Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.09.2008 17:11 - Първанов иска съдът да провери печалбите от кризата с боклука на София
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 538 Коментари: 0 Гласове:
0



Органите на съдебната власт със сигурност в един момент ще трябва да се поинтересуват от това кой излича голяма печалба от кризата със столичния боклук за сметка на гражданите. Това заяви президентът Георги Първанов в Русе пред журналисти.

Няма завод за боклука на София, защото очевидно някой печели, каза държавният глава, който по-рано през седмицата заяви, че кметът Бойко Борисов се е провалил с разрешаването на проблема, който се точи четвърта година.

"Някой трябва да информира хората кой извлича голямата печалба", допълни Първанов. Той заяви, всеки път досега е чувал заклинания, обещания за това, че се правят проекти за завод, проучвания, че тия дни и месеци, до края на тази година, следващата, ще има завод, но такъв няма.

Президентът отново обясни, че се и опитвал да съдейства за решаване на проблема, въпреки че това не му влиза в правомощията и все още е готов да участва в опитите за намиране на решение за съхранението на столичната смет.

Той припомни, че преди време бе отреден терен за построяването на завод за преработка на отпадъците, като проектът е получил подкрепата на много министерства и решението е било близо. И ако не се е стигнало до него, то това е в резултат на действията на столичния кмет, който се е договорил със съответната община, че това не е възможно и необходимо, посочи държавният глава

Първанов добави, че политизирането на въпроса е противопоказно и от него никой не може да извлече дивиденти. Оттук нататък ще се работи върху други варианти.

Президентът съобщи, че в събота е разговарял с вицепремиера Меглена Плугчиева и е в диалог с останалите министри. Той се надява, без да има противопоставяне, в едно обозримо бъдеще да се намери решението.

"Няма кой да печели, депото е общинско, фирмата – също", каза в отговор столичният кмет, цитиран от БТА. В момента за отпадъците на София единственото, което плащаме, са седем лева на тон - най-ниската цена за депониране на отпадъци в България, посочи Борисов.

"В момента пестим над 40 млн. лв. на данъкоплатците в София от това, че возим отпадъците в депото, а не ги балираме", посочи столичният кмет.

Той призова президента ако има нещо конкретно за софийските отпадъци, от което съдебната власт трябва да се заинтересува, да го каже.

"И в момента съдебната система се занимава със софийските отпадъци, защото Столичната община се съди с фирмите, които ги балираха", посочи Борисов.

Той от своя страна обвини Първанов в политизиране на проблема.

Софийският кмет изрази съжалението си, че трябва да спори с некомпетентни хора, които не познават и своите закони, които са приемали.

Борисов определи като измишльотини думите на президента за негови договорки с кмет на община, които са провалили готов проект за строеж на заводза преработка на боклука.

По думите на кмета президентът "създава конфронтация и с присъщия популизъм на БСП, казва ама дайте да не правим конфронтации".

"И ако искат да си оправят отношенията със Станишев на моя гръб - да не се занимават с тази тема. Това ли е проблемът на президента в момента - работещо сметище, няма криза в София, благодарение на усилията бяха отложени с два месеца санкциите срещу правителството. Мисля, че той може да коментира много

други работи, които са важни - фондовете, непостроените магистрали", каза още кметът




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13034320
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930