Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.09.2008 20:47 - Никай Василев срещу Сергей Станишев за идеята "пенсионери на море"
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 627 Коментари: 0 Гласове:
0



Обещаните от БСП почивки за пенсионерите не са обсъждани от кабинета, а на партиен форум, коментира пред Дарик радио министърът на държавната администрация Николай Василев. Вчера на пресконференция премиерът Сергей Станишев и министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова обявиха, че 5000 пенсионери ще почиват с пари от бюджетния излишък. До кого ще бъдат близки хотелите, в които ще отседнат възрастните хора, беше първият въпрос на Николай Василев, който е от квотата на НДСВ в правителството.

Министърът е скептичен към политически инициативи, ограничени към неясно малък кръг от избиратели. Той допълни, че това е била и причината преди две години да се изравнят цените за чиновници в държавните почивни бази с тези за обикновени граждани, тъй като това не е социална политика към администрацията. От работещите в администрацията 80 000 души само 1% се възползват от преференциите, уточни Василев.

Заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев заяви пред “Всеки ден”, че няма намерение да коментира екстравагантни идеи, само защото те са интересни на медиите. “Ще изхарчим 1 милиард за хората в нужда и ще коментираме 2-3 хиляди души, което е закачка, защо?!”, възмути се той от въпроса трябва ли бюджетния излишък да се харчи за море на пенсионерите и отказа да отговори, защото било несериозно. Сериозният му коментар беше, че наистина трябва да се използва ръстът в икономиката, за да се помогне на хората, които не работят: на пенсионерите, на най-социално слабите и т.н. Според ДПС е правилна политиката да се отдели по-голямата част от излишъка за социална политика - било то пенсии, било то компенсации за инфлация, било то каквито и да са други пакети. Йордан Цонев не очаква разногласия в Тройната коалиция заради морските пътешествия на пенсионерите, въпреки ясно изразеното т НДСВ несъгласие с това намерение. Ще има дебат и ще намерим решението, оптимистично заяви той и допълни, че и на него се е случвало да отстъпва от позиции, които е имал преди диалога с партньорите, защото те са успявали да го убедят в правотата си. Зам.-шефът на ДПС категорично отказа да отговаря на въпросите по какви критерии ще се подбират пенсионерите, които да заминат на почивка, и хотелите, където те ще отседнат.

4-звездни хотели за избраните

В 4-звездни хотели ще почиват безплатно някои пенсионери, като ще ползват всички услуги, които се предлагат, обяви пред Дарик Цветан Минков от Съюза на пенсионерите, който вече е имал среща с представители на социалното министерство по въпроса. До 10 септември трябва да се изготвят критерии за подбора на възрастните хора, които ще могат да се възползват от офертата. Според Минков избраните пенсионери трябва да са редовни членове на пенсионерска организация, активно да участват в културно-масовите дейности на съответния пенсионерски клуб, при равни условия да се предпочетат хората с по-ниските финансови възможности, тъй като хотелите не се ангажират с предоставянето на здравно-медицински услуги – да бъдат от трудещите се пенсионери, осигуряващи се за възраст и трудов стаж.

По закон две са пенсионерските организации, които ще имат право да селектират мераклиите за почивка – тази, която той представлява и Обединеният съюз на пенсионерите на Сава Гърбузанов, но не било изключено да се появят и други. Цветан Минков обяви, че 2-3 % от членовете на неговия съюз ще бъдат предложени за такава почивка.

Трайчо Стайков от Движението за социална солидарност е категоричен, че управляващите се опитват да трупат дивиденти за изборите. По-скоро тази почивка трябва да се изрази парично, смята той. Стайков предполага, че по-влиятелните пенсионери в средите на БСП ще заминат на безплатна почивка, ако изобщо идеята се реализира. Това е пълна дискриминация и лост, с който ще се опитат да обработят съзнанието на пенсионерите, добави той. /Всеки ден



Тагове:   море,   Станишев,   Никай,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13047755
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930