Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.09.2008 19:31 - Още един зам.-кмет на ГЕРБ напусна управлението в Пловдив
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 532 Коментари: 0 Гласове:
0



Още един зам.-кмет на Пловдив от квотата на ГЕРБ подаде оставка от управлението на града след раздора между партията на Бойко Борисов и ВМРО. Във вторник зам.-кметът с ресор евроинтеграция Марта Божикова напусна поста си с мотив, че не може да остане след като партията, която я е подкрепила, е минала в опозиция.

Преди няколко дни тя официално представи община Пловдив в Европейския парламент в Брюксел.

"Решението ми е лично и не е продиктувано от натиск нито от ръководството на ГЕРБ, нито от ВМРО. Не мога да бъда част от едно управление, в което ще участва и БСП", заяви Божикова, цитирана от БТА.

В молбата си тя е поискала от кмета Славчо Атанасов оставката й да се счита от 25 септември, през което време смята да направи отчет на работата, извършена от нея до момента.

След напускането на Божикова от тримата заместник-кметове на ГЕРБ в администрацията засега е останал само Димитър Цветков, когото кметът Славчо Атанасов официално покани да остане.

През миналата седмица от БСП и ВМРО съобщиха, че ще подпишат меморандум за съвместно управление, който ще официализира новата местна политическа конфигурация, настъпила след разрива на доскорошната коалиция ВМРО-ГЕРБ. Ходът бе направен, след като първо ГЕРБ, СДС, ДСБ, "Атака" и "Граждански съюз за нова България" изпратиха кмета Славчо Атанасов (ВМРО) в опозиция. Веднага след това обаче с подкрепата на БСП, ДПС и обръщането на вота на "Атака" настъпи ново разпределение на силите и беше отстранен председателят на съвета Йордан Кюмюрджиев от ГЕРБ.

Очаква се БСП да бъде вънаградена с поне едно място на заместник-кмет в града. Той вероятно ще поеме или ресор икономика, или евроинтеграция. Не е изключено левицата да се сдобие и с представител в Надзорния съвет на Общинската агенция за приватизация.

Атанасов не скрива намеренията си да включи левицата в управлението на града в знак на благодарност за оказаната подкрепа. От БСП също афишираха, че ще участват със свои кадри в управлението на Пловдив, ако бъде разписано коалиционно споразумение.

От 51 общински съветници в Пловдив, ВМРО и БСП имат общо 20. За да формират ново мнозинство, те трябва да придърпат "Атака", която има петима съветници и в сряда удари рамо на хората на Славчо Атанасов при свалянето на председателя на Общинския съвет Кюмюрджиев. С още един глас от представители на по-малките формации, Атанасов може да си осигури ново мнозинство, както направи в сряда с контраатаката срещу ГЕРБ.

До разрива в коалицията между ГЕРБ и ВМРО в местната власт се стигна под напора на скандали, свързани с имотни сделки и управлението на общинската икономика.



Тагове:   пловдив,   още,   кмет,   напусна,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13041729
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930