Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.09.2008 16:39 - Малките коли компенсират бизнеса на големите компании
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 391 Коментари: 0 Гласове:
0



Германските автомобилни гиганти БМВ и "Мерцедес Бенц" отбелязаха покачване на продажбите на нискоразходни коли, което компенсира спада в търсенето на големи автомобили, съобщи в. "Уолстрийт джърнъл".

Благодарение на икономичните автомобили компаниите в сектора успяват да се задържат над водата. Заради високите цени на горивата продажбите на по-големите модели, които изразходват повече, значително намаляват, тъй като потребителите се преориентират към малките коли. Мрачните икономически прогнози се отразяват негативно на автомобилния сектор както в Западна Европа, така и отвъд Атлантика и компаниите са принудени да действат според търсенето на пазара.

Продажбите на "Мерцедес Бенц" през август са паднали с 12% спрямо същия период на миналата година. Въпреки че продажбите на икономичния двуместен модел "Смарт" се повишиха с 29%, те не успяха да компенсират изцяло общото понижение в търсенето.

По-добро представяне регистрира другият германски производител - БМВ. Продажбите на компанията са се увеличили с 2% през август на годишна база, като значителен принос за позитивните резултати има силно търсене на компактния модел "Мини", чиито продажби са се вдигнали с 11%. Продажбите на класическите модели на БМВ в САЩ, който е най-големият пазар за компанията, са се понижили с 4%.

Друг световен автомобилен гигант също се ориентира към малките автомобили. Изпълнителният директор на "Форд" Алан Мълали заяви, че се надява да съживи компанията, като докара малките европейски коли на американския пазар, съобщи "Уолстрийт джърнъл". Компанията обаче ще срещне трудности при реализирането на тази стратегия, тъй като печалбата от малките коли е значително по-ниска от загубите, които се реализират заради слабите продажби на джипове, допълва изданието. Печалбата преди данъци от единична бройка джип е около 8000 долара, която не може да бъде постигната при малките нискоразходни автомобили.

Макар и труден, преходът към икономични возила е почти неизбежен. В сектора вече се забелязва трайна тенденция. Компании от цял свят обръщат поглед към малките коли. Доказателство за това е намерението на "ПСА Пежо-Ситроен" да започне производство на нискоразходен автомобил. Индийската компания "Тата мотърс" също вече се ориентира към икономичните модели, като се очаква да започне производството на "Нано", която със своята цена от 2500 долара ще бъде най-евтината кола в света. /Дневник


Тагове:   Малките,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13031957
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930