Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.09.2008 16:21 - Георги Гергов купи пловдивската телевизия „Евроком“
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1034 Коментари: 1 Гласове:
0



 Бизнесменът Георги Гергов, собственик на 49% от Международен панаир — Пловдив и хотели в Пловдив и по българското Черноморие, купи пловдивската телевизия «Евроком». Сделката бе финализирана днес.

Всъщност собственик на телевизията е Международен панаир Пловдив. Чрез придобиването на «Евроком» панаирът ще осъществи амбициозен проект - да излъчва собствена телевизионна програма, за да популяризира дейността на изложителите, участващи в проявите му. Подобна услуга се предлага за пръв път в панаирната индустрия в България. Новата телевизия ще бъде новинарска, с икономическа насоченост и ще представя развитието на българския бизнес. Ще се излъчва и реклама на фирми изложители при изгодни за тях условия.

«Международен панаир Пловдив е предприятие, което прави реклама на своите клиенти, затова решихме да разширим тази услуга чрез създаването на собствена телевизия, в която те да имат повече шансове за изява», обясни изпълнителният директор на дружеството Георги Гергов. Според него това ще повиши ефекта от участието на фирмите в различните панаири и изложби. Всяка година в тях се включват над 8000 компании от 60 държави. 


image 
Георги Гергов не е крил близостта си с висши държавници. Президентът Георги Първанов и съпругата му Зорка са неизменни гости на личните празници на бизнесмена.

Че Гергов ще купува «Евроком», се заговори още през пролетта. Бизнесменът до последния момент категорично отричаше, че смята да реализира тази сделка, като в същото време твърдеше, че Пловдивският панаир ще си направи своя собствена отделна телевизия. Купуването на «Евроком» поставя много въпроси пред собствеността на Международен панаир. Чрез смесеното с община Пловдив дружество «Пълдин тур инвест» Георги Гергов държи 49%, а държавата — 51% в националния изложбен център. Преди няколко месеца обаче Гергов купи 1.5% акции от частни реститути, като по този начин собствеността бе разпределена почти по равно. Самият Гергов призна, че преговаря и с други частни реститути за да придобие и техния дял. Така «Пълдин тур инвест» щеше да стане собственик на 56-57% от дружеството и държавата щеше да загуби мажоритарния дял, а следователно и правото да блокира взимането на еднолични решения в нейн ущърб. 

С придобиването на телевизия «Евроком» и включването й в капитала на «Международен панаир - Пловдив» индиректно се изпълнява сценария, които Гергов поиска да се осъществи преди година. На акционерно събрание през септември 2007 г. трябваше да се обсъди вдигането на капитала на дружеството. Гергов заяви, че е готов да вкара 100 милиона евро, ако и държавата направи подобна крачка. Държавата обаче стопира процеса. Няколко месеца по-късно, при откриването на пролетния панаир през май т.г., икономическият министър Петър Димитров съобщи, че Пловдивският панаир ще се «клонира» в София и Варна, тъй като държавата ще вкара в капитала му терени в тези градове. Единият терен бе от 85 дка до летище София. Той обаче е собственост на транспортното министерство, което трябваше да го прехвърли на икономическото. Отделно от това пък трябваше да се получи и разрешение от Европейската банка за възстановяване и развитие, за да се включи в активите на пловдивския панаир като държавна собственост. Такова разрешение е необходимо, тъй като теренът е бил заложен пред ЕБВР като гаранция за правилно усвояване на кредит за новия терминал на столичния аеропорт. В последствие така и не се разбра каква е съдбата на въпросния 85-декаров терен.



Тагове:   телевизия,   Евроком,


Гласувай:
0



1. анонимен - ...
12.09.2008 17:34
лакомията няма граници!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13040529
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930