Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.09.2008 08:49 - Обмисля се задължителна матура и по математика
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 668 Коментари: 0 Гласове:
0



Освен по български език и литература може да има задължителна матура и по математика. Това обмислят в образователното министерство, съобщи в понеделник просветният министър Даниел Вълчев във Варна, където се провежда среща на началниците на регионалните инспекторати по образование (РИО). В момента задължителна е матурата само по български език и литература, а втората задължителна матура е по общообразователен предмет по желание. Според министъра обаче задължителният тестът само по български език дава едностранчива представа за интелекта на младежите.

Вторият задължителен държавен зрелостен изпит ще бъде регламентиран от закона за училищното образование, който се подготвя в момента. Задължителна матура по математика със сигурност обаче няма да има за випуск 2009.

Идеите на министъра за бъдещи управленски мандати обаче не се ограничават само с това. Той предлага ученици, които не са изкарали десети клас, да нямат право на шофьорска книжка. В момента книжка се дава срещу завършен 8 клас и при навършени 18 години. "Въвеждането на това условие ще стане най-рано след четири години", уточни обаче Вълчев.

Според него мярката може да се реализира като част от различни промени в българското законодателство, които да стимулират част от децата от рисковите групи да стоят по-дълго време в училище. За периода 2007 -2008 година отпадналите от образователната система ученици са общо 14 457. Общият брой на учениците в страната е 825 702.

"Опитът показва, че понякога такива промени, които на пръв поглед нямат нещо общо с образователната политика имат по-голямо въздействие, отколкото други мерки", коментира просветният министър. По думите му това може да стане в момента, в който се въведе новата образователна структура с двата гимназиални етапа с изход от образователната система след завършен десети клас.

През тази есен Законът за училищното образование ще влезе в Народното събрание и вероятно през следващата учебна година ще влезе в сила. В него се предвижда въвеждането на оценка за поведение. Според министър Вълчев промяната в разпоредбите ще доведе до реформа на цялата система за поощряване и наказание.

"Системата за стимули и санкции на децата трябва да бъде значително подобрена, като разбира се за неправомерното поведение на децата в обществото, трябва да има съответните санкции, а не просто някакъв вид забележка", каза още Даниел Вълчев.

Той съобщи, че доставката на безплатните учебници до седми клас е приключила в повечето общини и едва ли ще има училища, които ще се окажат без учебници на 15 септември.С близо 7 хил. по-малко са първокласниците за учебната 2008-2009 г. в сравнение с миналата година

Образователният министър каза още, че учители методисти ще задават стандартите за обучение по даден предмет. Идеята е самите учители да задават стандартите, а не хора, които са откъснати от преподаването и са в администрацията.

"И в момента различните регионални инспекторати могат да имат различни стандарти, тъй като експертите са различни. На национално равнище, разбира се, стандартите се задават от Министерството на образованието и науката, но от там насетне би трябвало реалните активни хора да са не администрацията, а преподаващите”, категоричен бе просветният министър.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13033575
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930