Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.09.2008 20:15 - Бойко Борисов видя удар на БСП срещу ГЕРБ през боклука
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 619 Коментари: 0 Гласове:
0



Столичният кмет и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че проблемът с боклука на София се политизира и се използва предизборно срещу неговата партия. "От БСП виждат, че се сриват, и трябва да докажат, че и ние не можем да се справяме", обясни той пред Нова телевизия в понеделник по повод поредното изостряне на кризата с битовата смет.

Правителството и Столичната община имат един месец да покажат възможност да се справят с натрупаните 470 000 тона балиран отпадък на незаконни площадки край града. В противен случай Европейската комисия ще наложи ежедневни глоби срещу България за нарушаване на директивите за опазване на околната среда.

По думите на Борисов общината е изпълнила всичко, което е в нейните правомощия, за да реши проблема. Това включва отпускане на пари за преместването на балите в законно депо, избор на фирма, която да осъществи транспорта, отварянето на депото в Суходол за депониране на новия боклук и спиране на балирането.

В същото време кметът заяви, че намирането на място за балите вече е работа на правителството. "Наказателните санкции ще бъдат към правителството, а не към общината, защото общината е изпълнила всичко, което трябва, включително и непопулярното отваряне на сметището в Суходол. Правителството е много наясно, че ние сме изпълнили нашите ангажименти, изпълняваме ги и те трябва да си изпълнят техните", добави Борисов.

Според него БСП се опитва да "привърже" лидера на ГЕРБ към един абсолютно битов и решим проблем".

Борисов декларира, че не е оказвал натиск върху кмета на Пловдив Славчо Атанасов за приемане на още балирана смет в сметището в Цалапица. Той си обяснява отказа на Атанасов, който стана кмет с подкрепата на ГЕРБ и ВМРО, да помогне на София, с неизпълнените финансови ангажименти на правителството към Пловдив за приемането на първите 200 000 тона бали в Цалапица през 2007 година.

По-късно през деня вицепремиерът Меглена Плугчиева, която посети с екоминистъра Джевдет Чакъров завършения строеж на пречиствателна станция мв Пазарджик, заяви, че въпреки отказите на общините работен вариант за проблема с боклука на София ще бъде намерен и това ще стане на среща на 5 септември в присъствието на представители на Европейската комисия. По думите й има и други варианти за решаване на проблема, но не уточни какви са те.

"След предварителен обстоен анализ на МОСВ щеше да бъде запълнен обема от близо 20% на пет общини", уточни министър Чакъров. В писмото до тях е поет ангажимент бъдещият завод в София да обезвреди същото количество боклук, каквото те приемат на своите депа.

Без коалиции с "Атака"

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов декларира, че неговата партия няма да прави коалиции с националистическата формация "Атака". Той обясни решението с нуждата ГЕРБ да има "прогнозируемо поведение".

Борисов допусна възможност да създаване на следизборни коалиции единство с партиите членки на Европейската народна партия – СДС, ДСБ, ЗНС. В същото време обаче лидерът на ГЕРБ заяви, че "Атака" ще бъдат партньор на неговата формация в голяма част от евентуалните опозиционни действия, ако ГЕРБ не успее да състави правителство.

"И аз, и ГЕРБ не сме изгорили, неслучайно така се изразих и по отношение на "Атака", мостовете нито към ВМРО, нито към БЗНС, нито към Демократическата партия...", добави Борисов. /Медиапул



Тагове:   БСП,   удар,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13001974
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031