Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.09.2008 12:16 - С обвинения между опозиция и управляващи започна Десетата сесия на Народното събрание
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 565 Коментари: 0 Гласове:
0



С обвинения между опозиция и управляващи започна Десетата сесия на Народното събрание. Партиите от управляващата коалиция определиха опозицията като безжизнена и отсъстваща, а от своя страна те получиха критика в невъзможност за управление и справяне с проблемите на държавата и обществото.
Председателят на ПГ на КБ Ангел Найденов каза, че новият политически сезон ще бъде особен, защото партиите ще залагат позициите си за предстоящите избори. Свидетели сме на нарастваща агресия от страна на опозицията насочена към бойкотиране на властта. Действията на опозицията целят създаване на негативизъм в хората и дестабилизация на страната, отбеляза той. Според заместник-председателят на ПГ на ДПС десните партии са в обединение с популизма на ГЕРБ и национализма на Атака в един безпринципен съюз, който е създаден само в името на властта като самоцел. Това не е опозиционния коректив, от който страната се нуждае и до края на мандата на правителството управляващи и опозиция ще имат различни пътища, категоричен беше той. Ангел Найденов каза, че разбира бързането на ГЕРБ за избори, защото рейтингът на партията намалява, но не може да разбере мотивите на парламентарната опозиция, защото е видно, че тя няма да влезе в следващото Народно събрание. 

НДСВ няма да напусне управлението докато всеки един не усети ползите от членството на страната в ЕС, за което партията има основен принос, заяви позиция председателят на ПГ на жълтите Пламен Моллов. Ако допуснем НДСВ да напусне коалицията рязко ще намалее експертния потенциал на управляващите. Левият модел на властта ще ни върне години назад и от това ще пострада предимно обществото, обясни Моллов. Той също разкритикува опозицията и ги обвини в култ към пълно отрицание, което продължава вече две десетилетия. Ще напусне ли НДСВ коалицията, се превърна във въпрос, който направи партията мишена, но не на гражданите, а на опозиционни партии. На последния вот на недоверие ние застанахме зад правителството и това беше приемливата и политически коректната позиция, обясни още той. 

Лютви Местан обясни, че България се нуждае от стабилно управление, а не от дестабилизация. Правителството ще изкара до край мандата си, защото това е необходимо. Всяка една от трите партии в управлението трябва да носи отговорностите си без вайкане и без чудене трябвало ли е да влиза във властта или не, отбеляза Местан. Той изрази позицията, че въпросът за усвояването на евросредствата ще бъде основен през следващите пет години и има своите преки социални измерения.
След всички тези изказвания на представителите на тройната коалиция лидерът на Атака Волен Сидеров заяви от парламентарната трибуна, че това управление е политически труп. Той обвини премиерът Сергей Станишев в страх, истерия и паника от българския народ. Вие сте един комплексиран човек, обърна се той към Станишев, който присъства в пленарна зала заедно с министри по време на откриването на новата сесия. В България има полицейски терор, каза Сидеров. Управляващите се връщат от резиденциите на Тодор Живков загорели и все по-далече от проблемите на хората. Ахмед Доган се подиграваше на народа от яхта, Станишев беше в резиденция на бай Тошо, а Симеон Сакскобургготски наглеждаше имотите си през това лято. Атака обаче беше на площада сред хората и когато дойдем на власт ще направим сериозни промени, закани се Сидеров.
Лидерът на ДСБ Иван Костов каза, че мандатът на това правителство за опозицията е приключил, защото е видно, че то не може да се справи с организираната престъпност и усвояването на евросредствата. Не може да се говори за опозицията като безпомощна и ние имаме стремеж към уволнение и съкращаване на мандата на сегашните управляващи, каза той. 

Председателят на ПГ на ОДС Йордан Бакалов настоя управляващите да отговорят на няколко въпроса. Сега трябва да кажете колко са осъдените корумпирани чиновници?;Колко са осъдените престъпници?; Кой ще възстанови доверието към България заради откраднатите пари?; Какво направихте срещу купуването на гласове?Когато БСП управлява 9-ти септември винаги идва с гръм за пореден път коалицията отбеляза новия политически сезон с твърдението, че е преборила организираната престъпност, а истината е, че докато в торйния съюз пишат списъци с почиващи пенсионери подземния свят откри сезона за разчистване на сметки, каза Бакалов. Бездействието на това правителство доведе до пълна загуба на доверие на обществото и опозицията посреща новата политическа сесия с надеждата, че това е началото на края на управлението му, отбеляза Борислав Ралчев, председател на ПГ на БНД. Той беше категоричен, че опозицията няма намерение да остави тройната коалиция да избута мандата си до край. Вече внесохме предложение за промени в правилника за дейността на Народното събрание, с които да се въведе извънреден парламентарен контрол всеки вторник. Тогава министрите трябва да отговарят на теми, свързани с преодоляването на критиките от ЕК, уточни Ралчев. 

Мнозинството не уважава законодателната дейност на опозицията, каза съпредседателят на БНС Красимир Каракачанов. В 99% от случаите законопроектите ни се отхвърлят и в това е проблема, каза  той. Освен това Каракачанов посочи, че в Конституцията няма записан формат на трима лидери, които да се разпореждат с парите на държавата. Закона за бюджета трябва да стане факт със санкцията на парламента и тук трябва да се реши за какво да се изразходва и излишъкът от него, добави Каракачанов. Въпреки острите критики между мнозинството и опозицията те се обединиха около една точка - приоритет за всички в есенната сесия на парламента ще бъде промяната на изборното законодателство. /БЛИЦ



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13002239
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031