Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.09.2008 10:06 - Пресата днес: Ядем бразилско месо, забранено в Европа
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 580 Коментари: 0 Гласове:
0



в. 24 часа
Висш офицер от НСБОП с прозвището Бачо Илия покрил 2 далавери по САПАРД
Разработки на две месарски фирми са били смачкани след намесата на служител от ГДБОП с прозвището Бачо Илия.

Фирмите получили пари по САПАРД, но купили стари машини и ги представили като нови. Те били уличени преди година, но все още няма дело.

Собственикът на първата получил над 1 млн. лв. и бил забелязан да кара зелено бентли. Другият “месар” с прякор Васко Дебелия се движел в бронирана лимузина, а джип зад нея возел девет охранители.


в. Манитор
Ядем бразилско месо, забранено в Европа

Рисково месо, забранено за внос в Европейския съюз, се купува масово от производители на колбаси у нас. Свинско, говеждо и пилешки бутчета от Бразилия, Китай, Аржентина, Виетнам или Индия влизат в България контрабанда на малки пратки.

 От агенция "Митници" обясниха вчера пред "Монитор", че по документи от 1 януари 2007 г. месо от тези страни не е внасяно, но е възможно малки количества да са минавали границата ни нелегално.
   
В събота "Нова телевизия" показа как 15-годишно месо от Бразилия, което е хуманитарна помощ за Косово от резерва на американската армия, продължава без проблеми за България. Свинското от Латинска Америка влиза у нас на едро на 5,60 лв. за килограм. Телешкото върви по 6,20 лв., докато килограм пилешки бутчета може да се спазарят с организатора на канала в Косово за 2,6 лв. за килограм, показа още материалът на "Нова телевизия", заснет със скрита камера. Свинското е в кашони по 25 кг. Ако купувачът вземе повече от 100 кг, може да се договори и по-ниска цена.
   
"От някои щати в Бразилия има забрана за внос на пилешко и пуешко, докато от Китай като цяло е забранен вносът на свинско месо", съобщиха вчера пред "Монитор" от Районна митническа дирекция-София.
   
Веднъж спазарени обаче, пратките с бразилско и аржентинско месо поемат към Македония, откъдето минават транзит в малки хладилни камиони и влизат у нас основно през "Гюешево". Безпрепятственото им минаване осигурява лице с прякора Фози.
   
Той е рисков фактор и ако зависеше от мен, досега да е преместен. Очевидно има чадър над него, коментира пред "Монитор" високопоставен служител в агенция "Митници".
    
  
Пратките, които минат през пункта, се изкупуват основно от месопреработвателните предприятия, които произвеждат салами, кренвирши и саздърми.
    
Проблемът с липсата на фактури се решава лесно. Българските месни картели взимат фактура от европейска фирма, която удостоверява, че е извършена продажба на месни продукти. След това въпросното месо се продава в България на друг купувач, на който не са му необходими фактури. По този начин остават свободни документи, с които вече съвсем спокойно се легализира бразилското месо.
    
Бивши служители от МВР твърдят, че другата схема, която се прави, е с вноса на месо от Китай. Пратката пристига на пристанище Варна. По документи месото е за трета страна (Македония), където вносът на китайско месо е разрешен. Тировете тръгват към Македония, но празни, тъй като стоката е разтоварена в България. Отговорник за месата във Варна е небезивестният Дидо Дънката, които е близък до бившата ВИС. Друго лице, известно като Косьо Коското, осигурява превоза на контрабандата.
    
Според запознати месарският бизнес у нас е поделен между три групировки. Те са наследници на някогашните структури, които се разделиха на по-малки части.
    
Както "Монитор" вече писа на 15 май, друг основен играчи в този бизнес е Васко Дебелия. Той се занимава с внос на меса от години.
    
"За него има редица сигнали за фалшиви фактури и внос на меса със сменени тарифни номера. Не е изключено да е свързан и със злоупотребите с ДДС, тъй като тези престъпления вървят ръка за ръка", коментира тогава пред "Монитор" бивш служител от РМД-София, който в момента е на ръководен пост в агенцията.
    
Според запознати Дебелия се движи с лимузина, а пред него има пилотен джип с охранители. "Бизнесменът" може да бъде забелязан в столични клуб на жълтите павета, където купонясва до полунощ, след което с компанията си се пренася във ВИП-сепарето на нашумяла чалга дискотека на площад "Македония". Той е един от малкото клиенти на фолк клуба, който не се проверява за оръжие. Не е ясно защо бизнесмен, които се занимава с внос на меса, се движи с охранители и бронирана кола.
    
Дебелия е известен и с това, че работи с дедесарските фирми на Поля Лисицата, които чистят ДДС на лизингови компании, автокъщи и месарски фирми. В сложната схема участва и още един виден столичен дедесар-Светльо Пурата.
    
За далаверите с меса от Бразилия има данни още през 2005 година, научи "Монитор" от източници в агенция "Митници". От бразилска страна е изпратено писмо до тогавашния директор на агенцията Асен Асенов. В него се посочва, че има разминаване във фактурните стойности на бразилските компании и фирмите посредници от българска страна.
    
Освен Васко Дебелия друг играч в бизнеса с меса, известен на митницата и на службите у нас, е Николко Македонеца. Той работи на по-ниско ниво.
   
"Македонеца имаше пръст във вноса на 20-годишното ирландско месо, което заловихме, но се покри и излезе чист", коментира пред "Монитор" ръководител от РМД-София. В момента Николко се е покрил, тъй като има дълъг списък от длъжници, които имат да взимат пари от него.
    
За разлика от него обаче повечето бизнесмени в бранша демонстрират завидно състояние. Освен с внос на рисково месо част от фирмите се занимават и с източване на пари от европейската програма САПАРД. За целта се прилага класическата схема за надуване на цените на машините, които купуват. Една от тези фирми се помещава на улица "Резбарска", а нейните управители се придвижват в столицата с две бентлита. Според източници на "Монитор" у нас от година няма разбит канал за месо, тъй като служители от МВР изнасят информация на месарските босове. Сред къртиците в системата са лица, известни като Бачо Илия и Румен Зайчето. 



Тагове:   месо,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13025302
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930