Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.09.2008 21:46 - ДАНС се захвана да премахва анонимността в интернет
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 496 Коментари: 0 Гласове:
0



Като най-важна задача в работата си Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) се заема с премахването на анонимността в интернет. Това обявиха в петък от агенцията, след като се похвалиха, че за няколко дни са установили кой стои зад интернет-страницата “Опасните.нет, която вече не съществува.

Два месеца страницата шокираше с анонимни “разкрития”, засягащи политико-ченгеджийски отношения по висшите етажи на властта. Никой не си признаваше, че е издател на страницата, което засилваше любопитството.

Стилът и съдържанието на текстовете навяваше усещането, че са писани от “добре осведомени” лица, които имат широк достъп до класифицирана информация. Умишлени фактологически “грешки”, видими с просто око, пък създаваха фалшиво усещане за “непрофесионално” писане.

Сайтът привлече любопитството на читателите с безименни публикации, засягащи личния живот на президента Георги Първанов, с текстове, посветени на бизнесмена Алексей Петров, който бе осветен от бившия вътрешен министър Румен Петков като секретен служител на спецслужбите. Много място бе отделено и на зам.-директора на ДАНС Иван Драшков.

В петък от съобщението на ДАНС по повод на вече бившия сайт “Опасните.нет” стана ясно, че агенцията е “готова да участва в обсъждане на премахването на анонимността на интернет-сайтовете на територията на България”. ДАНС обаче не била за налагане на цензура, а за това всеки да носи отговорност за посланията си в публичното пространство.

А обяснението защо изобщо се нищи кой поддържа сайта “Опасните.нет” при условие, че в страната има гарантирана свобода на словото, бе: “заради наличието на класифицирана информация в някои от материалите”.

Службата за национална сигурност, която досега трябваше да е разследвала кой се опита да събори Първа инвестиционна банка, кой накара двеста роми от столичната чистота,да се вдигнат в един ден “на море”, кой пусна слуховете за изтичане на радиация от АЕЦ “Козлодуй”, кой източи ЦСКА, само за дни "успя да разкрие” конспирацията с интернет-изданието, очевидно като първостепенна задача в работата й.

В съобщението на ДАНС обаче не бе посочено пряко кой стои зад “Опасните.нет”. Не бе казано и най-важното – кой е изнасял класифицирана информация от самата ДАНС, но се отбелязва, че “това тепърва ще се уточнява”.

Съгласно закона ДАНС има две функции. Първата е свързана със защита на националните интереси от посегателство на чужди специални и разузнавателни служби, или контраразузнаване. Втората е борба с корупцията по високите етажи на властта. Не е ясно в коя от двете попада разправата със сайта.

В хода на работата си около "опасното" издание служителите на МВР и ДАНС са установили мястото, откъдето били качвани материалите на сайта, както и служител на интернет-изданието frognews, който го е правил.

След разкриването му, въпросният служител е бил "поканен на разговор" в агенцията, както това бе направено със знаковите фигури от българския преход Златомир Иванов – Златко Баретата и Николай Маринов – Малкия Маргин. Този път обаче агенцията не съобщава дали е била “любезна” и дали е черпила по време на раздумката въпросния 22-годишен служител. По време на беседата, която в МВР често е наричана “профилактиране”, служителят си признал всичко.

Системният администратор на frognews бил използвал безжичен интернет на обществени места, като най-често това бил молът на бул. "Александър Стамболийски” в столицата.

Според ДАНС изработената схема за появата на материалите на сайта е била изключително добре подготвена. Самите му издатели са смятали, че няма начин да бъдат разкрити. Сървърът на изданието е бил в САЩ, което, впрочем бе написано в днешни медийни публикации по случая .

В сряда пък на страницата на "Опасните.нет” излезе съобщение, подписано от бизнесменът Младен Мутафчийски, който финансира frognews, и журналистът Огнян Стефанов, който го списва, в което те си "признават", че са отговорни за писанията в сайта. В съобщението те се извиняват на всички засегнати и обидени от материалите, и заявят, че биха компенсирали имуществените щети на потърпевши от публикациите.

Мутафчийски и Стефанов обаче публично чрез сайта си отрекоха каквато и да е връзка с “Опасните”.  /Медиапул



Тагове:   данс,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13001585
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031