Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.09.2008 18:46 - Минчо Спасов подозира МВР в подслушване на западни посолства
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 585 Коментари: 0 Гласове:
0



След като преди два дни обяви, че за използването на специални разузнавателни средства (СРС) за предходните две години са похарчени 95 млн. лв. държавни средства, председателят на вътрешната парламентарна комисия Минчо Спасов (НДСВ) обяви в петък, че ще поиска по "надлежния ред" и отчет външното разузнаване как се харчат отпусканите за целта пари.

Като посочи, че геополитическите приоритети на България са променени с членството на България в ЕС и НАТО, Спасов настоя да се провери накъде е насочен бюджетът на тайните разузнавателни служби – вътрешни и външни. И ако се окаже, че все още разузнаването е "насочено към Америка и Западна Европа, които вече са ни съюзници, а не към Русия, която виждаме, че опасно започва реконквист на бившите си колонии, това означава, че нещо не е наред и че трябва да има интервенция", обясни той в петък пред бТВ.

Спасов обаче отказа да даде повече яснота дали в момента българските служби подслушват западни дипломатически мисии, тъй като иска да му бъдат предоставени конкретни данни и след това обеща да говори повече. Запитан дали има "предположение" или "улика", че е възможно България да подслушва партньорите си от НАТО, шефът на вътрешната комисия отговори: "Да, но разбирате, че няма да ги споделя, без да имам доказателствата".

Минчо Спасов остави без коментар обвиненията на бившия вътрешен министър Румен Петков (БСП) отпреди ден, че "само нередовен човек може да твърди, че 95 млн. лв. са отишли за СРС-та". Спасов посочи, че информацията за спецсредствата е била поискана от него преди няколко месеца и отхвърли твърдения на опозицията, че е "използван" в битката между лобитата в БСП, която държи вътрешното министерство.

Вътрешният министър Михаил Миков коментира в Хасково, че изнесените данни от Спасов за изразходваните 95 млн. лв. не са били само за използване на СРС-та. "Става въпрос за разходи за две години за изключително важни дейности в държавата, които в никакъв случай не се изчерпват с подслушване. Вулгарно, елементарно е разбирането, че тези средства отиват за подслушване", каза Миков, цитиран от БТА.

Миков обясни, че е предложил на Спасов на закрито заседание на вътрешната комисия за бъде обсъдено докъде би могло да се използват определени данни и факти и това да стане в политическа дискусия.

По-рано Румен Петков разясни, че само около 30 млн. лв. от цитираните 95 млн. лв. са отишли за СРС-та, другите били за заплати на служители и за техника и оборудване.

"Работата със СРС-та не е свързана само с телефонните импулси, които се заплащат на мобилните оператори. Има много други странични ресурси, които са ангажирани в тази цифра, но това по никакъв начин не променя нейната сериозност", коментира по този повод депутатът от НДСВ Минчо Спасов.



Тагове:   Минчо,   МВР,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13038639
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930