Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.09.2008 19:03 - Опозицията се обедини около Сидеров
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 520 Коментари: 0 Гласове:
0



Предложение на Волен Сидеров за промени в Конституцията обедини опозиционните партии. След първоначалната реакция, че тази идея всъщност е тяхна, основните партии в Дясното се съгласиха, че по въпроса трябва да започнат преговори.
В сутрешния блок на Нова тв лидерът на “Атака” заяви, че партията му настоява премиерът на държавата да се избира пряко от гласоподавателите, прокуратурата да бъде извадена от съдебната власт и да мине към изпълнителната, съдиите също да се избират от народа, а полицията да бъде подчинена на кметствата. “Дошъл е моментът, в който ясно трябва да се каже, искаме ли да променяме нещата, каква България искаме, как точно тя трябва да се построи и да го напишем това черно на бяло, като 10 божи заповеди.”, аргументира се Сидеров. Той посочи, че е добре гласоподавателите сами да решават кой да бъде министър-председателят, след като всеки от кандидатите посочи с какъв екип ще работи и каква програма ще изпълнява. Лидерът на “Атака” заяви, че партията му е отворена за диалог по тази тема с другите представители на опозицията и ще сондира мнението им дали следващите парламентарни избори да не бъдат всъщност избори за Велико народно събрание.
Неформалният лидер на ГЕРБ Бойко Борисов прегърна идеята за конституционни промени. Пред “Всеки ден” той обяви, че е твърдо “за” прехвърлянето на прокуратурата в изпълнителната власт. “Това е най-правилният модел, трябва да се случи, но за съжаление не може да стане сега”, каза Борисов. Според него тази промяна може да се въведе когато прокуратурата стане стабилна и независима.
От ДСБ заявиха, че най-естественото нещо за тях е да подкрепят идеята, защото настояват за ремонт на основния закон от самото създаване на партията. “Велико народно събрание е нужно най-малкото, за да се закрие то като институция, т.е. да се направят такива промени, че след това Конституцията да може да се променя от обикновено народно събрание”, коментира пред “Всеки ден” депутатът Антонела Понева. ДСБ е категорично “за” идеята прокуратурата да премине в изпълнителна власт, защото така ще подлежи на контрол. Предложението да се избира пряко министър-председател не е обсъждано, но към него Понева изрази личните си резерви. Прекият избор ще лиши Народното събрание от контрол върху работата на кабинета, а гражданският контрол не е на нужното ниво, мотивира се тя. В заключение Антонела Понева отбеляза, че е странно прозрението на Волен Сидеров и Бойко Борисов, които изведнъж са се сетили за идеи, които ДСБ предлагат отдавна. “Състезанието кой в Дясното е най-активен представлява жалка картинка. Важното е да се правят неща които имат смисъл. Изумявам се, че се откриват някакви неща, които са казани много по-рано и е можело тогава да бъдат подкрепени със същия патос, с който сега се откриват”, допълни тя.
СДС също каза “да” на предложението за свикване на Велико народно събрание. И те като ДСБ посочиха, че това е необходимо, за да се промени регламентът за конституционни поправки. Твърдо подкрепяме идеята прокуратурата да излезе от съдебната система и да мине към Министерството на правосъдието, каза пред “Всеки ден” председателят на ПГ на СДС Йордан Бакалов. Той обаче влезе в индиректен спор с ДСБ за авторството на това предложение. “Всички положителни идеи в България са все на ДСБ”, коментира не без ирония той и подчерта, че СДС предлага това още преди Костов да направи своя партия. И сините досега не са обсъждали идеята за пряк избор на премиер. Де факто народът пак гласува за министър-председател, защото той се излъчва от партията, която спечели изборите, коментираха от “Раковска” 134.
БНД е принципно съгласна, че Конституцията има нужда от промяна, наложително е Следствието да се закрие, а Прокуратурата и Съдът да не бъдат част от една и съща система, като за целта се свика Велико народно събрание, заяви пред “Всеки ден” депутатът Борислав Ралчев. Той обаче изрази дълбоко съмнение, че “в тази политическа обстановка и в тези напрегнати за държавността ни моменти като политика и като икономика, ще се намери воля за четири месеца, колкото време остава по закон”, тази идея ще бъде реализирана.
Най-резервирани към идеите на Сидеров бяха от Единната народна партия. Депутатът Елеонора Николова коментира пред “Всеки ден”, че партията им е принципно “за” промени на Конституцията, но сега не е най-подходящият момента за тях. Приоритет на държавата в момента е да се, стабилизира икономически, подчерта тя. Николова не одобри идеите съдиите да се избират от народа и полицията да е подчинена на кметовете. Волен Сидеров ли ще обясни на гражданите на Кърджали, че оттук нататък полицията ще бъде на подчинение на техния кмет, запита тя. Също така попита кой ще гарантира, че на изборите за съдии няма да се купуват гласове, както на общинските.


Тагове:   Около,   опозицията,   обедини,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13048556
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930