Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.09.2008 16:03 - Кабинетът преговаря със Севлиево и Димитровград за софийския боклук
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 505 Коментари: 0 Гласове:
0



Правителството ще води преки преговори с кметовете на Севлиево и Димитровград да приемат част от балите със софийския боклук. В петък представители на правителството, Столичната община и Европейската комисия трябваше да обсъдят нов вариант за извозването на отпадъците от временните площадки в "Кремиковци" и Гара Искър.

Разговорите бяха отложени заради участието на министъра на екологията Джевдет Чакъров на заседанието на тройната коалиция, каза вицепремиерът Меглена Плугчиева. Вчера премиерът Сергей Станишев съобщи, че има общини, които са съгласни да приемат софийския боклук, без да ги конкретизира.

До края на септември кабинетът трябва да намери място, където да премести или унищожи 600-те хил. т бали, за да избегне санкции от Европейската комисия. Министрите Плугчиева и Чакъров вече изпратиха писма до пет общини с искане да вземат част от сметта, но получиха откази. На срещата днес ще се обсъжда и вариант за изгарянето на отпадъците в Австрия или Германия, което обаче ще струва над 100 млн. евро. Ще се разговаря и за възможността за временна консервация на боклуците, каза Плугчиева.

Министрите, столичният кмет Бойко Борисов и представителите на ЕК ще се опитат да убедят представителите на местната власт на няколко града да приемат балите. Сред поканените са кметовете на Севлиево и Димитровград, каза Плугчиева. "Няма да насилваме никого.

Тези, които вече са отказали да приемат отпадъците, няма да бъдат питани отново", заяви вицепремиерът. Преди две седмици обаче кметът на Севлиево Йордан Стойков съобщи, че е получил писмо с предложение да приюти балите и е отказал официално. Не сме изпращали писмо в Севлиево, отрече вицепремиерът.

Пред "Дневник" Стойков потвърди, че има покана да се включи в разговорите по проблемите със софийския боклук утре. Все още няма принципна промяна в ситуацията и в позицията ни да откажем боклука на столицата, каза той. За преразглеждане на решението можело да се говори след срещата с министрите. Депото край града е с капацитет 1 млн. куб.м, а цената за депониране на тон отпадъци там е 20 лв. без ДДС.

Димитровград не беше сред градовете, помолени официално да помогнат на София. Кметът Стефан Димитров обаче намекна, че е получил покана да участва в днешната среща. Имаме сметище, но е изключено то да приеме софийските отпадъци, защото са прекалено много, а и трябва да бъде закрито през 2009 г., каза Димитров.

От догодина боклуците на Димитровград щели да се изхвърлят на новото депо край Харманли. До края на следващата година трябва да е готово и регионалното сметище край с. Ябълково, което също може да приеме смет от Димитровград. "Не зная какво ще предложат от правителството и къде искат да закарат балите. Ще видим в понеделник", каза Димитров.


Тагове:   боклук,   кабинетът,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13043335
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930