
3. Иван Бедров
4. Иво Инджев
5. Калин Манолов
6. Мартин Заимов
7. Николай Караиванов
8. Николай Младенов
9. Пламен Асенов
10. BLITZ
11. BPOST
12. FROGNEWS
13. R.E.D.
14. СВЕЖО
15. Ян Бибиян
16. ОРИНАВИ
17. Стефан Бонев
18. Петя Ставрева
19. Александър Секулов
20. Оринави
21. Веско Петров
22. Сантов
23. Силви Стефанов
24. Христо Гагов
25. Пламен Славов
26. Bulgaria_news
27. Елена Емануилова
28. Mese4inkata
29. Първа блогерска среща - 24.07.2009
30. Георги Цанков
Спекуланти продават замърсен сладолед от улични машини, алармира пред БТА главният секретар на Федерацията на потребителите Павел Кърлев. Сладоледът се замърсявал заради охлаждането с мръсен въздух. Отделно смесите за производството на продукта се изсипват в уличните машини от мръсни кофи.
Замърсеният сладолед се продава на улицата от търговци, които не спазват правилото на Европейския съюз, че храни извън магазините се продават само в затворени опаковки, коментира Кърлев. Според него е жалко, че спекулантите у нас привличат клиенти, като обявяват по-ниски цени на сладоледа си, но продават замърсена стока. Важна роля в нарушенията на търговците на улицата има и инспекцията по опазване и контрол на общественото здраве, която бездейства и не налага необходимите глоби, категоричен е Павел Кърлев.
В Европейския съюз е забранена продажбата на всякакъв вид храни на открито, които не са пакетирани. От 1 януари 2007 г. всички производители на хранителни стоки в България трябва да прилагат европейската система за контрол на безопасността. Тя представлява принципи за управление на безопасността във всеки пункт от производството или търговията на дадена стока. Спрямо системата различните видове сладоледи трябва да се съхраняват в отделни камери, а не да се продават навън, коментира Кърлев.
Качественият сладолед притежава гладък и мек вкус, който се влияе от размера, разпространението, формата и броя на ледените кристали, поясниха продавачи пред БТА. Всеки път, когато има вероятност продуктът да се стопли, някои от ледените кристали частично се стопяват и след това при повторно замразяване те се движат и се свързват в по-големи съединения. По този начин продуктът става зърнест и леден на вкус. Преди да се сервира сладоледът в домашни условия трябва да се извади от камерата и съвсем леко да се размрази.
Внимание! За "новините" в Блог...
В Америка положението е трагично,а посла...