Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.09.2008 18:07 - Датският престолонаследник на посещение в България
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 561 Коментари: 0 Гласове:
0



Президентът Георги Първанов се срещна с престолонаследника на Дания принц Фредерик, който е на официално посещение в България със съпругата си принцеса Мери. По време на разговора държавният глава е подчертал доброто състояние и перспективи на отношенията между двете страни, в това число сътрудничеството в областта на културата, образованието, туризма и инвестициите, съобщиха от прессекретариата на президента. Общо е било мнението, че въпреки постигнатото, има все още неизползвани възможности във всички сфери.

Изразена е била благодарност за подкрепата на Дания в процеса на присъединяването на България към ЕС, както и за подготовката на кадри за държавната администрация.

На срещата е била посочена важността на ограничаването на вредните въглеродни емисии, като принц Фредерик е отправил покана до президента Първанов за участие в международна конференция в Копенхаген през есента на 2009 г., посветена на този въпрос.

Георги Първанов и принц Фредерик са дали висока оценка на сътрудничеството между двете страни в международните организации. Президентът е запознал принц Фредерик с издигнатата от България кандидатура за генерален директор на ЮНЕСКО.

Датският престолонаследник разговаря днес на работен обяд с премиера Сергей Станишев и се срещна с председателя на парламента Георги Пирински.

Престолонаследникът на Дания принц Фредерик и съпругата му принцеса Мери са на тридневно официално посещение в България по покана на президента Георги Първанов. 

image

Във вторник Техни кралски височества ще бъдат в Пловдив. В програмата им е  предвидено посещение на Винарска изба “Тодоров” в село Брестовица и разглеждане забележителностите на архитектурния резерват “Старинен Пловдив”. Техни кралски височества принцът и принцесата ще присъстват и на официалния обяд, даден от областния управител на Пловдив Тодор Петков в тяхна чест. На него ще присъства и извънредния и пълномощен посланик на България в Кралство Дания Н.Пр. Иван Димитров.

В състава на датската делегация са г-н Пер Торнит - Лорд Чембърлейн на Негово кралско височество Принца-престолонаследник, г-жа Таня Доки – придворна дама на Н.К.В. Принцесата-престолонаследник, министърът на образованието г-н Бертел Хардър и съпругата му г-жа Бригите Хардър, извънредният и пълномощен посланик на Кралство Дания в България Н.Пр. г-н Коре Е. Янсон и съпругата му г-жа Ева Янсон.

Принц Фредерик и принцеса Мери няма да дават изявления за медиите. По указания от страна на охраната и протокола на Кралския двор, както и предвид засилените мерки за сигурност, фоторепортерите ще могат да снимат високите гости един единствен път - в края на обиколката на Стария град, след като техни кралски височества разгледат Античния театър.


Престолонаследникът на Дания принц Фредерик и съпругата му Мери ще кацнат с хеликоптер сред стадиона на троянското с. Орешак в сряда сутринта.
Според кмета на Община Троян Минко Акимов техни кралски височества ще посетят Средното художествено училище по приложни изкуства "Проф. Венко Колев" в Троян, ще наминат в Троянския манастир и ще се отбият в Националното изложение на художествените занаяти и изкуства в Орешак, където ще разгледат Палати № 1,2,3,4 и 8, и ще се запознаят с уменията на местни майстори в тъкането, пирографирането и варенето на сливовица в мини-казанки.


Тагове:   България,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13001369
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031