Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.09.2008 17:22 - Висш служител на ДАНС жертван заради подслушване на депутати
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1066 Коментари: 0 Гласове:
0



Скандалът с разработването на депутати от Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) взе жертва в петък, когато бе махнат шефът на дирекция "Вътрешна сигурност” в агенцията Владимир Писанчев.

Отстраняването му е заради изнесените от народния представител Татяна Дончева данни, че служители на ДАНС са поръчали разпечатки от разговорите от мобилните телефони на депутати от Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в Народното събрание, съобщиха от пресцентъра на агенцията.

Идния вторник ръководството на вътрешната комисия и двама депутати от опозицията ще отидат в ДАНС, за да проверят фактите, свързани с работата със СРС и евентуалната намеса на политически лица в тази дейност. Ще се провери дали са били подслушвани лидери на партии и на парламентарни групи и шефове на парламентарни комисии. Това бе решено на извънредно заседание на вътрешната комисия в петък, на което бе извикан директорът на ДАНС Петко Сертов.

Сертов знае, но "не знае"

Сертов си е "измил ръцете" с обяснението, че е разпоредил на Владимир Писанчев да провери вътрешния теч на информация към анонимния сайт Опасните, но не е бил уведомен от служителя си, че са искани телефонните разпечатки на депутати.

Писанчев е отстранен, защото не е успял да убеди Сертов, че е имало "оперативна необходимост" да се проверяват разговорите на народните представители в "летния период".

Преди да оглави вътрешната сигурност в ДАНС, Писанчев е бил служител на контраразузнаването и е работил по руското направление. По неофициална информация, в петък той е бил накаран да излезе в отпуск, но след като е отказал, бил временно отстранен от длъжност. Предполага се, че не е уволнен, за да не се разприказва.

По време на заседанието на комисията опозиционни депутати са предложили Писанчев да бъде извикан за обяснения, но представител на БСП отхвърлил това с думите, че преди да бъде изслушан, може да отиде на "някое топло място".

Преди няколко месеца, в разгара на скандала в МВР, точно преди да бъде изслушан във вътрешната комисия за връзките на Румен Петков с братя Галеви и издаването на паспорта на Будимир Куйович "на топло" се озова тогавашният главен секретар на МВР Илия Илиев.

Спекулациите, че Писанчев може да се озове "на топло" се засилиха след проведена в четвъртък среща на главния прокурор Борис Велчев с депутати от тройната коалиция, чието съдържание и цел не бяха оповестени.

Опасни връзки

Скандалът с нерегламентирано подслушване на депутати идва дни след зверския побой над главния редактор на Фрогнюз Огнян Стефанов, когото ДАНС подозираше, че стои зад сайта Опасните, разследван от агенцията заради класифицирана информация в публикациите. Преди ден съсобственикът на Фрогнюз Младен Мутафчийски каза, че Стефанов е бил подслушван, а той е разговарял с депутата от БСП Татяна Дончева, която пък говорила с бившия шеф на НСС Иван Чобанов.

Според неофициални коментари, конфликтът между ДАНС и разкрития и скоропостижно закрит сайт Опасните е всъщност мерене на сили между различни "крила" на настоящите и бившите спецслужби. Острието на "опасния" сайт бе насочено най-вече срещу председателя на ДАНС Петко Сертов заради това, че негова дясна ръка е секретният сътрудник на агенцията Алексей Петров, нашумял заради посредническата си роля между бившия вътрешен министър Румен Петков и бившите барети братя Галеви. На прицел бе взет и зам.-председателят на ДАНС Иван Драшков, в чийто ръце са всички разработки на бившата НСС.

Според източници, пожелали анонимност, две са основните предположения за създаването на сайта Опасните. Първото е, че зад него стоят служители на ДАНС, поради което в последствие се наложило агенцията да проверява как от там изтича класифицирана информация. Второто е, че сайтът е финансиран от оръжейния търговец Младен Мутафчийски, заради накърнени бизнес интереси. Мутафчийски, който дълги години бе шеф на държавната оръжейна фирма "Тератон", разполага с достатъчно информация, а и има механизми за събирането й.

