Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.09.2008 17:46 - Пламен Моллов: В новия политически сезон ще има борба на тройната опозиция срещу тройната коалиция
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 580 Коментари: 0 Гласове:
0



image
Интервю на Фокус с председателя на ПГ на НДСВ Пламен Моллов


Г-н Моллов, как започна новият политически сезон за НДСВ? Кои ще бъдат приоритетите?

Очаква ни една гореща есен, един по-активен в сравнение с отминалите парламентарен сезон, подгряван от противоборството на тройната опозиция срещу тройната коалиция. Но социалното и политическото напрежение съществуват в две различни плоскости без видима връзка помежду им. Това, което вълнува хората - различни елементи от жизнения стандарт, не фигурира като искания на опозиционните партии. Според мен, те са твърде заети със себе си, за да намерят време и сили да отразят истинските обществени настроения. Разделиха се на А и Б отбор, не могат да изчистят противоречията помежду си и междуличностните разпри сред лидерите. Ние от НДСВ сме партия на правилата и консенсуса и затова сме желан и предвидим партньор.

Има ли въпросителни около по-нататъшното участие на НДСВ в тройната коалиция?

Ние не искаме да подвеждаме нашите избиратели, а те са хора с либерално мислене, центристки ориентирани. Ние сме тяхното политическо представителство в тройната коалиция и ако излезем от нея ще дадем възможност на по-ляво ориентираните ни партньори да върнат икономиката и управлението години назад. С НДСВ България влезе в ЕС и ние ще останем в управлението, докато всеки от нашите съграждани разбере от собствен опит какви са ползите от това. Нямаме намерение да напускаме тройната коалиция, но твърдо ще отстояваме нашите идеи за модерен и прозрачен мениджмънт на европейските фондове, за усъвършенстване на изборното законодателство, за ускоряване на реформата в МВР и съдебната система. Това са наши разработки, за изпълнението на които има консенсус. 

Какви законодателни инициативи ще предприеме ПГ на НДСВ?

Аз лично ще инициирам внасянето на законопроект за публично-частното партньорство, който да обедини съществуващите нормативни текстове в един акт, като предложи прозрачни и практически лесни за осъществяване схеми за взаимодействие между държавата, общините и бизнеса за развитието на замразени активи, от които обществото има нужда.
На първо място в законодателната програма на Народното събрание предложихме да бъдат включени всички закони и поправки, които са свързани с бележките на доклада на ЕК за усвояването на европейските фондове. В групата с особена важност са и законите, свързани с изборите – за финансиране на партиите и избирателният закон. НДСВ, БСП и ДПС се съгласиха, че тези закони трябва да се финализират още в ранната сесия на парламента, а данъчните закони и бюджета ще се приемат през октомври и ноември.
Партньорите приеха предложените от НДСВ още два закона – за забрана на заменките и за публично-частното партньорство да бъдат от първостепенна важност за есенната сесия на парламента.

Как ще изглежда добрият избирателен закон и законът за политическите партии?

Трябва да има мажоритарен елемент в пропорционалната листа. Не веднъж изложихме тази теза, но с по-нисък праг, както сочи опитът ни от първите избори за евродепутати. От съществено значение е да се усъвършенства законът за референдумите, за да можем да проверим идеята за задължителното гласуване. Надявам се, че повечето хора помнят, че ние предложихме финансови стимули и данъчни облекчения за избиратели, които проявяват активност и дават вота си в изборите.

Очаквате ли спънки от страна на коалиционните партньори за реализация на идеите на НДСВ?

Имаше такава тенденция кадрите на НДСВ „да се избутват в ъгъла”, да се формализира и обезличава тяхното участие във вземането на управленски решения, но с критичния си доклад, европейските партньори ни показаха, че не трябва да се пренебрегва експертния потенциал. НДСВ повече от другите партии разполага с добре подготвени кадри, с достатъчно опит, който сега става особено ценен, след като постигнатите резултати са условие за връщане на доверието, за изчистване имиджа на България. 

Ще разклатят ли управлението инициативите на партиите от ЕНП?

Едва ли ще успеят, защото както всички сме свидетели гръмко обявените инициативи на опозицията се редуцират от липсата на насрещен обществен интерес. Заявените масови улични протести се сведоха до подписка за уволнение на правителството, но това просто не е същото. Защото всеки от администрацията може да бъде сменен, без това да доведе до падане на правителството. Ние от НДСВ предложихме граждански контрол и участие на опозицията в комисии, които да осигуряват прозрачност при работа с европейските пари, но явно за опозиционните лидери е по- важно да вземат властта, отколкото да помогнат тя да се употребява в полза на гражданите.

Възможни ли са предсрочни избори?

Няма кой да предизвика предсрочни избори. Опозицията е слаба и разединена, липсват й нови, мобилизиращи идеи. Няма обществен интерес към опозиционните инициативи - „народният парламент” на Атака е за съжаление доста пародиен. За хората е важно да се решават проблемите на ежедневието им, а не да се създават нови проблеми от политическата или икономическа нестабилност.


Тагове:   новия,   опозиция,   Моллов,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13031998
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930