Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.09.2008 20:44 - ДАНС подслушва депутати, прокуратурата не знае
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 906 Коментари: 0 Гласове:
0



Поредният скандал с неправомерно използване на специални разузнавателни средства (СРС) се разрази в четвъртък, когато депутатът от БСП Татяна Дончева обяви в парламента, че служители на ДАНС са искали телефонните разпечатки на група народни представители. "Включително мои разговори, и на Минчо Спасов (председателят на вътрешната парламентарна комисия – бел.ред.)", поясни Дончева.

Преди ден ръководството на вътрешната парламентарна комисия бе на посещение в МВР, за да разберe как са изразходвани 94 милиона лева за СРС. "Доколкото разбирам вчера някои от присъстващите народни представители май са видели себе си в МВР", заяви преди Дончева бившият шеф на контраразузнаването Атанас Атанасов от ДСБ.

"Проверихме малко телефони и процентът на успеваемост се оказа изненадващо висок. Очевидно група лица от ДАНС са проявявали интерес към нас. Не мисля, че са само те. Искам да знам защо", заяви Дончева.

"Абсолютно недопустимо"

"Това, което става, ако действително е станало по начина, по който го разбираме, е абсолютно недопустимо и очевидно трябва да се вземат мерки", коментира с учудване главният прокурор Борис Велчев. Пред репортери той каза, че скандалът с изискването на разпечатки от телефонните разговори на депутатите за него е нов – от днес по обяд. По думите му "предстои да вземем решение какво правим".

Той се срещна с председателя на вътрешната парламентарна комисия Минчо Спасов. Двамата обявиха, че прокуратурата и парламентарния орган имат планове какво да се направи, след изнасянето на данните, че ДАНС подслушва депутати.

Велчев допълни, че много иска да има най-накрая прелом в борбата с престъпността. Запитан кой ще носи отговорност, ако това не се случи, той заяви: "Всеки ще си понесе отговорността, аз също".

По-рано в четвъртък бившият оръжеен търговец Младен Мутафчийски, който е съсобственик на сайта Фрогнюз, заяви пред Нова телевизия, че неговите телефони са подслушвани. Той добави, че службите са подслушвали и разговорите на пребития главен редактор на сайта Огнян Стафанов, който от своя страна е разговарял с Татяна Дончева, а тя е говорила с бившия шеф на контраразузнаването Иван Чобанов.

На въпрос засечени ли са в телефонните й разпечатки разговори с Огнян Стефанов, Татяна Дончева отговори: "Това, което мога да кажа, не е това, какво съдържат моите разпечатки. Аз се познавам с Огнян Стефанов, както и с всички вас. С половината от вас вероятно има засечени разговори."

"Нещата са много по-сериозни"

Дончева смята, че депутати от вътрешната парламентарна са били обект на събиране на информация от ДАНС. "Става дума за разпечатки на телефони. Използвана е една врата в закона, на която се натъкнахме преди няколко седмици - възможност да се събират разпечатки от телефонни разговори, без ясен регламент кой може да иска такива и в каква връзка. Очевидно има събирана такава информация. Мисля, че нещата са много по-сериозни", заяви Дончева.

В момента МВР има постоянен достъп до телефонните разпечатки, тъй като телекомуникационните компании са длъжни да предоставят при поискване от службите информацията за всички разговори. Така разпечатките на практика се явяват вид СРС, чието използване никъде не е регламентирано, а злоупотребите с него са недоказуеми и ненаказани. Преди седмица опозиционните депутати от ДСБ във вътрешната комисия предложиха тази дейност да бъде нормативно уредена.

Заявките за разпечатките са дошли от ДАНС

Татяна Дончева, която бе сред най-големите привърженици на създаването на ДАНС, обясни, че заявките за разпечатките идват от служители на агенцията. "Не смея да кажа за какво става въпрос, преди да се провери. Всеки може да бъде разработван, но трябва да е ясно на какво основание и какво се търси. За да започне едно производство, трябва да има законен повод и достатъчно данни. Ако има повод и основание – не се обиждам на никого. Не смятам, че съм изключение и депутатският ми статут ми дава нещо. Събирането на разпечатки не може да става от страна на всякакви служители. Тази дейност, както и свързаните с нея дейности, и на ДАНС, и на МВР, си заслужават да бъдат проверени. Това трябва да стартира още тези дни. Ще отидем при Петко Сертов и ще видим какво има там", заяви тя.

Червената депутатка обаче се противопостави на искането на ДСБ за парламентарно изслушване на Сертов.

След побоя над Стефанов Дончева каза, че не става дума за посегателство срещу свободата на словото, а "използване на момента и случката, за да се дискредитира ДАНС и да се удари държавното ръководство".

Въпреки че първоначално мнозинството отхвърли искането на ДСБ за изслушване на шефа на ДАНС Петко Сертов, председателят на вътрешната комисия Минчо Спасов (НДСВ) каза, че ще свика в петък извънредно заседание на комисията и най-вероятно ще бъде поканен председателят на ДАНС.

Повече прокурорски контрол върху подслушването

От своя страна Борис Велчев се изказа за "повече прокурорски контрол върху оперативното подслушване".

Той заяви, че няма човек, който стои над закона, включително депутатите, главният прокурор, министри, премиерът и президентът, но използването на СРС-та трябва да бъде обосновано.

Велчев коментира, че не е нормално всеки да може да поиска разпечатка от телефон, защото това е навлизане в личния свят на гражданите. "Ако някой иска да види с кого е говорило лицето Х или лицето У, да бъде така добър да се обоснове пред съда, да се аргументира и да получи разрешение за това", заяви Велчев.

Според него е "твърде рано за окончателни изводи, но има обща загриженост за случващото се".

Прокурорът е притеснен, че само 12 % от СРС-тата стават доказателства в съда, но е обнадежден, защото при предишната проверка този процент е бил само 3 на сто.

Подобно на опозиционните депутати Велчев се обяви за законов регламент при използването на службите на разпечатките от телефонните разговори.

Според Дончева трябва да има парламентарен контрол върху работата на специалните служби. "Благодарение на действията на Румен Петков беше сериозно ограничена възможността за контрол", добави тя. /Медиапул



Тагове:   ДАНС,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13035336
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930