Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.09.2008 21:58 - Тройната коалиция ще "балансира" при подялбата на излишъка
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 528 Коментари: 0 Гласове:
0



Обещаните от БСП безплатни курорти за отбрани пенсионери, бъдещето на Сребърния фонд и парите за инфраструктура са трите спорни момента в управляващата коалиция за изразходването на бюджетният излишък. Пред Mediapool депутати от мнозинството коментираха, че разпределението на парите, обявено едностранно от ръководството на БСП във вторник, едва ли ще се запази и  когато въпросът влезе за обсъждане в парламента, могат да настъпят драстични размествания. Социалистите предлагат 2/3 от излишъка да отидат за разходи в социалната сфера, образованието и здравеопазването, десет процента за инфраструктурни проекти, армията и МВР да си поделят още толкова, а остатъкът - за общините.

Въпреки че БСП и НДСВ спорят за авторството на идеята за създаването на Сребърния фонд, който трябва да покрива дефицитите на държавния пенсионен фонд, двете партии са на различно мнение колко пари трябва да бъдат насочени към него от преизпълнението на тазгодишния бюджет.

Според НДСВ там трябва да отидат 50% от излишъка, докато БСП дава приоритет на еднократни социални плащания, в които не само опозицията, но и коалиционните партньори съзират легално купуване на избиратели.

Христина Христова от НДСВ каза, че законопроектът за Сребърния фонд ще бъде гледан от депутатите веднага след лятната ваканция, която приключва тази седмица, за да се разпише какъв процент от излишъка влиза в него. Според проектозакона това трябва да са 25 процента, но НДСВ настоява през тази година да са 50 процента.

"Не е ясно дали други години ще има такъв голям излишък, затова предлагаме половината от парите да влязат във фонда, за да се натрупат средства. Освен това по този начин парите остават защитени от инфлацията, а и мярката не може да бъде наречена популистка, тъй като парите от фонда ще се ползват едва след десет години", аргументира се Христова.

Георги Кадиев от Висшия съвет на БСП се съгласи, че влагането на 50% във фонда безспорно е антиинфлационна мярка, но според него е по-добре с риск от инфлация да се вложат по-малко пари във фонда и с останалите да се решават реални проблеми.

Председателят на социалната комисия в парламента Хасан Адемов (ДПС) каза пред Mediapool, че спорът какъв дял от излишъка да отиде в Сребърния фонд ще се реши в тройната коалиция преди приемането закона. Това обаче оставя отворен въпроса достатъчни ли ще са приходите във фонда в следващи години, когато няма да има толкова голям излишък.

НДСВ и ДПС искат повече пари за инфраструктура

За разлика от Изпълнителното бюро на БСП, Георги Кадиев смята, че приоритет № 1 за правителството трябва да бъде инфраструктурата. "Парите е по-добре да се дадат за решаването на един проблем, отколкото да се разпокъсат и да не се реши нито един проблем", коментира той пред Mediapool. "Ако трябва да избирам между коледна добавка за пенсионерите и завършването на магистрала "Тракия", ще избера магистралата, въпреки че родителите ми са пенсионери и знам как чакат добавките си", допълни Кадиев. Според него приоритет №2 трябва да бъдат контролните органи като НАП, Агенцията за държавни вземания, митниците, МВР, ДАНС, съда.

В "класацията" на НДСВ след Сребърния фонд идва инфраструктурата и в частност магистрала "Тракия". От ДПС засега остават верни на стилистиката си и говорят за търсене на баланс между "социалния вектор" и инфраструктурните проекти. В тази връзка Хасан Адемов коментира, че според ДПС значителна част от парите могат да бъдат насочени към общините с проектна готовност за изграждането на социална инфраструктура – ВиК, читалища, социални домове и др. В ДПС смятат още, че приоритетно средства трябва да се насочват и към областите, в които България търпи критики от ЕК – МВР и съдебна система.

Изненада и в редиците на БСП за "безплатния" курорт

Депутатът от БСП и член на социалната комисия Донка Михайлова заяви пред Mediapool, че е изненадана от прeдложението с пари от преизпълнението на бюджета да се плаща за морски и планински курорт на пенсионери в скъпи хотели. Макар, че въпросът бе повдигнат на заседание на Висшия съвет на партията, в левицата няма взето официално решение за този бонус към възрастните хора. Донка Михайлова обаче отхвърли нападките на опозицията, че така БСП купува гласове и заяви, че партията има последователна позиция към възрастните хора. В БСП има "единомислие по повечето въпроси" за разпределянето на излишъка, каза тя, но допусна възможност за преразглеждане на позицията след обсъждане с коалиционните партньори.

Хасан Адемов призова да няма "електорален флирт с никоя социална група". Според него в предложението на БСП за пенсионарските почивки няма нищо лошо, но само толкова. Той има сериозни резерви как ще се реализира идеята и то посредством пенсионерските организации, които според Адемов в момента не са на висотата да се справят с тази задача. Той посочи, че нормалният подход е пенсионните дружества да предлагат туристически пакети и на тази база възрастните хора да могат да си позволят почивки. "Това е нормалният европейски подход", смята той.

НДСВ се обяви открито срещу идеята за еднократните социални бонуси. Според Христина Христова има множество неизвестни около почивките за пенсионери и не е честно организации да решават кой да се възползва и кой не, тъй като голяма част от възрастните изобщо не членуват в подобни клубове. Вече стана ясно, че с почивка ще бъде уредена приоритетно членската маса на пенсионерските организации и едва на последно място най-бедните и нуждаещи се. "Правото на сдружаване е гражданско право и затова не е редно да бъдат дискриминирани нечленуващите в организации", заяви Христова.

Според Георги Кадиев идеята не е лоша, но той също вижда неизвестни около реализацията й. В подобна инициатива трябва да се включат пенсионните фондове и дори църквата, смята той. "По този начин може да се осъществява културен туризъм в манастири", допълни социалистът.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13045661
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930