Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.11.2008 18:26 - Огнян Минчев: ДПС е в изолация
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 727 Коментари: 0 Гласове:
0



ДПС се намира в състояние на изолация, смята политологът Огнян Минчев. Според него има реална заплаха за Доган и ДПС в следващия мандат да останат извън структурите на централната власт. Минчев каза, че през последните години ДПС се е превърнало в етническа корпорация, която подтиска правата и свободите на българските турци и се държи по безобразен начин. Тази партия и този неин лидер в продължение на десетилетие спуснаха тайна над това, което се случва в ДПС. Критиките трябваше да бъдат засилени, поради обстоятелството, че ДПС упражняваше властта по изключително арогантен начин, заяви Минчев пред БНР.

ДПС беше създадено като правозащитно движение и успехи в тази посока бяха постигнати в началото на 90-те години, допълни той. Според него видимите прояви от упражняването на властта на хората на Ахмед Доган е безкрайната системна корупция, граничеща с организирана престъпност. ДПС системно злоупотребява с властта и непрекъснато се държи по едни безобразен и арогантен начин. Именно заради това избухна бомбата след самоубийството на шефа на кабинета на Доган Ахмед Емин. Затова предизвика силна обществена реакция и в толкова голяма степен травмира самия Доган, каза още политологът. Той допълни, че цялата тази криза в ДПС се е появила, тъй като за момент са били осветени задкулисията на движението, а и самите лидери не могли да отрекат събитията, както винаги са правели досега.

Според Огнян Минчев, събитията след смъртта на Ахмед Емин са показали и слабостта на властта при разрешаването на случая. Институциите могат да действат по два начина - да вземат адекватните мерки, да видят в каква степен наистина става дума за самоубийство и да подведат под отговорност хората, служителите и политиците от ДПС. В България ще тече процес на замазване на всичко това, смята политологът.

Според него в настоящия момент коалиционните партньори на ДПС ще използват слабостта на Доган, за да изкопчат чисто конюктурни цели. Не бива да забравяме, че в случая става въпрос за партия, която е монополизирала турския етнос. Тази етническа корпорация притежава ресурс да са опита да провокира етнически сблъсъци. Най-правилният път за това е пълното осветляване на начина, по който ДПС упражнява този ресурс.

Запитан как би коментирал реакциите на Първанов и Станишев след самоубийството на Ахмед Емин Минчев ги нарече „реакции на замазване с цел изкарване на мандата”. Реакцията на Бойко Борисов няма да коментирам, заяви той, защото беше крайно несериозна и е предмет на отделен разговор.



Тагове:   ДПС,   изолация,   Огнян,   Минчев,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13030028
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930