Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.08.2008 16:21 - Обмисля се продажба на проекта "Горна Арда"
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 528 Коментари: 0 Гласове:
0



Проектът за изграждане на каскадата "Горна Арда" може да се продаде на търг, след като се уреди арбитражният спор между Националната електрическа компания (НЕК) и наследника на турския "Джейлан холдинг", които създадоха през 1999 г. смесеното дружество Хидроенергийна компания "Горна Арда". То трябваше да реализира междуправителстеното българо-турско споразумение от 1998 г., известно като "ток срещу инфраструктура", но въпреки първите копки проектът зацикли заради изпадането на "Джейлан" в несъстоятелност и споровете между двете страни в тълкуването на ангажиментите по междудържавното споразумение.

Продажбата на проекта е посочен като вариант от работната група, която трябваше да разгледа възможностите за съживяването на работата по важния хидропроект за изпълнението на евроангажиментите на България за производство на зелена енергия.

Докладът е предаден на министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров, научи Mediapool от два независими източника от ресорното ведомство. Димитров трябва да вземе финалното решение дали да се обяви продажба на целия проект и НЕК да се оттегли, или само на частта на "Джейлан" от 30 на сто. Друг вариант е да се обяви търг за концесиониране на каскадата.

Според експерти от дирекция "Концесии" на Министерски съвет обаче не било необходимо на всяка цена да се концесионира изграждането на трите язовира - "Мадан", "Сърница" и "Ардино", и три ВЕЦ-а към тях с обща мощност над 170 МВ.

В документа е разгледан и вариант, в който НЕК сама да реализира проекта, но е спорно доколко ще издържи финансово, тъй като компанията има да покрива значителни дългове по заеми за изпълнението на текущи проекти като хидровъзел "Цанков камък", АЕЦ "Белене", рехабилитация на мрежата и др. А строежът на каскадата "Горна Арда", който преди 10 години се оценяваше на под 200 млн. долара, вече струва над 700 млн. долара, заради повишаването на цените на материалите, сочат разчети на Министерството на икономиката и енергетиката.

Така като най-възможен вариант се очертава продажбата на проекта. Това обаче ще стане след решаването на съдебното дело, заведено от приемника на фалиралия холдинг "Джейлан" - компанията CCG Insaat Sanayi Yatirim Ve Turizm. Дружеството внесе преди година иск за 75 млн. евро в Парижкия арбитражен съд срещу НЕК за нанесени вреди от нереализирането на проекта.

В средата на юли 2008 г. НЕК е получила исковата молба от наследника на "Джейлан", в която част от първоначално предявените претенции са отпаднали, научи Mediapool. Според източници от икономическото ведомство дори е намален размерът на исканото обезщетение от страна на CCG Insaat Sanayi Yatirim Ve Turizm.

От пресцентъра на НЕК потвърдиха пред Mediapool, че са отпаднали някои претенции към тях, но те не били такива, че да се отразят на сумата, исканата като компенсация. От там отказаха и подробности по кои точки от иска са отпаднали обвиненията от страна на турската компания. Мотивът на държавната компания е, че това било вътрешна информация и разгласяването й можело да се отрази на хода на воденото дело.

От НЕК отрекоха да преговарят за извънсъдебно споразумение, както се твърди в енергийните среди. Според тези информации се търси начин арбитражният спор да се реши бързо, преди да се е задействала истинската съдебна процедура. Източници от НЕК обаче твърдят, че от различни политически сили пробват натиск за договаряне на извънсъдебна компенсация с мотива, че държавата щяла да бъде осъдена да плати иска, отделно щели да бъдат похарчени много пари за воденето на делото. От държавната компания обаче смятат, че имат шанс да спечелят спора.

Представителят на турската страна в ХЕК "Горна Арда" Исмет Север не бе открит за коментар по тези въпроси.

Турската страна при всички положения иска да се изтегли от хидропроекта, твърдят източници от ДПС. Според тях съакционерът на НЕК е предложил на партньора си да продаде дела си. Държавната компания обаче иска да ги плати по номиналната им стойност, а оферираната им цена била нереално висока.

Междувременно от приемника на "Джейлан" водели преговори за продажба на дела си в "Горна Арда" на други компании, при положение, че НЕК се отказва от правото си на нея първо да бъдат предложен делът, твърдят запознати.

Според източници от МИЕ към проекта принципно проявяват интерес не само германската RWE и белгийската "Електрабел", с които министър Димитров разговаря за хидрокаскадата покрай желанието им да влязат в проекта за АЕЦ "Белене", но и чешката CEZ, както и австрийската "Алпине Майредер Бау", която е изпълнител на строежа на хидровъзел "Цанков камък". От ведомството обаче не можаха да се ангажират, че със същите компании водят преговори и от турската страна.

При всички положения се оформя предложение да се възобнови строителството на "Горна Арда", чието изпълнение е заложено като приоритет и в проекта за нова енергийна стратегия на България, твърдят от МИЕ.



Тагове:   Арда,   обмисля,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13035216
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930