Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.09.2008 10:24 - Строежът на магистрала “Струма” ще е двойно по-скъп
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 642 Коментари: 0 Гласове:
0



Строителството на автомагистрала "Струма" ще се оскъпи двойно в сравнение с предварително прогнозираните 600 милиона евро. Това съобщи ръководителят на управление "Координация на проекти" по оперативна програма "Транспорт" в Министерството на транспорта Нели Йорданова.
Вече е взето решение изграждането на "Струма" да стане на два етапа. На първо време ще бъдат построени 3 лота на обща стойност 600 млн. евро. Едва след това ще се търсят още 600 млн. евро, които ще отидат за строителството на отсечката през Кресненското дефиле. Влагането на допълнителни средства е нужно, за да се  запази природата в дефилето. Още повече, че строителството на магистралата по стандартните способи беше сериозно атакувано от еколози като неприродосъобразно. Така на практика вместо 600 млн. евро, "Струма" ще излезе около 1,2 млрд. евро, коментираха от Министерството на транспорта.

Идната седмица ще бъдат пуснати процедури по Закона за обществените поръчки за 2 нови пътни отсечки, съобщиха още от ведомството. Едната е Кърджали - Подкова, а другата е пътна връзка между магистрала "Хемус" и Околовръстното шосе на София. И двата обекта ще струват по 32 млн. лева. През лятото на 2008 г. министърът на транспорта Петър Мутафчиев спря процедурата за двете отсечки заради съмнения за непрозрачност при провеждането й. 

Очаква се до 24 ноември Европейската комисия да реши дали да разреши използването на 150 млн. евро за пътни проекти, които се отпускат по програма ИСПА. Тази сума беше блокирана от Еврокомисията през пролетта на тази година заради проблемите с усвояването им от бившия пътен фонд.

Нели Йорданова от Министерството на транспорта добави още, че за оборотните средства по Оперативна програма "Транспорт", които ще бъдат използвани, ще трябва държавна гаранция. Вече се водят разговори с Министерството на финансите за получаването й. Очаква се  първите проекти, които ще получат реално финансиране по ОП "Транспорт", да са софийското метро и електрификацията и рехабилитацията на жп линията Свиленград-турска граница, каза Йорданова.
Транспортният министър Петър Мутафчиев съобщи, че за да излезе БДЖ от кризисното си състояние, през следващите 5 г. в железницата трябва да бъдат инвестирани най-малко 700 млн. лева. Сумата е необходима за закупуването на нови локомотиви и вагони, тъй като средната възраст на сегашните надхвърля 30 години. Тя е близо 3 пъти по-малка от поисканата от министър Мутафчиев по време на срещата на тройната коалиция в Банско преди около два месеца. Тогава Мутафчиев заяви, че спешно трябва да се намерят 2 млрд. лв. за БДЖ. Засега обаче е сигурно, че пари от бюджетния излишък няма да бъдат отпуснати за железниците. Вероятно това ще стане най-рано в средата на 2009 г., научи Монитор.

Заради забавянето от страна на Столичната община на градоустройствения план на София по-късно ще стартира и изграждането на интермодален терминал край столицата. Сериозен проблем пред реализацията на проекта са претенциите на собствениците на земи, които не желаят терминалът да се строи в Подуяне. Има вариант той да бъде изместен в Казичене, където се надяваме да няма такива големи претенции, коментираха от Министерството на транспорта. Оттам обаче са категорични, че строителството на съоръжението ще започне най-късно идното лято. Бъдещият терминал се оценява на около 350 млн. лева, припомниха от ведомството на Петър Мутафчиев. /Монитор


Тагове:   магистрала,   Струма,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12998704
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031