Замазване

Според депутата от ДСБ и бивш шеф на контраразузнаването Атанас Атанасов скандалът с разпечатките на депутатските телефони цели отклоняване на общественото внимание.

"Истината е, че разследващи журналисти са попаднали на данни, че под егидата на ДАНС се възстановяват контрабандните канали на Държавна сигурност", заяви Атанасов.

Малко преди "опасният" сайт да бъде спрян, в него се появи материал, озаглавен "Хора от ДАНС и Митниците реанимират наркоканалите на ДС”. В него се разкрива как с мотива, че борят контрабандата в митниците, зам.- шефът на Агенция "Митници" Румен Божинов и Алексей Петров са подготвяли почвата за свой канал за трафик на дрога и китайско карго.

На заседанието на вътрешната комисия Петко Сертов е запитан дали е разпоредил проверка на тази информация. Той отговорил отрицателно.

"Това е директно доказателство, че на практика той (Сертов – бел. ред.) участва в една операция по прикриване на това разкритие. Затова ние смятаме, че той трябва да подаде оставка", заяви Атанасов.

Според депутата има връзка между проверката на Опасните и разпечатките на телефоните на депутати. Заради това е направена проверка на самия сайт, но не и по отношение на самата информация. На въпрос това ли е изнесената класифицирана информация, Атанасов отговори: "Не разбрахме коя е тази информация. Сертов заяви, че има изтичане на част от класифицирана информация".

"Господари на мълчанието"

След извънредното заседание председателят на вътрешната комисия Минчо Спасов (НДСВ) бе изключително пестелив в изявленията си, както и колегата му Татяна Дончева, която преди ден хвърли бомбата с признанието си, че ДАНС са използвали вратичка в закона, която позволява да се събират разпечатки от телефонни разговори "без ясен регламент кой може да иска такива и в каква връзка".

"Очевидно има събирана такава информация. Мисля, че нещата са много по-сериозни", заяви Дончева в четвъртък, ден след като тя и още трима души от ръководството на вътрешната комисия ходиха в МВР да разберат как са изразходвани 94 милиона лева за СРС за две години. Така те са се натъкнали на своите имена.

"Очевидно група лица от ДАНС са проявявали интерес към нас. Не мисля, че са само те. Искам да знам защо", заяви Дончева. Тя поясни, че всеки може да бъде разработван, но трябва да е ясно на какво основание и какво се търси.

Главният прокурор Борис Велчев също изрази учудване от случилото се и каза, че то е "абсолютно недопустимо". Скандалът завари вътрешния министър Михаил Миков в Брюксел, откъдето коментира, че не знае какво се случва.

В петък обаче градусът на възмущение бе доста овладян и както обясниха депутати, след разразяването на скандала преди ден "отгоре" са дадени инструкции да не се шуми много -много.

В момента спецслужбите имат постоянен достъп до целия трафик на мобилните оператори, които на базата на наредба са задължени да предоставят информация за разговорите на клиентите им. Разпечатките на разговорите, въпреки че по закон не са СРС-та, на практика се явяват такива и злоупотребите с тях са недоказуеми и ненаказани.

Преди седмица депутатите от ДСБ във вътрешната комисия повдигнаха въпроса за създаването на нормативен регламент, който да урежда искането от службите на разпечатки и като другите способи за проследяване и подслушване да изискват разрешение от съдия.

Помолен за коментар по скандала с исканите разпечатки, президентът Георги Първанов заяви в петък: "Депутатите са правили закона за ДАНС, президентът няма отношение. Така че те би трябвало да изяснят въпроса." /Медиапул



Тагове:   служител,   данс,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13000736
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031