Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.10.2008 23:08 - Станишев пробва самостоятелна игра, залагайки на ДАНС
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 545 Коментари: 0 Гласове:
0



Скандалите в подчинената на премиера Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) вещаят допълнителни трусове в БСП, особено след индикациите, че бившият вътрешен министър Румен Петков се готви да използва компрометирането на ДАНС за реванш срещу лагера на Сергей Станишев.

Петков е единственият представител на БСП, който обяви уволнението на зам.-председателя на ДАНС Иван Драшков за "груба грешка" и изрази съмнения за ролята, която председателят на ДАНС Петко Сертов играе в скандала с неправомерното подслушване на журналисти.

На въпрос ще иска ли оставката на Станишев на предстоящия конгрес, Петков многозначително отговори, че до ноември, когато е форумът, има време, а той бил "търпелив човек, но не чак толкова".

Коментарът на Петков в петък бе по повод махането на Драшков и информациите, че ще бъдат уволнени още висши служители в ДАНС. Не е ясно дали Петков "дава време" на Станишев и Сертов да премислят планираните чистки и размествания. Според социалисти може да има и по-голяма игра, свързана с контрола върху чувствителната информация на бившата Национална служба "Сигурност" към МВР, която се вля в ДАНС и чийто шеф Иван Драшков стана зам.-председател на агенцията, но остана на поста само половин година.

Депутати от БСП коментираха пред Mediapool, че заканите на Петков са "несериозни" и "неоснователни", но в същото време не изключиха възможността той да готви реванш след отстраняването му от министерския пост през април.

Социалисти твърдят, че на последните заседания на Изпълнително бюро на БСП никой не е "дори загатвал" за смяна на Станишев от лидерския пост в БСП. "Сега, в края на мандата, да свалиш председателя на партията си, който и същевременно е и министър-председател, би било самоубийство", смята депутат от левицата, който е и член на партийното ръководство.

Според негов колега Румен Петков е "обиден" за всичко, което се случва напоследък в службите и непрекъснатото "намесване" на името му в скандали. Петков смята, че Станишев и Сертов целенасочено цакат него и хората му, останали в МВР и ДАНС, като например "самопризнанията" на Брендо, че бившият вътрешен министър го карал да свидетелства срещу Маргините, допълни той. Въпреки това, по думите му, "по-добре щеше да бъде, ако в случая Румен Петков беше замълчал".

 Други депутати от БСП припомниха, че не трябва да се пренебрегва и силната подкрепа, която Петков има от страна на президента и бивш лидер на БСП Георги Първанов. С този "коз" бившият вътрешен министър можел да "респектира" дори и Станишев, който очаква да получи още един председателски мандат.

Най-голямото безпокойство сред социалистите обаче е, че се влиза от скандал в скандал и нито правителството, нито парламентът могат да си вършат работата както трябва, защото непрекъснато са принудени да гасят пожари.

Много от тях признават, че трудно се ориентират в конфликтите около ДАНС и "комбинациите", които Станишев се опитвал да следва. Така например премиерът се бил похвалил в тесен кръг, че "с един куршум ще отстреля два заека – Иван Драшков и Бойко Борисов".

Станишев имал компромат срещу Борисов, но тъй като някой услужливо предупредил за това столичния кмет и лидер на ГЕРБ, хората на премиера в ДАНС "насърчили" Борисов да излезе със силна публична атака срещу брата на Иван Драшков – Петър Драшков, чиято фирма прехвърлила общински имот с фалшифицирани документи. Така справедливият обществен гняв срещу бизнеса на Драшкови и "брата -измамник" отклони вниманието от председателя на ДАНС Петко Сертов.

Борисов призна публично само за едно "изнудване" от страна на Станишев и БСП – общината да откупи част от държавния дял в столичната топлофикация и да поеме отговорността за затъналото в дружество.

Оттук нататък не чакайте нормален предизборен дебат, всичко ще се решава с компромати и ченгеджийски похвати, коментираха и представители от опозицията. Те напомниха, че докато беше вътрешен министър, Петков не е вадил нищо срещу Борисов, но не защото няма какво да извади, а за да го манипулира.

Сега обаче Станишев е изправен пред реален провал - яде шамари от ЕС, свидният му проект ДАНС се компрометира, почти ежедневно избухват малки и големи скандали, а наближават избори. Затова премиерът вече все по-малко ще се съобразява и с Първанов, и с Петков, смятат социалисти. Те обаче не са убедени какво може да излезе от цялата компроматна война и дали могат да издържат на нея, поради което можело да се очаква скоро противниковите лагери ще бият "отбой". 

Това се казва в анализ на агенция "Медиапул". Във "Всеки ден" е публикувана подобна информация:
Разнопосочните медийни изяви на премиера Сергей Станишев и бившия МВР-шеф Румен Петков днес накараха социалистите да затегнат здраво коланите си. “Докладът на Петко Сертов ми даде основание да вземе решението за Иван Драшков, което беше взето”, категоричен беше министър-председателят в кулоарите на парламента. Минути по-късно обаче съпартиецът му обяви, че това е груба грешка. И намекна, че едва ли ще чака конгреса през ноември, за да постави въпроса за оставката на Станишев.

“Дано конгресът на БСП дойде час по-скоро, защото, ако чакаме чак до ноември, ще стигнем и до ръкопашен бой”, молеха се междувременно останалите социалистите. Повечето от тях вече са вдигнали ръце от шефовете си и се чудят какво да направят, за да спасят партията си. “Петков явно е изпушил, за да говори така”, коментираха негови колеги. Други пък се чудеха как е възможно столетницата да се самоубива така. “И в ДПС има вътрешни борби, не по-малки, но при тях нищо не излиза наяве, те нямат нито един такъв гаф”, жално завиждаха на коалиционните си партньори червените депутати.

Политически наблюдатели коментират, че скандалът се задълбочава и тепърва ще излизат все по-неприятни новини от "кухнята".



Тагове:   игра,   Станишев,   ДАНС,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13034442
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930