Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.09.2008 21:52 - Президентът на "Беласица" арестуван в Гърция, София в неведение
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 592 Коментари: 0 Гласове:
0



Президентът на футболният клуб от “А” група "Беласица" (Петрич) Костадин Хаджииванов е задържан в Гърция по силата на европейска заповед за арест и екстрадиция, издадена по искане на Германия, за която българското МВР твърди, че не знае и не разполага с нея.

Бизнесменът, известен с прякора Коце Маца, е бил арестуван от гръцките гранични власти на ГКПП "Промахон” във вторник, но информацията стана публично известна два дни по-късно.

Хаджииванов е общински съветник в Петрич. На два пъти се е кандидатирал за кмет на граничния град – през 2003 г., подкрепен от НДСВ и през 2007 г. - издигнат от учредената от него коалиция “За нашия Петрич”. Известен е и със съпругата си Радостина, спечелила конкурс за красота “Мисис България 2004”.

Има широк официален бизнес – от дървопреработка до производство на мебели.

Източници от МВР казаха, че знаели за заповедта, но не можели да уточнят дали е заради контрабанда на цигари или за наркотици. Не стана ясно, ако има такава заповед, защо Хаджииванов е арестуван в Гърция, а не в България, където живее, и където най-напред трябва да е пристигнало искането на германските правоохранителни органи.

Според Дарик радио контрабандна пратка цигари била конфискувана в Лондон преди повече от месец. Цигарите били експортирани от фирма, в която Костадин Хаджииванов има участие.

Часове след новината за ареста, от МВР съобщиха официално, че България не разполагала със заповедта за арест на Хаджииванов. Българските служби не били запознати с нея поради факта, че е разпространена единствено в Шенгенската информационна система, до която България нямала достъп. МВР било изпратило още на 2 септември запитване до германските власти за съдържанието на заповедта, както и до гръцките власти, осъществили задържането. До момента обаче нямало отговор.

МВР разполага единствено с информация от бюрата на Интерпол във Висбаден, която потвърждава наличието на европейска заповед за арест, подписана от съдия в град Аугсбург.

Според редица медийни публикации Хаджииванов се свързва с борческия бизнес от 1990-те години. По това време той е сочен за близък до структури и фигури от ВИС-2, като убития през 2002 г. Димитър Димитров - Маймунека, приятел на вече покойния бос на ВИС-2 Георги Илиев.

През 2005 г. Хаджииванов е пребит пред софийския офис на една от фирмите му – "Рондиа", заради дълг от 100 000 лева. Тогава охранител на Хаджииванов простреля един от нападателите.

Името на Коце Маца се свързва и с небезизвестния “приятел” на Ахмед Доган и шеф на фирми от “обръча на ДПС” Мирчо Петков, известен като Мирчо Циганина, нашумял с делото за източване на Държавния резерв. Според справка във фирмените регистри Коце Маца и Циганина са съдружници вън фирмата "Алтаир 97” ООД, като Хаджииванов държи 25%, а Мирчо Петков - 50%.

Поради липсата на каквато и да било официална информация по случая слуховете в четвъртък “арестуваха” заедно с Хаджииванов и депутата от ДПС и член на Изпълкома на БФС Камен Костадинов. Пред Mediapool по телефона Костадинов опроверга слуховете и в потвърждение на думите си, че е на свобода, каза, че по обед е разговарял с журналисти пред сградата на Министерския съвет, което лесно можело да се провери.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13034878
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930