Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.09.2008 16:34 - Нова схема за укриване на ДДС - свръхзапасяване
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1215 Коментари: 0 Гласове:
0



Некоректни предприемачи са започнали да укриват продажбите си и да отчитат огромни материални запаси, съобщиха от НАП. Измамата се крие в това, че реално фирмите продават своите стоки, но ги посочват като залежали, а за тях няма начислен данък добавена стойност.

Това е дало и повод на Националната агенция за приходите да започне масови проверки сред такива дружества. Практиката е забелязана във втората година от членството на България в Европейския съюз, когато митническото обслужване на вноса значително се облекчи по отношение на стоките, идващи от други страни членки, обясниха данъчните. Те вече се третират като вътрешнообщностно придобиване и е по-лесно да се декларират неверни количества, когато става въпрос за доставка от чужбина. Това обаче не са типичните ДДС въртележки, с които бе свързано основното опасение на данъчните, преди България да се присъедини към ЕС.

Лично изпълнителният директор на приходната агенция Мария Мургина съобщи, че данъчните инспектори започват инвентаризации в складовете на определени групи рискови фирми. Целта е да се опишат наличностите на конкретните активи и да се проследи дали за тях е платен дължимият ДДС, респективно дали законно е ползван данъчен кредит. Мярката е следствие на вече констатираните сериозни разминавания между счетоводните документи на някои фирми и реалните наличности в техните складове, установени в проверки от началото на годината.

Отделно НАП ще проверява и близо 50 хиляди лица, притежаващи скъпи имоти и превозни средства. Проверките ще имат за цел да изяснят дали доходите на тези лица позволяват да се придобие подобно имущество. В случай че се установи разминаване, от НАП ще правят и пълни данъчни ревизии на гражданите. В този случай ще се проверяват доходите им през последните 5 години, макар и първоначално обяснение да се дава само за придобивките през последните 3 години, съобщиха от БТА.

В края на август пък стана ясно и че данъчните инспектори заедно с митничарите ще правят съвместни ревизии на дружества, регистрирани по Закона за акцизите и данъчните складове. Най-масирани те ще са сред производители и търговци на спиртни напитки, тютюневи изделия и горива, като целта е да се повишат приходите от акцизи. Именно събираемостта на акцизите от алкохол и цигари е един от основните проблеми на приходната администрация, като щетите се оценяват за около 100 млн. лв. годишно.


Тагове:   схема,   нова,   ДДС,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13038573
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930