Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.09.2008 22:25 - Боклукът на София скара Първанов и Борисов
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 513 Коментари: 0 Гласове:
0



Боклукът на София вкара в задочен спор президента Георги Първанов и кмета Бойко Борисов вчера. Държавният глава и градоначалникът на столицата си размениха реплики в медиите чия е вината за провала при решаването на кризата с отпадъците на града. Това стана четири дни след като балите със смет вмирисаха и диалога Станишев - Борисов. Тогава премиерът обвини общината в "некадърност", а градоначалникът определи твърдението като "неадекватно".

Президентът и премиерът не успяха да решат проблема с балите на София, макар че се опитаха да намерят място, обясни кметът Бойко Борисов пред бТВ вчера. Градоначалникът визира случая с кризата през 2006 г., когато пак се търсеше спешен приют за балираните отпадъци.

"Има провал със столичния боклук, но провалът е на кмета и ръководството на Столична община, тъй като през тези години не беше направен завод за отпадъците", каза президентът Георги Първанов по време на откриване на международна конференция за сигурността. Държавният глава изрази учудване как кметът Бойко Борисов си позволявал да раздава оценки за провали.

Общините, които със сигурност ще вземат част от софийските бали, ще станат ясни днес. Министрите Меглена Плугчиева и Джевдет Чакъров ще подпишат меморандум за отпадъците на София с Бойко Борисов и кметовете на още няколко града.

"Силистра ще поеме около 180 000 тона от балите. В момента преговаряме с още три общини, но отказвам да кажа кои са те", съобщи вчера на обяд Борисов. Според източници на "Монитор" на преговори в ековедомството е бил повикан кметът на Димитровград Стефан Димитров, който изразил склонност да вземе част от опакованата смет, но нямал отговарящо на европейските стандарти депо.
"Ако не намерим достатъчно общини, които са склонни да си поделят балите, можем да консервираме част от тях по австрийски метод. Преди това обаче ще попитаме експертите в Европейската комисия дали ще ни разрешат да оставим отпадъците на площадките, ако ги обработим по този начин", обясни пред "Монитор" вицепремиерът Меглена Плугчиева. Тя коментира, че вариантът балите да бъдат пратени в Германия и Австрия с цел спасение на страната ни от солидни глоби от ЕК не е много удачен, тъй като е прекалено скъп. По сметки на ековедомството този вариант ще струва на България около 120 млн. евро.

Конкурсът за избор на строител на завода за преработка на отпадъците трябва да тръгне следващата седмица, съобщи кметът Бойко Борисов. Пред бТВ той обеща първа копка на съоръжението до края на годината.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12996353
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031