Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.11.2008 19:30 - Фирма от доклада на ОЛАФ и бивш данъчен зад аферата с 10-те млн. източен ДДС
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 700 Коментари: 0 Гласове:
0



Бивш данъчен, сега мениджър в частна компания, е замесен в схемата за източване на ДДС, при която чрез фиктивни препродажби на имоти бюджетът е ощетен с близо 10 млн. лева, научи Дарик. Той е представлявал 5 различни фирми-купувачи, на които данъчният кредит е бил възстановен в подозрително кратки срокове и при нарушения на процедурата. Заради аферата преди дни бяха уволнени четирима служители от териториалната дирекция на НАП-Пловдив, а други двама – наказани с последно предупреждение.

 

Обект на 15-те фиктивни сделки, чрез които е точен ДДС, са били основно сгради на закрити училища и детски градини в Пловдивско и в Североизточна България, установи раследването на Дарик. Купувачите са свързани лица, които имат отношение към винопроизводството. Във всички сделки те са представлявани от бившия данъчен, който в момента работи в друга тяхна фирма, фигурираща в доклада на ОЛАФ за измами по САПАРД. Всички фирми по веригата са адресно регистрирани или в Хасково, където вчера горя архивът на дирекция „Събиране”, или на един и същ адрес в Пловдив, намиращ се в непосредствена близост до Областната дирекция на полицията.

 

В единия от случаите на прехвърляне на имот - закритото училище в карловското село Домлян, след трикратна препродажба в рамките на дни цената на продаденото преди време за 18хил. лева школо е напомпана до 3,7 млн. лева без ДДС. Според последния нотариален акт излиза, че единичната цена на квадратен метър е 2 600 евро – по-висока от суперцентъра на София. В момента на последната сделка данъчната оценка на училището е била 41000 лева, от което следва, че купувачът е броил 9 пъти над тази стойност и върху нея е поискал възстановяване на ДДС. Според колеги на уволнените ревизори, тази цена би следвало да стъписа дори лаик, камо ли данъчен.

 

Други данъчни пък твърдят, че дисциплинарно наказаните са изкупителни жертви. Според тях, цените на имотите, за които се твърди, че са напомпани, са по нотариален акт и за тях са били внесени съответните държавни такси. В момента втора група оценители, ангажирани от НАП, извършва оценка на имотите, за да се прецени дали вписаните цени са реалистични. Ако отговорът е „не” едва тогава може да се говори за щети за бюджета, твърдят защитници на уволнените.

 

Според тях е странно, чеима уволнения, преди да има яснота по случая. Това не е обичайна практика, мишена на проверката е началник в НАП, който прехвърля вината върху редови ревизори, е версията на доста служители на пловдивската териториална дирекция. /Дарик


Тагове:   фирма,   ОЛАФ,   млн,   ДДС,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13039785
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930