Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.08.2008 20:48 - Феим (Петър) Чаушев съди служител на ОЛАФ
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 586 Коментари: 0 Гласове:
0



Бившият зам.-министър на външните работи Феим Чаушев, който заемаше високия държавен пост под две имена - Феим Чаушев и Петър Чаушев допреди няколко месеца, е завел дело в германски съд срещу представителя на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) в България Готфрид Манфред, предаде във вторник БГНЕС.

Искът на доскорошния външен зам.-министър към служителя на ОЛАФ е за “нанесените му морални и материални щети”, след като в доклада на ОЛАФ за драстичните нарушения в използването на средства по програма САПАРД в България името му бе споменато като на човек от властта, който е разпънал политически чадър над бизнесмена Людмил Стойков по аферата “САПАРД”. Името на Стойков, станал вече банално известен като спонсор на президентската кампания на Георги Първанов, бе посочено заедно с имената на още няколко български предприемачи като основна фигура в схема за източването на 7.5 млн. евро по програма САПАРД. В аферата бяха замесени и граждани от Германия и Швейцария.

Този случай бе в основата на остър доклад на ОЛАФ до българските институции. Впоследствие и парите по две мерки от програмата бяха спрени, което постави в тежко финансово положение десетки добросъвестни бенефициенти по САПАРД, теглили заеми, докато чакат финансирането от Брюксел.

Искът на Чаушев е внесен в германски съд, защото докладът бил писан в Германия.

image   Феим (Петър) Чаушев

Пред БГНЕС Феим (Петър) Чаушев поясни, че все още не знае какъв ще е размерът на обезщетението, което ще поиска от германския служител.

"В доклада г-н Манфред казва, че от страна на бившия зам.-министър на външните работи има политически чадър. Бил съм бизнес партньор на Людмил Стойков. Манфред трябва да докаже какъв бизнес имам със Стойков и имам ли изобщо някакъв бизнес”, каза още Чаушев. Бившият зам.-външен министър каза още, че никога не се бил занимавал с бизнес, както и че никога не е имал финансови отношения с Людмил Стойков.

Чаушев обаче забравя, че скандалното напускане на зам.-министерския пост стана, защото се разкри, че под българското си лично име Петър Чаушев е бил член на директорския борд на курортния комплекс “Дюни”, собственост на Людмил Стойков до избухването на скандала с парите от САПАРД. Под двете си имена – Феим и Петър – зам.-министърът се е водел на работа в МВнР, като само фактът на членството му в “Дюни” е типичен пример за конфликт на интереси.

Запитан дали е ходатайствал за Стойков пред представителя на ОЛАФ в България, както той твърди, Чаушев отговори, “че е помолил германският посланик в София да уреди среща с Манфред, тъй като Стойков "искал да съдейства на разследването".

"Нямам бизнес със Стойков, но съм в приятелски отношения с него. Просто му уредих среща", заяви още Чаушев. Той допълни, че би направил това за всеки гражданин.

Самият Стойков засега се измъкна от воденото дело за източването на парите по САПАРД, защото срещу него нямало достатъчно доказателства за участие. Останалите български участници в аферата застават пред съда в края на октомври. Стойков пък е все още разследван по друго обвинение – за пране на пари, но според юристи е твърде странно да бъде разследван актът пране на пари, без установяване на произхода на тези пари.

И към момента пернишния бизнесмен продължава да твърди, че няма нищо общо със случая. По “стечение на обстоятелствата” някои от замесените в схемата фирми са с негово участие, или както той твърди – с косвено или бившо участие. Така в началото на август една от нарочените за централни звена в схемата – фирма “Еврофриго” върна 2.933 млн. лв., взети по САПАРД. Стойков е прекратил акционерното си участие във фирмата, но жената, с която живее на съпружески начала, е още член на съвета на директорите. Фирмата има връзка и с бизнеса на основния обвиняем по случая – Марио Николов, който пък е близък с Людмил Стойков и с общата им партия БСП.



Тагове:   ОЛАФ,   служител,   Чаушев,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13001218
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031