Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.09.2008 20:46 - И Мууди'с понижи перспективата по рейтинга на България
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 908 Коментари: 0 Гласове:
0



Международната рейтингова агенция Мууди"с (Moody’s Investors Service) понижи перспективата по международния рейтинг на България от положителна на стабилна, съобщиха от агенцията в четвъртък. Запазва се кредитният рейтинг на страната за дългосрочни облигации в чужда и местна валута - Baa3, уточняват от Мууди"с. Даденият ни рейтинг е най-ниският в горния (инвестиционен) клас рейтинги и се присъжда на страни със стабилно икономическо развитие.

Мууди"с става втората от големите рейтингови компании, която понижава перспективата пред рейтинга на България. В началото на годината друга голяма рейтингова агенция - Фитч (Fitch Ratings) – направи същото. В основата на решението и на двете агенции е тревогата им от високия дефицит по текущата сметка, който увеличава рисковете пред българската икономика в условията на международната финансова криза.

Понижението по перспективата от две агенции през тази година се случва за първи път след големия икономически срив и кризата в страната в края на 1996 и началото на 1997 г.

В разпространеното в четвъртък становище от Мууди"с се казва, че перспективите за повишаване на рейтинга през следващите 18 месеца са се понижили поради външните дисбаланси. Високите нива на дефицита по търговската ни сметка имат потенциала да създадат нестабилност, особено в комбинация със забавянето на световния икономически ръст заради кредитната криза, се казва в становището.

Според Мууди"с България е уязвима, тъй като спадът на ликвидността на международните пазари ще се отрази негативно и на нашата банкова система. Бързият ръст на кредитите в България е основната причина за големите дисбаланси по търговската сметка, които надвишават 20% от брутния вътрешен продукт (БВП), обясняват решението си от Мууди"с.

Външният дълг на страната пък е на изключително високо равнище в размер малко над произведения БВП. Според Мууди"с тези фактори ще създадат трудности на българската икономика особено в днешната сложна международна обстановка.

Очаква се след като цените на кредитите се повишат заради ниската ликвидност, това да засегне международните банки, опериращи в България, и те да ограничат кредитирането си в страната.

От Мууди"с коментираха още, че фактът, че България не е включена към европейския валутен механизъм (ЕВМ2), наричан още “чакалня” за влизане в еврозаната, създава определени трудности за икономиката и прави по-малко вероятно да има подобрение през следващите месеци. Фактът, че България не е в ЕВМ2, намалява вероятността от подкрепа от страна на Еврапейската централна банка (ЕЦБ), смятат от рейтинговата агенция.

Въпреки понижението в перспективите на Мууди"с, рейтингът на българските държавни облигации остава непроменен – на Baa3 - и най-вероятно ще се задържи на това ниво, заявиха още от агенцията.

От агенцията смятат за положителни явления намаляването на фискалния дълг и натрупването на голям бюджетен излишък, който ще играе ролята на буфер при евентуална криза.



Тагове:   България,   Мууди,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13024672
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930